Tko želi biti džokej buržoazije?

mala mentalna vježba za džokeje

 

Na stranicama Mreže antifašistkinja Zagreba (nisam provjeravao, ali pokušat ću pogoditi, financiraju se na ovaj ili onaj način iz državnog proračuna) jedna intelektualka/ac, objavio je obranu radne teorije vrijednosti naslovljenu “Kako džokeji buržoazije tumače Marxovu i Smithovu radnu teoriju vrijednosti, i što ona zapravo tvrdi”, i kaže, da skratim cijeli prvi dio te objave u ono što je autor htio reći

Radna teorija vrijednosti ne tvrdi, kako to misle džokeji buržoazije, da bilo kakav rad stvara vrijednost.

OK.

Međutim, što radna teorija vrijednosti tvrdi?

u Marxovom pojmovnom arsenalu, dobra koja nešto vrijede stvara jedino produktivni rad. U prvom poglavlju Kapitala, pod produktivnim se radom misli na prosječnu količinu rada koja je, u datim povjesnim uvjetima, potrebna za proizvodnju nekog društveno-potrebnog dobra.

Kao prvo, to znači da rad, da bi bio subjektom radne teorije vrijednosti, mora biti smislen rad; nipošto beskoristan rad na kojega džokeji buržoazije primjenjuju radnu teoriju vrijednosti kada ju pokušavaju opovrgnuti primjerima čovjeka koji kopa kanale u zemlji da bi ih onda zatrpao.

Kao drugo, količina tog rada se uzima u prosjeku unutar postojećih tehnoloških uvjeta; Marx nikada nije tvrdio da između dva identična proizvoda više vrijedi onaj u koji je uložena veća količina rada. U Marxovoj teoriji, ako je u neku uslugu ili proizvod uloženo više od prosječnog rada, onda je ta količina rada koja prelazi potreban prosjek suvišna; ona spada u neproduktivan rad i samim time nije rad onako kako ga radna teorija vrijednosti shvaća.

Sljedeća miskoncepcija koju kapitalisti i njihovi šampioni imaju o radnoj teoriji jest to da ona tobože tvrdi da rad stvara tržišnu cijenu. To opet pokazuje njihovo nepoznavanje Marxa, jer da su ikada otvorili Kapital, doslovce samo otvorili, na prvu stranicu prvog poglavlja, vidjeli bi da Marx razlikuje razmjensku vrijednost, izraženu u cijeni, i uporabnu vrijednost, koja označava jednostavno to koliko je neki produkt rada koristan čovjeku. Uporabna vrijednost kao takva stoga prethodi i postoji neovisno o razmjenskoj vrijednosti, baš kao i što rad prethodi i postoji neovisno o kapitalu.

Radna teorija vrijednosti je evidentno istinita. Tvrditi da rad ne stvara vrijednost znači tvrditi da se prirodni resursi mogu samostalno pretvoriti u proizvod, da proizvodnja samu sebe obavlja. Moguće ju je poricati samo tako, kao što smo vidjeli, da ju se krivo shvati ili da se njen sadržaj izvrne, pervertira, i nadasve pogrešno predstavi. Kada radnici nekog poduzeća odu u štrajk, profiti tog poduzeća su u opasnosti. Kako je to moguće, ako rad nije ključan stvoritelj vrijednosti? Sigurno se radi o nekoj slučajnosti.

Mala mentalna vježba za džokeje je sljedeća. Možete li sami sebi ili svijetu razjasniti, što je autor teksta zapravo htio reći?

Što to radna teorija vrijednosti tvrdi ako ne ono što svi mi mislimo da tvrdi?

PS Radna teorija vrijednosti je kriva.

Oglasi

12 misli o “Tko želi biti džokej buržoazije?

 1. S radnom teorijom vrijednosti imamo problem jer je radna teorija vrijednosti sama osnova marksizma. Naime, bez ideje da rad stvara vrijednost, nema ni “oduzimanaja viska vrijednosti” koje kapitalisti navodno provode nad ugnjetavanim radnikom. Shodno tome, ako je vjerovati radnoj teoriji vrijednosti, interesi radnika i kapitalista su suprotstavljeni.
  Evo, ja sam “dzokej kapitalista” vec vise od dva desetljeca. Na JFK sam sletio, s H1B vizom u putovnici, krajem ozujka 1996. i otada sam “dzokej kapitalista”. Od nekakvog “klasnog sukoba” nema ni “k”, slova s kojim pocinje rijec “klasnog”, da netko ne bi pomislio nesto drugo.
  Problem s radnom teorijom vrijednosti je u tome da ona izdize (neki) rad u poseban status. Rad je roba kao i svaka druga i njegova se vrijednost odredjuje na trzistu. Da se posluzim primjerom moje malenkosti, vrijednost moga rada odredjuje ponuda specijalista za baze podataka na trzistu. Ako poslodavac moze dobiti odgovarajuceg radnika za $X, zasto bi platio vise od toga?
  Radnu teoriju vrijednosti lako je oboriti primjerom dijamanta i vode: oboje nalazimo u prirodi. Niti voda niti dijamant ne zahtjevaju nikakav rad kako bi se proizveli. Ipak, vrijednost dijamanta je puno veca od vrijednosti vode. Filozofiranje o uporabnoj, emotivnoj i razmjenskoj vrijednosti tu ne pomaze: bacva vode svakako ima vecu uporabnu vrijednost od dijamanta, no nikako ne i razmjensku. Kada govorimo o gospodarstvu, vrijednost proizvoda odredjuje odnos ponude i potraznje. Bas me zanima kako bi se slijedeci clanak objasnio radnom teorijom vrijednosti:

