Slučaj Imunološki zavod

neka savršeno logična pitanja

 

Svi koji su zadnjih mjeseci makar površno pratili sapunicu Imunološkog zavoda vjerojatno znaju činjenice, no da ukratko ponovimo.

Imunološki zavod je državna kompanija koja proizvodi cjepiva i sl., a više manje jedini kupac je država, odnosno HZZO.

Imunološki zavod radi u neadekvatnom (nehigijenskom?) pogonu, odnosno, njegovi prostori su postali takvi nakon uvođenja novih standarda (EU i te šeme).

Imunološki zavod je pokušao “adaptirati” svoj pogon, što je ispao epic fail, taj pogon je i dalje substandardan, a kako i dalje ne zadovoljava standarde Imunološki zavod može

  1. zatvoriti vrata, ili
  2. nabaviti novi pogon za što mu treba 75 milijuna kuna koje nema.

 

Prvo savršeno logično pitanje je dakle to, da li su ti “novi standardi” EU glupost i pretjerana regulacija, jer o tome ovise sljedeća savršeno logična pitanja.

 

Naime, ako su ti “novi standardi” EU glupost i pretjerana regulacija, zašto vlada te sve pozicijske i opozicijske političke stranke inzistiraju na tome da na Imunološki zavod bace 75 milijuna kuna kojih nemaju (HZZO naime, ako se ne varam, nije platio ljekove svojim drugim dobavljačima sve od “sanacije” zdravstva sredinom prošle godine kada je očišćeno zlo HDZ-ovsko nasljeđe iz 2012. godine i počeli su čisti računi). Zašto ne pokažu muda EU? Ne znam, možda da je Josip Perković direktor…

 

Naime, ako ti “novi standardi” nisu EU glupost i pretjerana regulacija, čekaj, onda država truje svoje građane opasnim cjepivima i inim pripravcima proizvedenim u apsolutno neadekvatnim uvjetima… Čekaj. Država desetljećima truje svoje građane opasnim cjepivima i inim pripravcima proizvedenim u apsolutno neadekvatnim uvjetima… I zapravo to i želi nastaviti raditi sve dok se u nekoj neodređenoj budućnosti 75 milijuna kuna (+ neizbježni nepredviđeni troškovi) ne pretvore u nekakav novi pogon Imunološkog zavoda. Koliko? Godinu? Dvije? Tri?

 

OK?

Također bih se osvrnuo na još neke bisere.

 

Morat ćemo uvoziti cjepivo.

Da, i? Strano cjepivo je, uz to što je čini se cjenovno konkurentno, za razliku od onoga Imunološkog zavoda proizvedeno u adekvatnim uvjetima te stoga BOLJE.

 

Imunološki zavod je solventan, samo mu treba 75 milijuna kuna da bi nastavio poslovati.

Savršeno logično pitanje: Zar mu onda ne treba 75 milijuna kuna da bi bio solventan? Mislim, zar nije jednako ne imati novi pogon i ne biti dužan 75 milijuna kuna koje ne možeš vratiti, ili imati novi pogon i imati 75 milijuna kuna duga koji ne možeš vratiti?

 

Ostojić ranije danas izjavio da će oko 200 zaposlenika Imunološkog zavoda, koji su dobili otkaze, biti zbrinuti u zdravstvenom sustavu ako Zavod završi u stečaju. U suprotnom, nastavit će se s proizvodnjom, a zaposlenici ostaju u Imunološkom zavodu.

Savrešno logično pitanje: A za koji kurac? Da bi proizvodili cjepiva na crno u nekome podrumu? Zar nije to nelegalno? Ili ministar glumi socijalnog radnika i želi plaćati nezaposlive jadne ljude da sjede, umjesto da nađu posao u nekoj od tri velike međunarodne farmaceutske komapanije koje imaju proizvodne pogone u Hrvatskoj (pri čemu su od toga čak dvije u domaćem vlasništvu, a od toga jedna posredno u državnom), te sve tri zapravo ovih dana šire poslovanje?

 

U vezanim vijestima, prije dva dana saznali smo da se Slovačka zadužila uz upola nižu kamatu nego Hrvatska, a ovih dana čak i Mađarska ima bolji kreditni rejting od Hrvatske.

Brod tone, a štakori brod vode.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s