Imbecilne ideje imbecilnih vladara imbecilnog naroda

ae

 

Ministar financija Lalovac ima ideju za rješenje “problema Franak”:

“Ja sam otvorio to pitanje gdje bi se vrijednost nekrentina svela na tržišnu, a shodno tome bi se iznivelirale rate kredita. Ako je stan 2008. godine po metru četvornom vrijedio 2400 eura, a danas vrijedi 1700 eura, onda ne vidim razlog da tu razliku ne svedu na realno i ponovno obračunaju kredit”, kaže Lalovac.

 

Ako sam ja prije godinu dana kupio mobitel za 1.000 kuna, a danas vrijedi otprilike 0 kuna, onda ne vidim razloga da ne tražim povrat novca, jel da čika Lalovac?

 

PS sada kada je stvar više manje završena na loš način, jeste li kojim slučajem stigli pročitati presudu Vrhovnog suda RH u tzv. slučaju Franak.

Evo vam sažetak:

Kao što sam to ja prije više od tri godine napisao, sud nije nadležan raspravljati o valjanosti ugovornih odredaba o predmetu i cijeni ukoliko su jasne, razumljive i lako uočljive.

Naime, kako ugovorne strane definiranju točno što žele postići zaključivanjem ugovora i iste odredbe (predmet i cijena) čine suštinu ugovornog odnosa, ne mogu biti podvrgnute testu pravičnosti. Druga strana mora, ako želi pokazati dužnu pažnju, voditi računa o sadržaju tih odredbi i ne može se kasnije pozivati na to da joj njihov smisao i pravni doseg nije bio jasan.

Međutim, kako je sud morao zadržati na snazi bar dio presude koliko god to ne imalo nikakvoga smisla, vrhovni sud je zaključio da… ugovorne odredbe od predmetu i cijeni nisu bile… razumljive. Gledam, čitam, ne vjerujem, ali piše: temelj cijele presude je do da te ugovorne odredbe nisu bile dovoljno razumljive.

 

Da stvar bude još smješnija, vrhovni sud kaže, citiram:

Takvo nezakonito postupanje tužene banke su kasnije otklonile nakon što je odredbom čl. 11.a. Zakona o potrošačkom kreditiranju (NN 75/09, 112/12) i formalno propisano što sve treba sadržavati ugovorna odredba ako je ugovorena promjenljiva kamatna stopa.

 

Što su btw besmislene odredbe zakona koje nemaju veze s tržišnim realnostima, i kao što možete vidjeti po datumima izmjenama zakona, donesene su zato da bi se činilo da vladajući nešto rada po tome pitanju.

 

Ili u prijevodu, vrhovni sud kaže:

Znamo da nemate pravo, ali politički je oportuno, pa ćemo vam pusti ovaj jedan puta. Zato jer moramo.

Naravno, do idućega puta. Odnosno, dok sve ne ode znamo već kamo…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s