Tko financira političke stranke?

država 

 

Neki dan nam je poslovni.hr pomalo zbunjujuće prenio sažetke financijskih izvještaja najvećih nam političkih stranaka u državi. Pojednostavio sam to:

Prihodi najvećih političkih stranaka u zemlji (disclaimer: omjer za HNS je pretpostavka, članak koji je izvor ne sadrži točan broj)

Prihodi najvećih političkih stranaka u zemlji (disclaimer: omjer za HNS je pretpostavka, članak koji je izvor ne sadrži točan broj)

Uz to da SDP ima bolju stegu nad članstvom i/ili bolje trenutno uspijeva iscijedit donacije iz gospodarstva od HDZ-a, ono što je zapravo bitno, a što vidimo je da nam političke stranke uglavnom financira državni/lokalni proračun. Koji iznos? Ne znam, ali jednostavnom ekstrapolacijom dolazimo do iznosa od najmanje 100 + milijuna kuna.

100.000.000,00 + kuna.

Kada tome pridodamo iznose koje razni proračuni i ministarstva uplaćuju neprofitnim organizacijama, a koje su društvene organizacije sa čisto političkim ciljevima, više ili manje povezane sa službenim političkim strankama, šteta je još veća.

Kojekakvi razvoji demokracije čemu to sve, kažu mi, služi su dakle očito prevara. (Neprofitne) političke stranke neka žive od donacija umjesto da pljačkaju porezne obveznike! Ah, da, izgleda ne mogu živjet od toga…

Oglasi

Jedna misao o “Tko financira političke stranke?

  1. Povratni ping: Srijeda, 5.3.2014 - uz jutarnju kavu preporučujemo | Quo Vadis Croatia

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s