Što to priča Tihomir Orešković

ili, Tihomir Orešković sere čim otvori usta

 

Gledajte, ja doista nemam velika očekivanja od nove “desne” vlade. Doista. Mrtav hladan, smatrat ću pozitivnom promjenom i to da se svakih mjesec dana neki Zakon države ne izmjenjuje uredbom Vlade. Boldam to. Podcrtavam to. No, to budi rečeno…

 

Novi mandatar nam pametuje o tome kako je on za efikasnost države i svakako je protiv bolnih rezova. Koji kurac to znači? Pitam vas, koji kurac to znači? Ukratko, znači ovo…

Novi premjer traži pravu riječ kojom bi se predstavio hrvatskoj javnosti

Novi predsjednik vlade traži pravu riječ kojom bi se predstavio hrvatskoj javnosti

Što znači efikasnost države?

Efikasnije prikupljanje poreza? Dosljednije provođenje glupih regulacija? Brži šverc tzv izbjeglica u susjedovo dvorište, a na teret hrvatskog poreznog obveznika? Veću fluktuaciju internih dopisa u pojedinim ministarstvima? Što god od toga značilo, ne znači ništa dobroga za ovu državu i njene stanovnike.

Ako to znamo, onda nam je lako otkriti što znače i bolni rezovi. Svoj odgovor možete ponuditi u anketi niže (hint: svi ponuđeni odgovori su točni).

 

Ponovit ću, pošto čini se uopće nije očito. Banalno je, ali doista banalno provesti fiskalnu konsolidaciju, internu devalvaciju, smanjenje proračunskih transfera i sve ono što je potrebno za golo preživljavanje ove države. I ponavljam, za to uopće nije potrebno biti neki protržišni kapitalist ili štogod, možeš biti i najzadrtiji socijalist (čitaj: parazit) s mrvu mozga.

 

Kada smo to ustvrdili, idemo o još nekim poserima Tihomira Oreškovića:

Hrvatska ima veliki broj nekretnina koje se ne koriste. Pitanje je što ćemo s tim nekretninama, kako ih aktivirati. Ne bi kratkoročno uvodio porez na sve nekretnine, ali bi volio riješiti problem nekretnina koje nisu u funkciji. To je mrtvi kapital. Nadalje, imamo, recimo, građane sa 10 ili 20 apartmana. Pitanje je kako regulirati oporezivanje njihovih nekretnina. Dakle, ne masovno oporezivanje nekretnina, ali da onih koje nisu u funkciji kao i onih građana koji imaju veći broj, 5 ili 10, nekretnina. Kad oporezujete jedinu nekretninu to je socijalna kategorija, ali kad oporezujete drugu, treću ili petu, to je ekonomska kategorija. Najvažnije je mrtvi kapital staviti u funkciju.

Prvo, porez na nekretnine je grozna i glupa ideja. To je isto tako i tema drugoga posta na ovome blogu iz siječnja 2012. godine gdje se to vrlo vrlo detaljno argumentira.

Drugo, ovaj tip ozbiljno tvrdi da ekipa s 20 apartmana NE drži te apartmane u funkciji. Ne tvrdi? Što tvrdi, da je imovina zlo i da su neki zli ljudi tako glupi da ne koriste svoju imovinu?

Treće, znate što znači uvođenje poreza na drugu, treću ili petu nekretninu? Znači privikavanje budala na postojanje toga poreza kako bi se kasnije lakše proširio obuhvat poreznih obveznika.

Smatram da je porez na nekretnine standard u Europi i svijetu.

Isuse Kriste Bože, ovo je argumentacija na razini Slavka Linića.

 

Zanimljivo je da imamo izrazito visoku sivu ekonomiju. Uz vrlo veliku sivu ekonomiju, PDV na ovim razinama ima smisla.

Jer naravno, kako poticati ljude na plaćanje poreza nego tako da im se prohibitivnim ili blizu prohibitivnih visinama poreznih stopa daju svi poticaji da NE plaćaju porez…

 

Već su mi čestitali neki poslovni lideri iz svijeta. Pokušat ću te kontakte usmjeriti u korist Hrvatske. Nadam se da ću uspjeti u privlačenju investicija.

