Dislajkam dislajkam mržnju

a imam i dobre razloge

 

http://www.vecernji.hr/drustvene-mreze/govor-mrznje-moze-zavrsiti-tragicno-cak-i-ubojstvom-915677 Govor mržnje na internetu može završiti tragično, čak i ubojstvom, poručila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavljajući danas u zgradi Vlade kampanju "Ne govoru mržnje na internetu".  Cilj ove kampanje je informirati i senzibilizirati javnost, a posebno djecu i mlade, o negativnim utjecajima govora mržnje i poštivanju ljudskih prava. U sklopu kampanje pokrenuta je službena stranica i stranica na Facebooku "Dislajkam mržnju".

http://www.vecernji.hr/drustvene-mreze/govor-mrznje-moze-zavrsiti-tragicno-cak-i-ubojstvom-915677
Govor mržnje na internetu može završiti tragično, čak i ubojstvom, poručila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavljajući danas u zgradi Vlade kampanju “Ne govoru mržnje na internetu”.
Cilj ove kampanje je informirati i senzibilizirati javnost, a posebno djecu i mlade, o negativnim utjecajima govora mržnje i poštivanju ljudskih prava. U sklopu kampanje pokrenuta je službena stranica i stranica na Facebooku “Dislajkam mržnju”.

 

Ah, taj govor mržnje.

Jeste li znali da je tijekom zadnjih 6 godina više od 70.000 Britanaca procesuirano zbog govora mržnje.

Da, većina osuđenih jesu mladi, jesu muškarci, i jesu bijelci. 70.000 njih.

No da ne bi ispalo da impliciram da su ovi programi usmjereni protiv izražavanja mišljenja na interentu mladih bijelih muškaraca, valjda napomenuti i da mi se čini da struktura osuđenih korelira sa strukturom onih koji uopće izražavaju mišljenja (na internetu) o društvenim/političkim/ekonomskim temama, glazbi, crtićima ili wc papiru.

 

Da ne bi rekli da niste bili upozoreni:

… potrebno razlikovati dozovljen od nedozvoljenog načina izražavanja, a pravo na slobodu izražavanja svakako isključuje onu vrstu izražavanja koje potiče mržnju te može kršiti ili negirati prava drugih. … moguće i potrebno pravo na slobodu izražavanja ograničiti…

… naglašena je potreba inkriminiranja izjava kojima se potiču …

… budući da Zakon uključuje ukupno 17 diskriminacijskih osnova … dok europsko zakonodavstvo poznaje svega 6 osnova …

… Propisano je kažnjavanje onoga tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti čini dostupnim letke, slike ili druge materijale …

… izričito se zabranjuje prenošenjem programskih sadržaja u medijima …

… zabranjuje unošenje i isticanje transparenta, zastave ili druge stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem … te također pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka …

Oglasi

5 misli o “Dislajkam dislajkam mržnju

 1. Uvođenje zakona o govoru mržnje = instalacija Svete Inkvizicije Crkve Političke Korektnosti. Za razliku od katoličke inkvizicije, ova nova će morati biti znatno agresivnija i polučit će puno veće žrtve, budući da religija još nije službeno institucionalizirana na svim razinama.

  Zato su intelektualci koji se protive vjeronauku u državnim školama, a nemaju ništa protiv ministarstva obrazovanja i ministarstva socijalne skrbi ne samo korisni idioti, nego i notorne budale.

 2. Otkud im samo vremena i novaca za ovakve gluposti …
  Ah pa oni i onako ništa drugo i ne znaju raditi, a kaže Milanka ova se Vlada ubija od posla …
  Bolje bi nam bilo da malo odmore, da nas manje pljačkaju, zadužuju i sramote.

 3. Ovakvu kampanju bi ja smislio da mi je zadatak isparodirati ljevicu 🙂

  Mislim, potpuna mutnost i nedefiniranost svega skupa je upravo komicna. I to je naravno namjerno, daje moc arbitrarnog kaznjavanja.

  Recimo, ako netko pokrene sad kampanju “dislajkajmo Srbe”, bi li to bio govor mrznje? Vjerujem da bi. Dakle i dislajkanje je mrznja. Odnosno, ova kampanja je takodjer kampanja mrznje. Mrznjom protiv mrzitelja, alkoholom protiv droge.

  Ili ces voljet ono sto ljevica kaze da imas voljet, ili ces morat sutit o tome da ne volis. Jer uistinu bilo sto sto kazes a da nije afirmativno — negativno je, dakle hejterski je, dakle mrznja je. Nema prihvatljivog nacina protivljenja onome sto ljevica oznaci svetim. Jer, i dislajkanje je mrznja.

 4. Dodatna trivija: dok je “mrzim one koji mrze druge” pomalo nezgodna pozicija jer onoga tko to izjavi stavlja u poziciju da i sebe mrzi, sto nije nemoguce ali je rijetko, te ga cini licemjerom, jer ako je mrznja losa zasto onda on mrzi, analogno tvom naslovu posta bi bilo “mrzim one koji mrze one koji mrze druge”. Takva pak konstrukcija ne sadrzi nikakve kontradikcije, niti je licemjerna.

 5. I cijela će akcija trajati do kraja godine…

  Pa tko će platiti sve te tv reklame i aktiviste?

  Nadam se samo da neću ja, a siguran sam da neće ni Milanka.
  Pa tko će to onda platiti?!?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s