Dok bi pametniji šutio, ministarstvo financija lupeta

slučaj Prpić, PDV

 

Danas je “odjeknula” vijest o odlasku Hrvoja Prpića iz Hrvatske nakon okršaja sa poreznom upravom. Prpić tvdi da mu porezna uprava nije dala pravo odbitka PDV-a jer

na račune našeg dizajnera da su neispravni jer kako on kaže nemaju JMBG (imaju OIB i zakon kaže da je dovoljan OIB, ali on je rekao da moraju imati i JMBG). Na našu izjavu da je to glupost i da što to radi odgovorio nam je “Znam, ali ja moram nešto naći. Gledajte, vi se žalite na presudu, a ja se neću žaliti na žalbu pa ćete to riješiti na sudu.”

… Danas stiže rješenje suda u kojem kažu da se žalba odbija i da PDV koji je dizajner UPLATIO u proračun ostaje u proračunu, ali da ga mi ne možemo koristiti jer dizajner nije ispravno napisao račun.

Ministarstvo financija se na to oglasilo priopćenje u kojem tvrdi da je situacija dijametralno suprotna, naime

“Nadzorom i provjerom računa kod navedenog poreznog obveznika utvrđeno je da računi ne sadrže sve elemente propisane člankom 15. stavkom 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (ime i osobni identifikacijski broj poduzetnika koji je obavio uslugu) te je na istima bio iskazan matični broj obrta, umjesto obaveznog identifikacijskog broja.

Prva i očita stvar za primjetiti je da neovisno o tome tko je ovdje konkretno u pravu, da li je na računu stajao OIB, MBS, JMBG ili nešto sasvim treće, Ministarstvo financija radi gluposti i maltretira ljude iz čiste pokvarenosti i objesti.

Nije bitno kakvi glupi broj piše na računu, niti glupi brojevi stoje u zakonu zato da bi računi sadržavali glupe brojeve. Bitna je suština, a suština je ta da se uplati PDV, i da se kontrolom može utvrditi tko ga je uplatio. Je li suština zadovoljena? Ako je, o čemu onda pričamo?

 

No evo twista.

Člankom 15. stavkom 3. Zakona o PDV-u nije propisano stavljanje OIB-a na račune.

Propisano je Zakonom o PDV-u čl. 79. st.1, i propisano je kroz Zakon o osobnom identifikacijskom broju čl. 6 st. 1.

Članak 15. st 3. odnosi se na stari Zakon o PDV-u koji je bio na snazi zaključno s 30/06/2013 godine i u njemu je od izmjene 87/09 do prestanka primjene zakona s 30/06/2013 godine u čl. 15, st. 3 stajalo da račun mora sadržavati i OIB.

Ne stoji već gotovo 7 mjeseci.

 

Pošto je gore navedno očitovanje Ministarstva financija prijestup jednako težak, ako ne i teži od onoga dobavljača gospodina Prpića (Ministarstvo financija naime za razliku od navedenog dobavljača blati ugled RH), možemo li molim lijepo radi istoga dobiti:

 1. otkaz osobi koja je sastavila priopćenje;
 2. otkaz osobi koja ga je potpisala;
 3. otkaz ministru financija.

Ako mislite da je to glupo, da taj pogrešno navedeni članak ništa ne znači, da je u pitanju samo nevina pogreška, e pa, onda se vi jednostavno ne zalažete za uvođenje reda.

Oglasi

4 misli o “Dok bi pametniji šutio, ministarstvo financija lupeta

 1. E – da nije fora da su računi o kojima se radi stariji od 30/6/2013, pa da onda ipak za njih vrijedi stari zakon? Da se razumijemo, apsolutno sam na strani Prpića, ali možda u ministarstvu financija nisu glupi nego samo zli?

  • Zli su definitivno.

   Kao sto strasilo kaze, trebala bi biti bitna sustina. OK, ne mora biti posao nekakvog inspektora ili birokrata da ocjenjuje sustinu. Ali ako sam ja dobro razumio, Prpic se jest zalio na odluku, i ono sto se trebalo dogoditi je da visa instanca, kojoj se zalio, zakljuci da se radilo o minornom propustu, a ne pokusaju muljanja s racunima, i da mu neku simbolicnu kaznu. 15000 eura zbog ovoga je cisto izivljavanje i nista drugo.

   S druge strane, drago mi je da se u javnosti konacno vise govori o pravnoj nesigurnosti koju proizvodi Linic. Strasilo je o tome dosta pisao, ja takodjer, ali bojim se da ta cinjenica jos nije dovoljno “osvijescena”. Sad ne mogu naci, ali u nekoj od poslovnih novina sam bio procitao jako dobar tekst, gdje je netko relativno nepoznat, cini mi se neki racunovodja, odlicno objasnio problem, i jos pitao tko ce platiti stetu koju ovo “uvodjenje reda” proizvodi.

   • Ja sam u RRIFu iz 9. ili 10. mjeseca pročitao takvo rastavljanje na sastavne dijelove prijedloga poreza na nekretnine, počevši od toga da je ekipa u ministarstvu čini se sastavljala nekakav opći zakon o porezu na imovinu od kojega je sama odustala i onda dosta nedosljedno samo mijenjala po tekstu imovina u nekretnine,* pa nadalje, da sam ostao paf. Definitivno se priča više o svemu tome u minimalno zadnjih pola godine, i to je jako dobro. Što nije dobro je kao u uvijek da Linića i ekipu zaboli za to.

    * i sada se opet vraćaju na to…

  • Zanimljivo pitanje, ali ako sam ja dobro shvatio opći porezni zakon na koji se između ostalo ministarstvo poziva u svome priopćenju, žalba na rješenje PU može se podnijeti u roku od trideset dana od primitka rješenja, a riješiti se mora u roku od dva mjeseca od podnošenja žalbe. To bi onda trebalo bit nemoguće osim ako Prpić nije izbacio što ga muči sa minimalno četiri mjeseca zakašnjenja od primitka rješenja.

   No i da je, ili da sam ja krivo shvatio opći porezni zakon, opet u tekstu priopćenja piše
   Sukladno članku 8. stavku 1. Općeg poreznog zakona (NN 147/08; NN 18/11)
   a za PDV piše samo propisane člankom 15. stavkom 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost

   nigdje ne piše zakona koji se primjenjivao u trenutku poreznoga nadzora ili nešto slično tome, niti ga referenciraju kako bi trebali (zagrada i 10 NN xxx/xx)
   Ergo, opet im priopćenje ne štima i vjerojatno je individua zadužena za priopćenja samo to cp iz nekoga šalabahtera staroga par godina.

   I dok sam apsolutno svjestan kako je sve ovo gore navedeno glupo cjepidlačenje, eto, upravo u tom i je problem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s