  http://www.pcworld.com/article/237846/tablet_price_wars_hp_touchpad_price_slashed_permanently_to_399.html

  Kolicina rada ulozena u proizvodnju HP touchpada ostaje ista, proizvod je vec na policama. Ako kolicina “produktivnog rada” odredjuje razmjensku vrijednost, zasto HP reze cijene? Naravno da je radna teorija vrijednosti pogresna. Ono sto slijedi iz te jednostavne i lako dokazive tvrdnje je netocnost kompletne Marxove filozofije. Bez glupave “radne teorije vrijednosti”, nema ni “oduzimanja viska vrijednosti” niti “izrabljivanja radnika od strane kapitalista”. Jednom rjecju, sve ono sto sam ucio iz Osnova Marksizma i TIPSS-a pada u vodu. Na moju srecu, odgojen sam u obitelji u kojoj mi je stara, inace penzionirana profesorica statistike na ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na polici imala “Road to Serfdom” i “Free to Choose”, the mi je neke stvari objasnila jos dok sam bio mlad i neukusan. Da ne bi bilo zabune, te je knjige nabavila preko rodjaka u Australiji. U stranoj knjizari u Gundulicevoj ih, naravno, nije bilo za kupiti. Njihovi autori su u socijalizmu imali samo nesto malo gori status od crnog vraga. To se posebno odnosi na autora knjige “Free to Chose”.

 2. Meni je diskusija s pobornicima marksove teorije vrijednosti nalik onome sto Ameri zovu “upucavanje riba u bacvi”, ter se time vise ni ne bavim.

  Tako da kad smo kod mentalnih vjezbi, radije bih smisljao neki nacin da radna teorija vrijednosti profunkcionira. Cinjenica jest da gotovo svaki proizvod ili usluga ukljucuje neki rad. I onda se mozemo pozabaviti pitanjem “koliki udio u ____ bi trebao pripasti radnicima”.

  Uzmimo, recimo, primjer Apple Inc. Ima tisuce i tisuce radnika-udarnika. Sto njima ne bi pripalo, recimo, pola zarade? Apple ionako ima isuvise novca. Tesko je argumentirati da bi propao da podijeli pare…

  • Slazem se u potpunosti, no nasi trash-marksisti s tim imaju mali problem: bez radne teorije vrijednosti, sav taj galimatijas koji skupnim imenom nazivamo “marksizam” naprosto pada u vodu. Nema eksploatacije radnika, nema klasnog sukoba, nema nicega. Zato neomarksisti poput Pikettyja ne podrzavaju tu glupost koju nazivamo “radnom teorijom vrijednosti”, nego govore o onome sto ih zaista boli: nejednakosti. Shaqille O’Neal je visok 210 cm, ja nisam, to je nejednakost koju moramo na neki nacin ispraviti. Kada se ljujdima dopusti da medju sobom posluju u skladu sa svojom slobodnom voljom i potrebama, neki su uspjesniji od drugih, sto rezultira drustvenom nejednakoscu. Bill Gates je vrijedan X milijardi dolara, ja nisam i trazim od drzave da mi u tome pomogne, pod bilo kakvom izlikom. Ja sam zavrsio fakultet, Gates nije, drzava je tu da ispravi “nepravednu” razliku u prihodima.
   Ono sto nazivamo marksizmom je naprosto ekonomska teorija zasnovana na zivotu i djelu politickog ekonomista iz sherwoodske sume, izvjesnog Robina Hooda. I to je cijela filozofija. Na Galtovom blogu sam napisao da ta “ekonomska teorija”, ako se to uopce moze tako nazvati, vuce porijeklo iz krscanstva i neprijateljstva koje je Isus pokazivao prema bogatasima, prvo kada je Levi Mateju rekao da ostavi sve i podje za njim, te kasnije u cuvenoj paraboli o devi i usici igle. Ukratko, dobar dio ljudi misli da njihov susjed ne bi trebao biti bogatiji od njih, imati bolji auto od njih ili vecu kucu od njih. I to je ono sto nazivamo “marksizmom”. Klasicna filozofska osnova cijele price je cuvena “radna teorija vrijednosti”. I autor originalnog clanka je svjestan da brani neobranjivo, zato unaprijed nastupa s diskvalifikacijama: “dzokeji” i “sluge”. Ipak, nije mi jasno otkud je izvukao “dzokeje”. Vjerojatno nije mogao u rjecniku stranih rijeci naci rijec “lakeji” pa je upotrijebio nesto sto slicno zvuci.

