(Ne)Loša korupcija

i što radi USKOK

 

Da li je korupcija uopće loša stvar? Pa…

Teško pitanje. Na usporedbama ima jedan zanimljiv post na temu. Ja bih osobno pak stvari postavio ovako:

 • korupcija može biti loša – rođak je inspektor i pomogne mu se sa novim… biciklom da u prodavaonici konkurenta pronađe bocu cuge s koje se prije par mjeseci odlijepila trošarinska markica i zatvori konkurenta na par mjeseci.
 • korupcija može biti dobra – rođak je inspektor i pomogne mu se sa novim… biciklom da u našoj prodavaonici ne primjeti da pećnica je za pizzu stara i ne odgovara standardima, iako svejedno peče pizzu, pa da nas se ne zatvori.

 

Ovisi o kontekstu. Korupcija može biti loša, ali korupcija može biti i dobra.

 

To budi rečeno, jučer smo izbombardirani sa viješću da se USKOK dohvatio cijelog Zemljišno-knjižnog odjela šibenskog Općinskog suda

zbog davanja i primanja mita, davanja mita za trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, te zbog te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Istraga je otvorena protiv ukupno sedam osoba u dobi od 39, 42, 47, 21, 53 i 68 godina.

Krivi(e) su jer

su prvookrivljenica, službenica Ureda za katastar u Šibeniku, i drugookrivljenica, zamjenica voditeljice Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Šibeniku, od svibnja 2013. do 16. siječnja 2014. ostalim okrivljenicima za novčane i druge naknade, u više navrata omogućile da im se žurno i preko reda riješe predmeti u Uredu za katastar i upisi u zemljišne knjige. Trećeokrivljenica, voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Šibeniku, na traženje četvrtookrivljenice, žurno i preko reda omogućila je donošenje potrebnih rješenja, bez obzira na neuredne i nepotpune prijedloge – istakli su iz USKOK-a.

 

Što onda misliti o toj vijesti? Jer naime, što su to okrivljene zlo napravile?

Otprilike ništa. Štoviše, njihova (dugogodišnja?) koruptivna aktivnost imala je samo pozitivne posljedice za društvo cjelini.

Zašto to kažem? Zato što procedura upisa u te zemljišne knjige očito ne uzima u obzir da je nekome taj upis hitan. Možda se mora odmah upisati da mu investicija ne stoji, a stajanjem investicije gubi dnevno pet puta više novca no što je platio upis u knjige preko reda. Možda mora prodati nekretninu da bi platio studij svojemu djetetu, ili si platio lječenje raka u inozemstvu, ili mu jednostavno treba novac iz bilo kojega razloga. A očito postoje i “klijenti” kojima se ne žuri te su voljni pričekati taj upis, žrtvovati svoje vrijeme, bez dodatnoga plaćanja.

Ono što su okrivljene ovdje napravile iz vlastitoga sebičnoga interesa je da su pomogle svojim sugrađanima u ostvarenju njihovih potreba. Pomogle su funkcioniranju ekonomskog sustava tako što su uzele u obzir različite vremenske preferencije svojih sugrađana. I ne samo to, nego su naplatom mita uzele u obzir te njihove ekonomske kalkulacije te alocirale svoje radno vrijeme ka maksimalizaciji ekonomskog blagostanja društva.

A USKOK ih je radi toga izbacio sa radnoga mjesta i takve radnje nadalje spriječio.

 

A nije u pitanju samo ovaj slučaj! Da li Vam se ikada učinilo da se USKOK, čak i ako nije ovako štetan, bavi potpunim glupostima? Prodavanje ocjena na fakultetu? Korupcija u zdravstvu? Redovito dojavljivanje povjerljivih podatka o početku i dovršetku provođenja policijskih akcija individuama koje organiziraju pružanje seksualnih usluga? Tzv. lihvarski ugovori? Molim vas lijepo, kakve su to gluposti?

Nadalje, čak i kada se bavi potencijalno stvarnom štetom koju prouzročuje politika, bavi se njome samo ako je to politički oportuno. USKOK se ne bavi Sanaderom dok Sanader nije na podu i nije dovoljeno šutirati ga nogom u bubrege. USKOK se ne bavi JPP-om i Šegonom jer Linić nije na podu i nije dovoljeno šutirati ga nogom u bubrege.

Sve je to marketing, i više manje služi jedino tome da USKOK postoji.

USKOK, bar u ovome obliku, treba ukinuti.

Oglasi

2 misli o “(Ne)Loša korupcija

 1. Mozemo razdvojit moralno od ekonomskog pitanja. Korupcija uvijek ukljucuje zloupotrebu ovlasti (krsenje ugovora) i to je nemoralno, i treba biti kaznjeno. Nemoralno je uvijek, a je li opravdano (kakve pocinitelj treba snositi sankcije) ovisi od slucaja do slucaja. Recimo da su u spomenutom slucaju mijenjanjem prioriteta tih papira sluzbenice spasile troje ljudi od utapanja (nije sad bitno kako). U tom bi slucaju njihov potez bio opravdaniji nego u ovom slucaju gdje su nekome ustedjele neke novce, iako su vjerojatno malo podigle ukupnu ekonomsku efikasnost i tako doprinjele cijelom drustvu.

  Sto se tice ekonomskog pitanja, mogu se slozit sa tvojom podjelom na (da izbjegnemo moralne pojmove dobro i lose) za efikasnost korisnu i stetnu korupciju. I onda imamo vrlo zanimljivo pitanje: koja je cesca, odnosno s obzirom na to da se paralelno dogadjaju i jedna i druga, koja ima vecu magnitudu, tj. kad se pokrate, je li rezultat pozitivan ili negativan? Ja bih rekao pozitivan, iako to ne mogu trenutno uvjerljivo obrazlozit.

  Ali cak i ako samo uzmemo tvoj primjer, vjerojatniji (cesci) scenarij mi se cini da ce inspektori prihvacati mito da ne zatvaraju firme. Scenarij gdje inspektori uzimaju mito da zatvore konkurentsku firmu je malo cudan jer ako inspektori imaju ogromnu moc onda ce postat nezavisni igraci i radit za sebe a ne za drugoga. A ako rade za sebe nije im u interesu zatvarat firme, nego da ih bude sto vise i da im sto bolje ide, a kako bi im se onda moglo dolazit u vizite i dizat lovu jer firma nije propisno oznacila vatrogasni aparat…

  • Ali inspektor ipak ne može uvest neki otvoreni reket i ubirat od svih. Prije ili kasnije će netko popizdit, prebit ga, pjevat u novinama… S druge stane, ako u jednoj ulici na Jadranu u špici sezone posluju dvije slastičarne i jednu inspekcija zatvori, korist za onu drugu je ogroma, a prva ne može dokazat da ju je ovaj uzeo na pik. Vatrogasni aparat stvarno nije imao naljepnicu, stvarno je bilo tri kune viška u blagajni i tako dalje. Sve je to istina i za drugu, ali tamo inspektor nije otišao. Hoću reći, meni mehanizam nije tako lud.

   Inače, prema ovome http://www.vecernji.hr/hrvatska/najvise-se-podmicuju-katastar-lokalci-i-policija-635493 dosta te korupcije je stvarno trivijalno i ja ne vidim štete od nje. Podmićivanja u katastru, zdravstvu itd, itd, realno nisu nekakva šteta već samo indikacija da je potrebno i manje propisa i više privatizacije. Fkors, vladi i prijateljima je kada se žele “boriti protiv korupcije” to indikacija da je potrebno više kontrole, reorganizacija i možda pokoja dodatna razina birokracije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s