Ne čitajte ictbusiness.info

dobro, što je s tim domaćim novinarima?

 

Znam, sve mi je jasno, i pisao sam već o tome, ali kada otvoriš maleni, beznačajni, specijalizirani portal bez neke duge tradicije, koji je usto specijaliziran za IT i za biznis, zar nije za očekivati malo razuma?

Očito ne.

 

Primjerice u članku Google mijenja način plaćanja PDV-a u EU, od sada ga oni uplaćuju umjesto developera izvjesni Vanja Deželić ničim izazvan piše:

Sve u svemu, treba pozdraviti napore Europske unije da poboljša tržište, trenutno im ide sjajno i ne popuštaju pritiscima kao Amerikanci, Rusi i Kinezi. Ne tiče ih se tko je tko, samo da se poštuju regulative, da nema monopola i da posao svima bude što ugodniji i lakši. Ili barem Europska unija ostavlja takav dojam. Iz kuta koji ne otkriva sve što se događa u pozadini dojam je uistinu pozitivan i hvalevrijedan.

 

U članku Norveška blokira TeliaSoneru u pokušaju preuzimanja Tele2 isti Vanja Deželić opet ničim izazvan piše:

Naravno, teško je vjerovati tvrtkama

… Sve u svemu, lijepo je vidjeti da se jedno državno regulatorno tijelo tako bori za one koje treba štititi – korisnike. U Hrvatskoj bismo zasigurno voljeli vidjeti nešto slično, čisto da nam ostane dojam kako netko brine o onome što se događa, a ne da se čini kako smo prepušteni tvrtkama na milost i nemilost.

Stvarno? PS Vanja, ako si već novinar, zar ne bi bilo lijepo znati da u hrvatskom jeziku tvrtka predstavlja naziv kompanije, a kompanija je… kompanija, biznis, posao, firma ili poduzeće.

 

U članku Sad kada je HTML5 dovršen, što je iduće? izvjesni Antun Jastrić tako podržava nekakvu ideju osnivanja nekakve fondacije nezavisnih stručnjaka koji bi se bavili izradom nekakve platforme za nekakav operativni sustav za Web:

Ali, pod uvjetom da se napravi svojevrsna fundacija kako bi ti ljudi mogli živjeti od svog posla…

A zašto se ne zaposle?

 

Najbolji od svega je pak izvjesni Boris Žitnik. Taj lik je pak napisao članak Hrvatska IT industrija 2020. – 2.000 IT radnih mjesta manje? Zanima vas kako je došao do svojih zaključaka? Evo kako:

Pošao sam od zadnjih sređenih podataka o strukturi IT industrije iz „Analize hrvatske ICT industrije 1999-2009“ koju sam u okviru IDC Adriatics-a radio za HUP, HGK i Državni ured za eHrvatsku 2010. godine…

…za svaku od 25 podkategorija procijenio učinak distruptivnih tehnoloških promjena na broj radnika koji u njim rade…

Eto, sada znamo, razvoj tehnologije je zlo koje samo ukida rada mjesta, a nikako stvara nova. Ali imamo naravno rješenje:

Pod time mislim analizu, strategiju, industrijsku politiku, jednom riječju svjesnu akciju da se stvari usmjere u poželjnom pravcu. …

Komu se obraćam? Pa svim dionicima vezanim uz IT sektor; Ministarstvu gospodarstva, strukovnim organizacijama (HUP, HGK, CISex, HIZ), Uredu za eHrvatsku, akademskoj zajednici i svom informatičkom pučanstvu. Rado ću predočiti svoje procjene. I bit će mi drago ako me se argumentima uvjeri da sam bio u krivu.

Ukratko, svima osim IT sektoru. A da ne bi mislili da je Boris Žitnik nekakav bezveznjak, trebate znati i da on ima svoju vlastitu agencija za istraživanje IT tržišta. Popis svih njegovih klijenata je sljedeći:

Hrvatska gospodarska komora (HGK),

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP),

Republika Hrvatska, Središnji državni ured za eHrvatsku,

Gospodarska komora u Makedoniji,

Gospodarska komora u Sloveniji.

Gdje je netko iz IT sektora?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s