Tok novca

i duh 45te

 

Čitajući forum.hr, već duže primjećujem jednu ogromnu crvenu reklamu:

duh45te1

Pretpostavljajući da je to još jedna priča o partizanima i ustašama (a možda ima i četnika), a i pošto inače ne klikam po reklamama, nisam, i to dugo. Jučer su me dohvatili na prepad, i slučajno jesam. Na moje iznenađenje, nisu u pitanju dobrohotni partizani, no sljedeće je:

duh45te2

Nostalgična feelgood posveta… nacionalizaciji, aka pljački u Engleskoj krajem II. svjetskog rata … Propagirana ex Jugoslaviji…

Tko? Što? Kako? Zašto?

Jasno mi je da postoji masa socijalista koji bi uživali u ovome filmu, no oni ne vjeruju u plaćanje kino ulaznica tako da sumnjam u komercijalnu isplativost. Jasno mi je da bi netko ovaj film snimio za “svoju dušu”, no tko bi ga distribuirao… Tko bi mjesec dana držao ogroman banner na forum.hr i ponegdje drugdje? Što je to Restart?

duh45te3

Ah. A kako se financira recimo…

duh45te4

Nastavno na ta u biti očekivana otkrića, pripremio sam sljedeći dijagram da ilustriram financiranje danoga filma i povezanih aktivnosti:

duh45te tok novca

Financiranje “civilnog društva” u RH

Mislili ste da je sekuritizacija komplicirana, jel da?

 

P.S.

Jeste li znali da je pojam civilno društvo nekoć označavao

institut koji je tu da štiti i podučava građane kako se efikasno zaštititi od negativnih uplitanja države. U 18. i 19. stoljeću termin se promatra u okviru aktualnih društvenih promjena. U tom se razdoblju izraz civilno poistovjećuje sa uljuđeno, kultivirano. Jedan od autora iz tog vremena Alexis de Tocqueville, u svom djelu “O demokraciji u Americi” opisuje civilno društvo kroz duh zajedništva koji je vladao u američkom društvu tog vremena, a očitovao se kroz supostojanje brojnih udruga, organizacija i sveprisutnog volonterstva.

Više ne označava.

civilnodrustvo.hr

Oglasi

Jedna misao o “Tok novca

  1. Nakon čitanja posta osjećam se prevaren i opljačkan!
    Pod hitno trebamo prestati financirati sve vladine nevladine organizacije iz proračuna. Zbog ovakvih nam je proračun u deficitu. Očajnički svojim reklamama potiču potrošnju kako bi nam svima bilo bolje.
    Valjda?!?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s