6 godina kasnije

Inflacijska propaganda se razmahuje

 

Dok slušam jedan od zadnjih Schiffovih podcasta prisjećam se 2008. godine. Lijepa godina. I prošlo je koliko? 6, 7 godina. Znate što to znači? Iz perspektive 2008. godine, ovo je srednji rok. Koje su posljedice tiskanja novca i trillion dollar stimulus-a? Pa ovaj, čak i po neoklasičnoj sitnezi – otprilike očekivano nikakve, samo što se ovaj puta dogodilo da su države toliko uništile svoja gospodarstva da se nisu uspjela oporaviti u srednjem roku usprkos tim tiskanjima novca i tim stimulusima. No, čini se da idemo iz lošega prema goremu, nitko se uopće ne zabrinjava oko takvih pi.darija, a propaganda koja sve to slijedi nikada nije luđa.

6 godina kasnije, inflacijska propaganda nikada nije bila u većem zamahu. Ako recimo odete na bloomberg.com i utipkate u tražilicu deflation, vidjet ćete da je u protekla tri dana objavljeno fantastičnih 29 članaka o zlima deflacije.

Dio plašenja deflacijom na bloombergu danas

Dio plašenja deflacijom na bloombergu danas

To je 10 članaka dnevno gdje se čitatelje plaši deflacijom. Tipično članak izgleda nekako ovako:

Central Banker Hero Becomes Face of Failure in Swedish Tale

… Price growth hasn’t reached that pace for almost three years. … This week, Ingves responded to Sweden’s economic plight by cutting rates to zero for the first time in the bank’s history. …

“It feels like he’s been more or less forced” to cut to zero,Michael Grahn, an analyst at Danske Bank A/S in Stockholm, said by phone. “He really would have preferred not to do this. He’s not one of the people standing on the barricades arguing that low inflation is a big problem. He’s rather standing on the other side and saying household debt is a problem.”

According to Krugman, the rate cut has come too late. … “The damage may be irreversible,” he said in his blog.

Ukratko, guvernera Švedske centralne banke se danas pljuje jer je prekasno spustio kamatne stope na 0. Krugman je iz nekoga razloga relevantan…

Oglasi

Jedna misao o “6 godina kasnije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s