Velike mirovinske laži

bit ću jasan: ljevičari lažu

 

Sadašnji umirovljenici uglavnom nisu financirali bivše umirovljenike

Iako je de jure postojao i u Kraljevini Jugoslaviji/NDH, de facto mirovinski sustav kao takav nastaje tek nakon drugoga svjetskoga rata i njegova je glavna karakteristika da sve do 1980te godine (slovima TISUĆU DEVETSKO OSAMDESETE GODINE – 35 GODINA NAKON KRAJA DRUGOG SVJETSKOG RATA) broj khm invalidskih (=partizanskih) mirovina je veći od broja starosnih mirovina – nije dakle istina da su nekadašnji radnici plaćali tadašnje umirovljenike i tako “zaradili”* svoje mirovine, plaćali su partizane.

 

Teroristi su u Srbiji

Tek je 2008. godine broj partizana + broj mirovina pripadnika JNA postao manji od broj branitelja + mirovine pripadnika HV-a, a još je 2006. godine bilo više partizana od branitelja (to je 61 godinu od kraja drugoga svjetskoga rata) – dok ja uglavnom mislim da i branitelji s.ru, zanima me, kada će Occupy Croatia – Nevladina udruga organizirati prosvjed protiv terora partizana. Naposljetku, budući da većina primatelja partizanskih mirovina živi van RH jer ni teoretski ne postoji broj potrebnih muškaraca tražene dobi u RH, tj. u Srbiji, tj. pobjegli su tamo kao sudionici vojske tzv. Republike Srpske Krajine, tj. jesu teroristi, što se čeka Occupy Croatia?

 

Tuđman nije pokrao umirovljenike

Tuđman je pokrao umirovljenike – svi to znaju, a tu istinu recimo možemo vidjeti i u ovome komadu doista izvrsno napravljene propagande (posebno skrećem pozornost na vremensku točku 4:55)

Kretanje udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći prema VLADIMIR PULJIZ: Hrvatski mirovinski sustav: korijeni, evolucija i perspektive

Kretanje udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći prema VLADIMIR PULJIZ: Hrvatski mirovinski sustav: korijeni, evolucija i perspektive

Samo što nije tako. Na gornjoj slici vidimo da se kasnih 80ih zapravo dogodilo odstupanje od trenda i mirovine su relativno značajno porasle uz pad odnosa broja radnika i umirovljenika. 90ih se tek dogodila korekcija na normalnu situaciju koja čak nije u potpunosti pratila daljnje pogoršanje odnosa broja radnika i umirovljenika. Da stvar bude još luđa, mirovinski sustav je 90ih postao manje “diskriminatorski” jer su umjesto samo nekih, dobili svi, od domobrana nadalje.

 

*zanemarimo na tren apsurdnost ideje da plaćanjem namjenskog poreza zarađujete nešto

Izvori su prvenstveno VLADIMIR PULJIZ: Hrvatski mirovinski sustav: korijeni, evolucija i perspektive i Newsleter IJFa broj 44 iz kolovoza 2009. godine. 

Oglasi

4 misli o “Velike mirovinske laži

 1. Negdje sam jednom (prije 4-5 godina) bio stavio, ali sada ne mogu naci gdje, distribuciju stanovnistva po kohortama i usporedbu s brojem partizanskih penzija. Broj partizanskih penzija je matematicki nemoguc, jer kad se pozbrajaju svi muskarci koji su bili zivi u Hrvatskoj i u dobi 18+ 1945, i usporedi s brojem tih mirovina, ispada, ako se dobro sjecam, da je pola muskog stanovnistva bilo u partizanima i ostvarilo takve penzije, sto je besmislica. Cak niti fora sa nasljedjivanjem, tj. obiteljskim partizanskim mirovinama ne pije vodu, osim ako uzmemo neke lude pretpostavke o visestrukom zenjenju mladjim zenama, i sl. Da se napravi revizija drzim da bi se tu svasta naslo.

  Inace smatram i da je nasljedjivanje mirovina glupost. Nasljedjivanjem mirovina bi imalo smisla kada bi se radilo o privatnim mirovinama — radio si, zaradio si, imas pravo vuci iz tog fonda sto si uplatio dok si ziv, a tvoji nasljednici i kasnije. Ali u sustavu prvog stupa, gdje je obecanje da ce se trenutna generacija poreznih obveznika brinuti za trenutnu generaciju penzionera, nasljedjivanje mirovina je nelogicno i postaje neka vrsta socijalne pomoci.

  Mozda i najgora stvar s mirovinskim sustavom je njegovo konstantno sirenje i obuhvacanje sve sirih slojeva. Stvar je krenula (i Bismarckova i nasa) sa malim obuhvatom, malim brojem osiguranika i strogim kriterijima. Tendencija je medjutim da se mirovinski sustav koristi kao socijalna pomoc, pa se uguralo unutra jako puno skupina. Ide se i prema tome da velicina uplata nema veze sa isplatama — kroz definiranje minimalne penzije i stalna smanjivanja/rezanja maksimalne. Dakle onaj tko je uplacivao mizeriju ce dobiti vise nego je zasluzio, a onaj tko je bio dobro placen i masno su mu otkidali ce dobiti manje nego je zasluzio. Nekad su i kriteriji glede staza i zanimanja bili strozi, ali kroz vrijeme se olabavljuju. Dokup staza — kakva glupost.

  Slazem se s tvojom glavnom poantom: sadasnji penzioneri jesu uzdrzavali negdasnje penzionere, ali s obzirom da je tadasnjih penzionera bilo malo, taj argument zvuci suplje. Da ponudim analogiju: kao da je netko odrzavao automobil dok je bio novi i nije se kvario, a sad trazi da netko drugi placa odrzavanje kad je auto star i stalno se kvari. Eh…

  Jesi li ti bio jednom poslao tablice poreza na dohodak u rikverc? Ili je bilo samo do 1990? Sad bih bas provjerio koliki su bili mirovinski doprinosi 1975.

  Uglavnom, vec zivimo u vremenu “garantiranog minimalnog dohotka”. Svatko tko je potrebit ili “potrebit” vec dobiva neki minimalni iznos od drzave, bilo kroz penziju, bilo socijalnu pomoc, pomoc za nezaposlene ili sto vec. Mozda jos uvijek ne svatko, ali ide se prema tome. Dakle, ono sto slijedi je da se netko u jednom trenutku dosjeti da je najjeftinije rjesenje otkantat sve te komplicirane i skupe “namjenske” sustave i jednostavno svakome u drzavi placat na tekuci racun 2000 kn mjesecno.

  Cjela ideja namjenskog skupljanja poreza i namjenskog trosenja poreza je ionako 99% obicna laz i samo zbunjuje ljude. Kao, nemamo dosta za mirovine jer se od doprinosa skupi manje nego treba za isplatu. A gdje pise da se novac od PDV-a ne smije koristiti za penzije? Itd.

  • Bile su samo od početka 90ih… 80ih su imali i kojekakve doprinose za društvenu stanogradnju i što sve ne tako da mislim da su isto uzimali bar 1/3 dohodaka za doprinose…

   Što je opet još jedna laž, kao vrlo male razlike u plaćama… Da, u izdacima u novcu možda, a u stvarnosti su komunističke više klase bile plaćane u naravi i to masno, počevši od nekretnina (većih, bolje izgrađenih, i na boljoj lokaciji od tzv radničkih) pa nadalje…

   Laž na laž…

   Za namjenski porez mislim da je teoretski dobra ideja koja bi teoretski mogla spriječiti neka povećanja poreza i potaći ljude da se protive bar nekim porezima… No u praksi je naravno isto laž…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s