Život nakon gulaga

Potvrdu molim

 

Čitao sam neki dan jednu zanimljivu raspravu negdje u bespućima (američkoga) interneta na temu – zašto Novosibirsk danas ima ljudi koliko ima, zašto su oni koji su uspjeli preživjeti gulag nakon isteka kazne u pravilu ostajali pored svojega gulaga? Odgovor i nije najočitiji, a uobičajeno mišljenje sudionika rasprave može se sažeti u nešto ovakvo: Novosibirsk je daleko i usred ničega, a oni preživjeli nakon godina robije zacijelo nisu imali dovoljno novca ni da kupe kartu za vlak i pobjegnu iz Sibira.

Taj odgovor, iako možda i najinstiktivniji, je ustvari kriv. Ono što je jedan informirani čovjek ubacio je sljedeće: Nije uopće stvar u novcu za kartu za vlak. Uopće, čak je i sama naša ideja novca za kupnju karte za vlak samo naša konstrukcija i pribjegavanje onome što je nama najprirodnije. Naše predrasude, takoreći. No ovdje pričamo o tvrdome komunizmu, i ono što je omogućavalo ljudima život i pokretanje nije novac već… propusnice, dozvole i evidencije.

Netko tko je preživio gulag za početak nije imao propusnice za izlazak iz Sibira. Sve da je i imao novac za kartu (ako su se uopće tada prodavale karte?), što bi s njim? Sve da je i pobjegao iz Sibira u Europu, što bi tamo? On je neuposliv, jer u evidenciji piše da je njemu mjesto u gulagu. On, ako je prije i imao nekakav stan, ne može se vratiti u taj stan jer netko drugi ima papirić na kome piše da se njemu dodjeljuje stan radi potrebe. On je u evidenciji i nikada neće dobiti propusnicu za odlazak u inozemstvo i život tamo.

Bez tih poštambiljanih papirića, on pod uvjetom da želi živjeti, može samo jedno. Ostaje u gulagu, radi što je radi i prije, jedino što mu je sada dopušteno da na večer iziđe kroz vrata logora do kolibe u kojoj može živjeti van logora. Ako ima sreće, ako ga je žena voljela, možda čak i njegova žena i djeca dođu za njim u Sibir i nastane se tamo, i on živi.

 

Danas sam vadio potvrde (ne starije od 6 mjeseci molim lijepo). Ulazim nadobudan u područnu ispostavu mirovinskoga osiguranja, imam već pripremljen, uredno na računalu ispisan i kasnije potpisan obrazac, i ponosno ga predajem na šalteru broj 8. Moje je plan s tim obrascem zatražiti korisničko ime i lozinku za nekakav sustav e-mirovinskog gdje ću ja ubuduće sam moći sebi izvaditi i ispisivati svoje neprocjenjive potvrde o radnome stažu, umjesto da šetam do HZMO-a i šaltera broj 8.

Je, je, kaže gospođa na šalteru broj 8, smo vi to sebi isprintajte pa donesite do nas, i mi ćemo vam lupit žig na to, i onda će vam potvrda biti valjana.

Ja dakako pokrećem strku, urlam, zahtijevam objašnjenja, a gospođa na šalteru me sumnjičavo gleda razmišljajući o nečemu od navedenoga:

1) da li ja to upravo napadam nju i njeno radno mjesto?;

2) da li napadam koncept potvrde kao takve?;

3) što skuhati za ručak kada dođe kući?

 

Nismo se sporazumjeli.

 

Žigovi i biljezi, uvjerenja i potvrde, dozvole i svjedodžbe, ispričnice i propusnice, o rođenju, domovini, prebivalištu i boravištu, struci i dohotku, sposobnosti vožnje i preboljenoj gripi… Od rođenja pa do smrti (a i određeni period nakon nje) ovisni ste o njima. Ako želite raditi, voziti, ići u školu, graditi, rušiti ili preprodati nekretninu, živjeti negdje ili ne živjeti negdje, prodavati sladoled ili ne imati televizor, treba vam potvrda i žig, a vjerojatni i pokoji biljeg.

Ne namjeravam ovim postom napadati same potvrde, neovisno o tome što će koju milijardu kuna i desetljeće kasnije vjerojatno ipak postati magične tvari koje su važeće bez žiga, a možda se čak mogu poslati i e-mailom, jer nisu potvrde ništa krive, one su samo odraz loših namjera onih pri vlasti, ili češće, djelomično uspješan mehanizam alokacije resursa u po prirodi neefikasnom ekonomskom sustavu (socijalizmu), no nije li zanimljivo…

Nije li zapravo jedan od boljih načina na koji se jako dobro može mjeriti koliko ste slobodni upravo taj koliko vam i za što u životu trebaju potvrde? Također, koliko ste uopće svjesni postojanja života i određenih aspekata toga bez potvrda?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s