  • onaj koji ispregovaraju? mislim,ako želiš mogu i probati argumentirati zašto apple bi propao da to napravi, ali ne kužim kako možeš natjerati radnu teoriju vrijednosti da bude točna? mislim, koja bi ti bila polazišna ideja?

 3. Inace, evo malo o autoru originalnog clanka:
  http://www.sloboda.hr/filip-draca-pozivali-na-ubijanje-popova-pasjih-skotova-i-zaradili-kaznenu-prijavu/

  U tom clanku imamo i kratak zivotopis recenog autora:
  ************************************************************************************************************
  Tko je Filip Drača, dugokosi mladić sa snimke?

  Filip Drača 2012./2013. završava Grafičku školu u Zagrebu.

  Pojavljuje se u većini akcija Mladih antifašista Zagreb, gdje nosi transparente, a piše i članke za časopis koji su pokrenuli Mladi antifašisti iz Zagreba. Taj časopis se redovito na natječajima financira iz državnog proračuna, a nosi naziv “Nepokoreni grad” (na stranici br. 4 možete pročitati Filipov članak).
  ************************************************************************************************************

  Nema sto, pravi intelektualac, placen iz proracuna.

 4. Marksizam je nešto što moramo sistematski uništiti i potpuno eradicirati iz društva. Ako ne bude išlo milom, onda dovršiti posao silom. 😀

  • Jesi li svjestan da pricas o gradjanskom ratu u Hrvatskoj? Samo bi nam to jos trebalo! Niti starim Rimljanima nije uspjelo istrijebiti (“eradicirati?”) krscanstvo. Jedini uspjesan lijek protiv religije je znanje i obrazovanje. Slobodarska ideja se ne moze siriti puskama, bilo bi to kao borba za djevicanstvo….znas vec.
   A marksizam je politicka religija, o tome nema nikakve dvojbe. Religiju se ne moze istrijebiti puskom ili pribijanjem na kriz.

   • Može. Pinochet je dobar primjer sa svojim skvadronima smrti. Istrijebio je socijaliste do te mjere da se nisu oporavili u posljednjih 40-ak godina. Da je susjedna Italija pozatvarala sve komuniste i dio pobacala u Tirinejsko more ne bi bili u ovakvim problemima u kakvim je danas. Americi bi isto bilo najbolje da sve ljevičare prebace u Kaliforniju i da oko nje izgrade zid. Ljevičari su anticivilizacijski škart i treba ih tako i tretirati, kao komad infektivnog smeća. Naravno, nisam za uproabu sile, ali ako voda dođe do grla… Ljevičarstvo i demokracija nisu kompatibilni, pogotovo nisu kompatibilini sa slobodarskim idejama.

    • Kako nisu, pa to su jedna te ista stvar.

     Nego, ne mislim da nasiljem možeš dugoročno promijeniti ljude. Mislim da ih možeš u kratkom roku (pa neka to bude i više desetljeća) prisiliti da se ponašaju na određen način, za naše potrebe, ne kao komunjare, međutim

     Ako kao ja vjeruješ da određeni obrazci ponašanja u krajnjoj liniji proizlaze iz genetike, takve stvari ne možeš istrijebiti puškom (sve i da pobiješ 80% populacije), ili nedaj Bože nekakvim obrazovanjem, nego tek polaganom stoljetnom i tisućljetnom evolucijom koja će selektirati bolje oblike ljudskog ponašanja. Kao što se recimo događalo u Europi tisuću godina prije socijalizma.

     Doduše, možeš i deevoluirati prema primitivnijim oblicima ponašanja ako tipa prihvatiš Islam. Koju tisuću godina kasnije, kolijevke civilizacije su među najvećim vukojebinama na planetu.

   • BTW ” Religiju se ne moze istrijebiti puskom ili pribijanjem na kriz.” Kako su onda Španjolci uspjeli istrijebiti Islam sa pirinejskog poluotoka, ili kako su Turci uspjeli kršćanstvo otjerati iz Carigrada? Sigurno nisu to napravili uz pomoć mirnih pregovora. 🙂

 5. U redu, radna teorija vrijednosti je istinita – jer očito je Marx u svojoj pronicljivosti i genijalnosti postavio stvari tako da mora biti istinita (onda kad nije se ne računa). Bravo Marx! I što sad? Onda se može tvrditi i da profiti kapitalista u konačnici proizlaze iz nekog rada pa je sve ok i na mjestu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s