Aplikacije vs. web aplikacije

drugačiji pogled na stvari

 

QWERTY (QWERTZ) vs. Dvorak

 

Zadnjih desetak godina (koje godine se je točno pojavio gmail?) svima je očito, i čini se da to ima neku određenu težinu, da je budućnost u web aplikacijama. Naposljetku, svi mi sve više aplikacija koje koristimo, koristimo kroz preglednik interneta. Počelo je sa mailom, nastavilo se sa kojekakvim aplikacijama za specifične obrade (recimo, fotografija), a tu su se pojavili i čini se da se nekako počinju koristit čak i puni uredski paketi i što sve ne. Google koji je predvodnik trenda je napravio cijeli operativni sustav koji služi jedino izvođenju web aplikacija, a čak i domaća državna uprava slijedi trend kroz nekakve e-porezne i sl. Trend se čini nezaustavljivim.

Osim kod Applea i iPhone-a, i svih koji ih kopiraju.

 

Otuda ta ideja koju sam jučer pročitao, a sažetak je sljedeći. Sve gore navedeno, sav taj trend, ustvari je posljedica samo Microsoftova samozadovoljstva. Web aplikacije su smeće. Java je smeće. HTML X je smeće. Cloud je smeće. Ne samo da su aplikacije koje se lokalno izvode bolje i efikasnije, nego ih i samo tržište preferira. Cijeli ovaj trend posljedica je samo toga što je Microsoft, zadovoljan tržišnom penetracijom Windowsa, zaustavio njihov razvoj. Elementi sučelja i alati za razvoj, centralni repozitoriji aplikacija i sve što ide uz to, kasne skoro desetljeće. Ne samo to, nego su i Windowsi namjerno ograničavani u korist Xboxa i inih igračaka.

Ali kada je konkurencija ažurna, lokalno izvodive aplikacije jednostavno dominiraju nad web aplikacijama. Internet promet na mobitelima (čitaj: Apple, nešto manje Google) generiraju lokalno izvođene aplikacije povezane na internet, ne web aplikacije ili surfanje.

 

Pretpostavimo da je to točno. Što reći?

  1. regulacija konkurencije očito je besmislena iz dodatnih razloga. Ne samo da je reguliranje Microsofta u 90tim uspjelo previdjeti da je PC samo jedna vrsta računala (odnosno, to će postati), već je i cijeli taj pogled (koja vrsta računala i koji operativni sustav) previše uzak. Onoga trenutka kada je Microsoft počeo izbacivat sub par proizvode, iako nitko nije mogao odmah napraviti konkurenta koji će preuzeti tržište, Microsoft je jednostavno zaobiđen, koncept operativnog sustava kao takvoga je jednostavno zaobiđen, uporabom sljedeće najbolje alternative – web aplikacija.
  2. Microsoft će uočavanjem te konkurencije popraviti svoj proizvod (što je upitno, jer su tu konkurenciju uočili još prije izlaska Viste i najavili svoju posvećenost desktop iskustvu kao najboljoj platformi i najboljem korisničkom iskustvu i što sve ne). Ili će konkurencija skinuti Microsoft sa trona. No u svakome slučaju, možemo očekivati da ćemo za desetljeće svoje internet bankarstvo na PC-u koristiti kroz aplikaciju koju ćemo preuzeti iz nekakvog store-a, umjesto da konstantno radimo update jave i uživamo u čarima skalabilnog mobilnog bankarstva koje se može koristiti na bilo kojoj platformi i na ni jednoj ne radi kako bi trebalo.

 

Vjerujem da ćemo, ako je ovo gore navedeno sve točno, nekakve e-porezne i dalje koristiti putem web aplikacija, no to je ipak tako sporedna stvar.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s