Imaju li obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj budućnost? (2)

sada znamo da nemaju

 

Poslovni.hr je jučer kasno navečer izbacio članak naslovljen Mirovinci žele Petrokemiju, ali uz novi ugovor o plinu u kojem piše

Međutim, prema saznanjima Poslovnog dnevnika iz izvora bliskih Petrokemiji, fondovi su vrlo nezainteresirani za sudjelovanje u novoj dokapitalizaciji, a nikakvi službeni kontakti po tom pitanju još nisu napravljeni.

ali prije toga još u članku piše

ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak planira novu dokapitalizaciju u suradnji s mirovinskim fondovima

.

 

U prijevodu, čak ni mirovinci više ne žele Petrokemiju, ali će ipak ubacit u nju dobar dio imovine svojih članova. Jednako kao što su u INU. Hrvatske autoceste? Bilo koja bankrotirana državna kompanija ili državni projekt koji može samo izgubit novce?

Kada god negdje treba spaliti nešto novca, Vlada.hr mjerka mirovinske fondove.

 

Bio sam u krivu, i bio sam naivan. Ovdje se recimo vidi da sam vjerovao da je moguće da će mirovinski fondovi biti nacionalizirani, ili će možda jedva nekako preživjeti držeći većinu imovine u državnim obveznicama.

Vlada.hr je otkrila treći put. Umjesto da troši novac iz proračuna na svoje kvazi projekte, ili da transparentno nacionalizira mirovinske fondove, umjesto toga pljačka ostatke imovine unutra gurajući je u svoje kvazi projekte (ne)formalnim političkim pritiscima.

 

A na kraju balade, zar nije sasvim svejedno da li će država nacionalizirati mirovinske fondove, ili će ih opljačkati posredno? Kada još uzmemo u obzira da će se ministarstvo umirovljenika se pobrinuti da iz tekućih prihoda proračuna dodatno subvencionira mirovine onih koji nisu u mirovinskim fondovima (ali ne i onih koji jesu unutra), koja je na kraju poanta svega?

Kruha i igara, provizija i slobodnije ruke ministrima za razbacivanje tuđim novcem. To je otprilike to.

Oglasi

2 misli o “Imaju li obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj budućnost? (2)

 1. Nikada nije dobro držati sva jaja u jednoj košari!

  Uplate u prvi mirovinski stup su čisti porez i ni po čemu se ne razlikuju od drugih uplata u državni proračun. Ove uplate oblik su prisilne solidarnosti i nekakvo jamstvo (prva košara s jajima) da ćemo na kraju svi dobiti nekakvu državnu mirovinu (socijalnu pomoć). Vjerujemo u svoju državu.

  Uplate u drugi mirovinski stup (druga košara s jajima) trebale bi nam dati dodatnu sigurnost, ako npr. država razbije prvu košaru s jajima pa ne bude u mogućnosti umirovljenicima isplaćivati socijalnu mirovinu od koje se može preživljavati (danas 1600 kn?).

  Očito je da ova druga košara s jajima ne smije biti u državnim rukama te je stoga potrebno zabraniti mirovinskim fondovima da jaja iz druge košare miješaju s jajima iz prve košare.

  Sada vrijedi zakon da 50% jaja iz druge košare OMF-ovi moraju držati u prvoj košari, a oni ih drže 60-70%?

  To je očito pogrešno i trebamo od sljedeće Vlade zahtijevati da pod hitno vrati 50% jaja u drugu košaru i zabrani OMF-ovima da ubuduće financiraju bilo kakve vladine projekte.

  Sredstva hrvatskih mirovinskih fondova ne smiju se ulagati u imovinu hrvatske države, u sve ostale mogu, neka ih ulažu u švicarske, njemačke ili norveške obveznice pa ćemo onda primati mirovine iz njihovog proračuna.

  PS

  Bilo bi OK da se jaja rasporede podjednako po košarama 50%:50%, a još bolje kad bi po 1/3 jaja stavili u tri različite košare (npr. hrvatsku, švicarsku i njemačku).

  • To je inače od početka predvidiva i očita slabost mir. fondova. Ako išta, njima je u startu trebalo biti zakonom zabranjeno ikakvo kreditiranje države, državnih banaka i kompanija u kojima je država u ikakvom vlasništvu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s