Stari ljudi

zaje.bavam se, ne tako stari

tko je.e djecu 😉

 

Tko sve nije čuo za nedavnu kontroverzu kada bezosjećajna država želi ukinuti dio dodatka za staž svojim zaposlenicima/starim ljudima? Dok to što vlada krši ugovore koje potpisuje možda bi trebalo biti kontroverzno (u nekoj normalnoj zemlji, tamo nismo…), kako se nisu javljali kada je to jučer, prekjučer i prekprekjučer država radila ono što zapravo svrbi sindikate je sljedeće

“To su posljedice smanjivanje plaća 4,8 i 10. Znači sa 20 godina staža 4, sa 30 godina staža 8 posto i sa 35 godina staža 10 posto. Posljedice su to na neto plaće najstarijim zaposlenicima od kojih 700 kuna u ovom trenutku”, rekao je Mihalinec.

 

O čemu se tu radi?

Kao što (ne)znamo, država isplaćuje dva dodatka za vjernost svojim zaposlenicima.

Prvi je 0,5% veća plaća po godini rada. 

Drugi je dodatnih 4, 8 ili 10% veća plaća zbog 20, 30 ili 35 godina rada. 

Recimo, netko tko je zaposlen kod države 35 godina, prima 45% veću plaću od onoga tko je zaposlen prekjučer, iako vjerojatno rade na istome radnome mjestu.

Država trenutno pokušava ukinuti (svim, dijelu?) sindikata ovaj dodatni dodatak za vjernost, i to neka bude povod za ovu temu.

 

Zašto se inače isplaćuje dodatak za vjernost? 

Teoretski, radnik sa iskustvom je bolji radnik. Ovaj sa recimo 35 godina iskustva bolje obavlja svoj posao. Također, postoji mogućnost da će prebjeći kod konkurencije (u privatni sektor). Ukratko, država stimulira svojega radnika za ostanak.

Na stranu apsurdnost svemira u kojem 60godišnja individua koja nije točno sigurna kako ugasiti računalo (tipičan uredski državni posao, molim lijepo) radi bolje od iste dvadesetogodišnje i pritom planira bijeg u privatni sektror, čak i bez toga apsurda, gornja logika ima veliku rupu.

Naime, radno iskustvo i stručnost se tokom godina prelijevaju na sama radna mjesta na kojima dotične iskusne stručne osobe rade. Zbog tih stvari dobivaju bolja radna mjesta, i samim time veće plaće. Njihovo radno iskustvo i stručnost je veća plaćena!

 

A zašto se stvarno isplaćuje dodatak za vjernost?  

Ide nekako ovako. Stari, jadni, pa njima treba. Život je skup. Ukratko, to je ispravna i moralna stvar za napraviti. Get it?

Nije doduše da recimo prosječan šezdesetogodišnjak još uvijek treba riješiti svoje stambeno pitanje, kupiti prijevozno sredstvo i imati djecu. Znamo koliko su djeca skupa. Prosječan šezdesetogodišnjak već ima riješeno stambeno pitanje, ima prijevozno sredstvo, njegova su djeca već odavno odrasla, vjerojatno već ima i kakvu vikendicu/ušteđevinu/zlato.

Pitam, kome je onda zapravo moralnije isplaćivati nekakve dodatke?

Dalje, stoga i predlažem da se novim zaposlenicima u državnoj upravi isplaćuje 35% veća plaća od starih, te da se ista smanjuje svake godine za 0,5%! Zar nije dobro? Moralno? Pošteno? Tim više što starci računaju na tu djecu koja će se tek roditi i odgojiti za preživljavanje u svojoj starosti?

 

Što kažete starci?

Tko vas …. balave, 1.600 kuna. 

 

A sada stvarno? 

Ima ih mnogo, i oni su oni koji glasaju. Kao i svima drugima, pošteno je da oni dobe više, i generalno ih nije briga za onima na kojima svijet ostaje.

Ne da imam nešto posebno protiv staraca, ali pošto je već dodatni dodatak ovih dana kontroverzan i zaziva se poštenje, neka se zna.

 

PS

Vidim da su sindikalisti bijesni ovih dana na gospodina Vilima Ribića, predsjednika (jednoga? svih?) svojega sindikata jer

Dakle, pronašla sam podatak da Vilim Ribić ima plaću 13.000 kuna. To je izjavio u emisiji Nedjeljom u dva. Dodao je da vozi službeni auto i stanuje u sindikalnom stanu. Nije spomenuo da vožnja službenog auta, u njegovom slučaju jer nije svugdje tako), znači besplatno gorivo i održavanje automobila. Nije spomenuo niti da stan od 40-ak kvadrata plaća mjesečno 700 kuna, manje od 100 eura.