Iskoristit ću, dakle, sve svoje kontakte od Južne Amerike do Japana da privučem investicije. Na engleskom mi to ide nešto lakše nego na hrvatskom. (osmijeh)

Jer, kada Tihomir Orešković pokaže svoj čaroban osmijeh svojim poslovnim partnerima, svi će bez razmišljanja pohrliti investirati u zemlju gdje se porezne stope na rad kreću od bezazlenih 32% do manje bezazlenih 64%, poslodavci moraju o svome trošku provoditi naplatu sindikalnih članarina, porezne stope se svako malo retroaktivno uvode i mijenjaju, ako pokušaš otvoriti piceriju dobiješ zahtjev za 737 dozvola, ako pokušaš otvoriti tvornicu dobiješ referendum lokalne zajednice… Raaajt.

 

Možemo govoriti o nekoliko investicija. Što se tiče energetike, ključna je investicija LNG na Krku. U Slavoniji pak projekt navodnjavanja. U Slavoniju moramo više ulagati i podizati produktivnost. U njoj postoje veliki neiskorišteni potencijali i to smatram strateški bitnim. Nadalje, moramo napraviti prugu Rijeka – Mađarska. Kroz takve i slične investicije postići ćemo sinergiju s drugim novim investicijama.

I naravno, Tihomir Orešković će otvorit svoj novčanik i sam financirat sve ove redom neisplative projekte?

 

Protiv sam kad je u pitanju nafta. Ne daj bože da se dogodi kakva havarije. Jadransko more je relativno zatvoreno.

Jer, ako je investicija vjerojatno financirana od privatnog kapitala i potencijalno isplativa, naravno da je treba zabraniti?

Također, da li Tihomir Orešković zna koliko se nafte tankerima prevozi Jadranom. Mislim, ne samo u Hrvatsku, nego i više u Italiju. Zar nisu tankeri, onako generalno, pogotovo u područjima s više prometa na moru, ipak malo opasniji od naftnih bušotina?

Mislim, vidi ovo:

Ima li komentara od Tihomira Oreškovića

Ima li komentara od Tihomira Oreškovića?

Da li se to meni čini, ili se u ovome trenutku dok ja pišem ovaj post, u Jadranu nalazi dvoznamenkast broj tankera?

 

Smatram da naši fakulteti nemaju dovoljno dobru vezu s privatnim sektorom. Akademski život i poslovni život privatnog sektora moraju biti povezani. Moramo pojačati suradnju Sveučilišta i privatnog sektora. Imamo, recimo, odličnu kemijsku struku, informatičari su također odlični. Ali, ako želimo investicije, moramo imati obrazovni sustav s odgovarajućim rezultatima. Intel se raspitivao za mogućnost investiranja, ali nismo imali dovoljno obrazovanih u informatici. Moramo imati strategiju koja će realizirati vezu sveučilišta i biznisa.

Upravo je rekao, što? Ne, ozbiljno pitam, znam da nije rekao da su hrvatski fakulteti prčije gdje su profesori selektirani po sposobnosti okretanja kako vjetar puše ili u nekim slučajevima po (lijevoj) ideološkoj podobnosti, znanstvena i intelektualna aktivnost je sprdačina, studente se upisuje kako bi se izvuklo više novca od države i pospremilo u vlastite džepove, a studenti upisuju uglavnom kako bi dobili neki papirić koji bi im omogućio ulazak na tržište rada, a ne radi stjecanja znanja. Mumljao je nešto o vezi s privatnim sektorom? Hah, privatnom sektoru moraš dati neku korist da te financira, a pofesora koji imaju mogućnosti utjecaja na ministre ipak ima samo toliko!

 

Stvarno ne znam od kuda je, s koje lijepe plaće i zašto Tihomir Orešković došao u Hrvatsku, no ako se po jutru dan poznaje, neka lijepo odjebe otkuda je i došao.

Oglasi

3 misli o “Što to priča Tihomir Orešković

  1. Povratni ping: Sve po starom | Tko je John Galt?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s