BDP će u 2014. godini pasti

neke moje (ne)povezane misli o danas najavljenom planu spašavanja Hrvatske

 

1) ministarstvo financija kontinuirano manipulira podacima i laže

Mi zapravo ne znamo, samo okvirno naslućujemo, što se događa. Primjerice, u prosincu je izvršen rebalans drugoga rebalansa proračuna za 2012. godinu gdje je isplanirano

Da bi se dostigle zadnje planske veličine za 2013. u prosincu je trebala gotovo rekordna mjesečna berba PDV-a ikad, a slično vrijedi i za ukupne prihode središnje države. Međutim…

U siječnju je proveden rebalansa prosinačnog rebalansa drugog rebalansa. OK? Prihodi naravno nisu imali veze sa dobrim željama ministarstva financija. Priznaje se neki navodni deficit proračuna za 2013. godinu od 16,3 milijardi kuna, no što u tome nije iskazano nećemo znati bar još nekoliko mjeseci.

Dok nije ništa neobično da loš dužnik manipulira i laže kako bi dobio još jedan fiks duga, ima ozbiljne (loše) posljedice, po državu, odnosno po sve nas. 16,3 milijardi kuna (koje se je bilo voljno priznati).

 

2) proračunski rashodi rastu

Početni plan za 2014. godinu je bacanje 6,9 milijardi kuna više no što je prije rebalansa planirano za 2013. godinu, odnosno 5,58% više. Kako ministarstvo financija kontinuirano manipulira podacima i laže, ne znamo je li to uopće stvaran plan. Sasvim je moguće da su rashodi bezveze napuhani kako bi se ulaskom u proceduru prekomjernog deficita rezali samo fiktivni planirani rashodi i ne bi se moralo rezat ništa? Kul, ha? (Osim što ni)je, jer EU (ni)je popušila foru, no i zbog same visine brojke od 6,9 milijardi kuna vjerojatno je da rashodi i u stvarnosti rastu, samo ne znamo koliko.

 

3) vlada ne iskazuje nikakve namjere smanjenja razbacivanja novcem

Svi znamo da su rashodi proračuna zadani, što znači da znamo da je vlada voljna vozit po starome dok ne unište sve što mogu.

Ali u stvarnosti proračunski rashodi nisu zadani, ni mirovine, ni plaće državnih službenika, ni nekakve investicije i obnove fasada. Sve se to i može i mora rezati, no umjesto toga dobivamo ovo

najavio je smanjivanje rashoda za zaposlene, materijalnih rashoda, subvencija, dodatne uštede u zdravstvu te preispitivanje nekih kapitalnih i ostalih rashoda.

 

4) reakcija vlade na ulazak u proceduru prekomjernog deficita bila je najgora moguća

A Linić je kazao i gdje će se naći novac, pa je tako naveo: porez na igre na sreću, prebacivanje novca iz 2. mirovinskog stupa, od onih s beneficiranim stažem (vojska, policija, vatrogasci..), te dobiti javnih poduzeća, koja u proračun ide ove, te 2015. i 2016. godine.

Drugim riječima, vlada pljačka II. stup. Ali, kako je to ipak nepopularno kod nekih (koje se pljačka) koji isto glasaju, radi to napola. No kako su oni koje se pljačka ipak manjina u glasačkom tijelu, oni će samo biti opljačkani u drugoj fazi.

Za 2016. godinu Linić je najavio porez na nekretnine, porez na kamate na štednju i porez na kapitalnu dobit. Smjernice rebalansa proračuna za ovu godinu predviđaju povećanje prihoda prebacivanjem zaposlenih s beneficiranim radnih stažem iz drugog u prvi mirovinski stup, a taj efekt se procjenjuje na oko 2,8 milijardi kuna, a uz uplate za ovu godinu od oko 400 milijuna kuna to bi ukupno trebalo iznositi 3,2 milijarde kuna.

Prevedeno, veliki broj novih poreza, koji su svi dvostruko, odnosno trostruko oporezivanje. Sve su to posebni porezi koji iskrivljuju funkcioniranje tržišta. Sve su to porezi koji imaju visok trošak prikupljanja. Sve su to porezi čiji su fiskalni efekti neveliki u trenutnoj situaciji.

Ali uvest će se (možda, vjerojatno, danas ili sutra, u ovom ili onom obliku, po ovim ili onim stopama).

 

5) BDP će u 2014. godini pasti

Porezna presija je velika i povećava se, regulacija je suluda i raste, državna uloga u gospodarstvu je prevelika i postaje sve veća. Tržište rada je zatvoreno, kuna je precjenjena, a vlada i HNB sprečavaju čak i internu devalvaciju. Rizik zemlje je velik, kapital je skup, a politička nesigurnost velika i raste.

U neobjavljenom nedovršenom postu koji sam pisao u prosincu prošle godine napisao sam nešto u smislu da će vlada posve sigurno drukati za pad BDP-a svojim postupcima, no da je moguće da je većina arsenala suludih poteza potrošena, a zbog nekog vanjskog događaja tipa odnekuda dobre turističke sezone moguće je da se zabilježi (nevažna i nedovoljna) pozitivna nula.

Dvojbi nažalost više nema.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s