Porez na prozore

Kada te puštanje sunca u kuću moglo skupo stajati

 

Najprije uveden u Engleskoj 1696. godine, porez na prozore je povučen 1851. godine nakon što su njegovi protivnici argumentirali da je to “porez na zdravlje” i “porez na svjetlost i zrak”, kao i da je to nepošten porez budući najviše opterećuje srednje i niže klase.
Originalno uveden kako bi nadoknadio gubitke od struganja zlatnika tijekom vladavine Williama III., porez se razrezivao na temelju broja prozora na kući, s progresivnim razredima gdje je prelazak u viši razred značio i višu stopu oporezivanja za svaki prozor. Primjerice, 1747. godine za kuću s deset do četrnaest prozora porez se naplaćivao u iznosu od u iznosu od 6 penija po prozoru, petnaest do devetnaest prozora 9 penija po prozoru, dvadeset prozora ili više 1 šiling. Porez se povećao šest puta između 1747. i 1808. Tada je najniži razred počinjao već sa šest prozora, a to se povećalo 1825. na osam prozora.
Porez na prozore bilo je jednostavno lako procijeniti i prikupiti kako su prozori bili vidljivi s ulice.
Već 1718. primijećeno je smanjenje prihoda od toga poreze zbog zagrađivanja prozora. Također je primijećeno da se nove kuće građe s manje prozora. 1851. izvješteno je da se proizvodnja stakla ostala gotovo ista od 1810. unatoč velikim povećanjima broja stanovnika i izgradnji novih kuća.
Žalbe liječničke profesije i prosvijećenih pojedinaca značajno su narasle kako je industrijska revolucija i urbanizacija stvorila stambene zgrade i napučene gradove te povećala opseg epidemija. Argumentirali su kako je nedostatak prozra dovodio do mračnih, vlažnih i zagušljivih prostora koji su bili uzrok bolesti i lošega zdravlja.
Protivnici poreza eventualno su progurali svoj argument te je 1851. porez povučen i zamijenjen porezom na kuće.
Karikatura iz toga vremena koja poziva na povlačenje poreza može se vidjeti na sljedećoj adresi.
Porez na prozore također se upotrebljavao u Škotskoj i Francuskoj.

Britanska kuća iz perioda

Britanska kuća iz perioda

još jedna zanimljivost
… dizajniran je kako bi se razrezao porez ovisno o blagostanju oporezovanog, no bez kontroverzi koje su tada okruživale ideju poreza na dohodak.
U to vrijeme, mnogo se ljudi u Britaniji protivilo porezu na dohodak, iz principa, jer su vjerovali da davanje podataka o svojemu dohotku državi predstavlja neprihvatljivo državno uplitanje u njihove privatne poslove i prijetnju njihovoj osobnoj slobodi…

 

tu su naravno i apologisti 

Škotska objavila porezne podatke o porezu na prozore
Škotski nacionalni arhiv je objavio online podatke o prikupljenom porezu na prozore u imovini prije više od 250 godina

Porez na prozore bio je omražen u svoje vrijeme podgrijavajući razgovor o kućanstvima koja blokiraju svoje prozore kako bi smanjila svoj porez na prozore.
No, arhivist pri Škotskom nacionalnom arhivu smatra da je to “više mit nego činjenica”, jer bi zagrađivanje prozora uštedjelo koji šiling godišnje “bilo nedovoljno da natjera bogate vlasnike kuća na odrecivanje od dnevne svjetlosti.”
Mnogo prozora na zgradama iz perioda u Edinburghovom Novom gradu doduše ima zagrađene prozore, no oni su zapravo zagrađivani da bi fasade zgrada ostale simetrične.

Oglasi

Jedna misao o “Porez na prozore

  1. Povratni ping: Porezi Linića kao porezi na prozore | Neovisni portal

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s