Sjajan argument protiv svjetske vlade

ili bilo kakvih političkih integracija općenito 

 

Business Insideru se zalomilo pa je lamentirajući debakl nekakve klimatske konferencije u Limi iznio izvrstan argument protiv političkih integracija, kako slijedi:

any global deal almost certainly won’t have legal force (because the US Congress would never ratify a legally-binding climate treaty).” He has a point — the US did the same with the 1997 Kyoto Protocol, the first international climate agreement…

The Kyoto Protocol set emissions reduction targets, but while the US signed the agreement in 1998, it never ratified it, and dropped out of the treaty in 2001.

Ratification of a UN agreement would require a 2/3 vote in the Senate — something that would almost certainly never happen…

And since ratification is just about the only way to bind a country to the agreement, and that would have to happen in each of the individual countries, there is no way to ensure anyone will actually follow it.

There is no global legislature that can use a majority vote to pass treaties that are legally binding on all countries. Countries are generally not bound by the treaties they don’t sign or ratify. It is nigh impossible to negotiate a treaty that sets meaningful numerical targets and that all or the most important carbon-emitting states are willing to sign.

So, whatever final agreement that comes out of Paris, it’s unlikely that everybody will sign it, and the United States — one of the biggest players in the game — almost certainly won’t.

That, added to the fact that there’s no requirement to report they are actually even meeting their goals, means this climate meeting was pretty much just a waste of time…

 

Iz logike iza ovoga argumenta vidimo zašto je prvenstveno Europska Unija tako loša ideja. Dok je istina dok postoje ljevičarske težnje posvuda u Europi, nejednoliko su raspoređene, i po obimu i po fokusu, i ponegdje su zapravo lokalno beznačajne. Bez europske supermegadržave, dijelovi Europe kretali bi se prema socijalizmu/progesivizmu, no neki dijelovi ne bi u tolikoj mjeri. Ili ponegdje podržano lokalnim faktorima ne bi uopće. Društva koja provode loše politike imala bi primjer suprotnoga, u svojoj blizini i u sličnom društvu. To bi opet bilo daljnji faktor ograničavanja socijalističkih težnji.

Ili drugim riječima, europska/svjetska država jednaka je stavljanju svih jaja u jednu košaru. A ta košara će gotovo sigurno biti socijalistička. Ne samo jer teži prosjeku, već i zato što loše ideje podržavaju jedna drugu.

Ako jedna “država” želi glasati za posebne poreze na banke a indiferenta je prema gradnji vjetrenjača, a druga “država” želi glasati za subvencioniranje vjetrenjača i indiferentna je prema posebnim porezima na banke, pojedinačno, jedna država će uništavati svoj energetski, a druga će uništavati svoj financijski sustav. No ako se skupljaju i “glasaju” da bi provodile svoje glupe politike, obje će države uništavati i svoj enegetski i svoj financijski sustav. Pa tako u praksi imamo da se sve zemlje u EU “bore protiv financijske iskuljučivosti”, subvencioniraju vjetrenjače, zabranjuju uvoz jeftinog šećera i subvenicioniraju skupi domaći, zabranjuju prejake usisivače i obične žarulje, primaju imigrante i whatnot. Glupe loše ideje podržavaju jedna drugu.

Suverenitet pojedinačnih država stoga je aposlutno najjača i najvažnija brana socijalizmu.

Oglasi

5 misli o “Sjajan argument protiv svjetske vlade

 1. Ne samo što je državni suverenitet brana uvoznom socijalizmu nego je i jamstvo slobode i demokracije.
  Što je država manja to je pojedincima lakše definirati i ostvariti zajedničke interese.
  Od domaćeg socijalizma suverenitet nas na žalost ne može obraniti

 2. Slažem se načelno. Političke integracije su zlo.

  Samo se ne slažem da je državni suverenitet jamstvo slobode. Također, ako govorimo konkretno o Hrvatskoj i EU, uopće ne mislim da bi neulazak Hrvatske u EU bio neka brana širenju socijalizma kod nas, mi srljamo u socijalizam i ovako i onako. Zapravo, čak je moguće da će to srljanje u socijalizam kod nas biti nešto sporije dok je Hrvatska u EU, nego da je ostala suverena.

  • Jamstvo je, da će negdje biti slobode.

   Nitki ne kaže svuda, a pogotovo ne u hrv 🙂

   Bojim se da za hrvatsku ionako vise nema nade. Mislim, vidjet cemo sto slijedi nakon bankrota, no kako su demografske rezerve iscrpljene, bojim se da je best case scenario polagana stagnacija i odumiranje. Best case.

 3. Vrijedi i unutar nacionalnih, a pogotovo višenacionalnih država (Belgija, Švicarska, BiH) da je poželjno da postoje savezne jedinice visokih ovlasti u odnosu na centralnu vlast. Mnogi zanemaruju taj aspekt kada pričaju o Švicarskoj. Govori se o mentalitetu, što je istina, ali savezni ustroj je jako dobra brana prodiranju socijalističkih ideja. Jer podizanje poreza i nameta u jednom od kantona instant ga dovodi u nepovoljniji položaj u odnosu na susjedne. A kapital i radna snaga uvijek je lakše i brže mobilna unutar države. I rezultati se vide brže.

  Zato bi za BiH izuzetno korisno bilo ukidanje FBiH i prijenos svih njenih ovlasti na kantone, čime bi oni postali izjednačeni u ovlastima s entitetom RS. Praktično bi se dobio ustroj nalik švicarskome, gdje se savezne jedinice uvelike razlikuju po površini i broju stanovnika. RS bi bila usporediva s kantonom Bern po tome, a mali Posavski kanton s kantonom Appenzell Innerrhoden. Dodajmo tome da neki švicarski kantoni također nose naziv “republika”, a neki “kanton”.

  Na ovaj način smanjila bi se birokracija, oslobodilo bi se 36% proračunskih sredstava koje trenutačno guta FBiH, ali još važnije od toga, kantoni bi, poput entiteta RS dobili mogućnost samostalno uređivati poreznu politiku (izuzev PDV-a i carina koji su ovlast centralne vlasti) te bi se moglo očekivati da će se neki odlučiti za privatizaciju mirovinskog sustava, možda čak i zdravstva, vaučerizaciju školstva itd. itd.

  Ne manje važno od ovoga, oslobodila bi se silna energija koja se troši na nacionalističko previranje. Stalne pokušaje hegemonizma od strane Muslimana i stalnu obranu od strane Hrvata i Srba.

  Pohvale za članak. Srdačan pozdrav,

 4. Povratni ping: 300-ti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s