Ribićeva plaća neće biti smanjena deset posto jer je zaposlenik sindikata (od 1990. godine profesionalno u Sindikatu znanosti, danas Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), a ne radi prosvjeti kao 11.000 njegovih članova koji u sindikalnu kasu svake godine uplate oko 7,5 milijuna kuna.

Sada, ovo je jednostavno pravda.

Oglasi

4 misli o “Stari ljudi

 1. Apsolutno se slažem sa tvojim pro i contra razlozima. Iskreno, nemam jasno definiran stav o toj temi.
  Gazda ima pravo dati radniku plaću koju želi i koju taj prihvati. Ajde da se vratimo na srž problema, tko je pravi poslodavac zaposlenima u javnom sektoru? Ministar, predsjednik uprave ili vlasnik tj hrvatski građani? Dio tih vlasnika su i zaposlenici u javnom sektoru i državnim firmama. Kao djelomični vlasnici imaju pravo sebi kao zaposlenicima dati plaće koje žele. Hoću reći, ludila se nećemo riješiti dok postoje državne firme i javna uprava.

  • Nemam ni ja superdefiniran stav, samo primjećujem neke stvari…

   Tipa, situacija je ista i u privatnom sektoru, svaka kompanija koja je privatizirana nastavila je postojati s minulim radom u kolektivnim i inim ugovorima. Sjećam se prije par mjeseci nevjerice predsjednice sinikata u trgovini kada je Argrokor zaprijetio/namjeravao ukidat taj minuli rad i uvest plaćanje isključivo prema radnome mjestu/učinku. Poanta je, čak i da neka takva kompanija ponudi svojim zaposlenicima ukidanje minuloga rada uz jednaku masu za isplatu plaća, da li bi sindikati to prihvatili? Ili još luđe, što da ponudi povećanje ukupne mase plaća uz ukidanje minulog rada, da li bi sindikati to prihvatili? Ja nisam osobito uvjeren.

 2. “I evo još potpis ne ohlađen, drugi zakon koji već ruši ovaj potpisani Kolektivni ugovor. Negiranje prava radnim ljudima na cijenu rada. To je suština svega onoga što se događa ove dvije godine. Dakle ovdje je izbrisano pravo građana, radnika, pogotovo u javnim službama da zaštite i imaju cijenu rada.”

  Kaže Ribić!

  Izbrisano je pravo građana da imaju cijenu rada – što mu to znači?

  i kakve to ima veze sa starošću? Zašto vrijeđamo starce zbog sindikalnih besmislica?

  Treba Ribiću objasniti da je cijena rada tržišna kategorija, kao i cijena kapitala, te da ona raste ili pada ovisno o ocjeni korisnosti koju ima za nekoga tko ih želi koristiti (kupiti) u određenom trenutku.

  Cijena rada državnih službenika nekada je rasla s godinama i iskustvom koje su stjecali tijekom godina, a danas su više na cijeni neka druga znanja, koja ne rastu automatski s godinama. Znanja starijih državnih službenika u pravilu opadaju tijekom godina pa bi bilo logično da i cijena njihovog rada prati pad njihovih kompetencija. Možda je to samo opći trend, a pojedinci što su stariji to su i dalje sve više kompetentni. Možda? Treba to izmjeriti u svakom konkretnom slučaju!

  Načelno ne smijemo vrijeđati starije zato što traže odnosno žele zadržati privilegije koje su nekad imali stariji.

  Svatko ima pravo tražiti ono što misli da mu pripada, a onaj tko odlučuje mora znati je li to što netko traže opravdano ili nije. Ne trebamo starcima dati nešto što nije opravdano (npr dodatak na radni staž), ali ih ne trebamo ni vrijeđati.

  Starce trebamo poštovati, ali sindikate trebamo ismijavati i raskrinkavati kad god traže da za njih i njihove štićenike ne vrijede pravila ravnopravnosti na tržištu. Kada traže monopol i guše konkurenciju na tržištu rada. Kada svojim akcijama onemogućuju zapošljavanje i uništavaju konkurentnost neke firme na tržištu, kada kao paraziti uguše svog domaćina i još se hvale kako štite radnike i cijenu rada.

 3. Povratni ping: Mirovine u Hrvatskoj su prevelike

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s