Europsko volontersko iskustvo

omladina u akciji

 

Večernji dnevnik, jedan od njih, danas. Slučajno prebacujem pozornost na prilog u pitanju. Europsko volontersko iskustvo.

Gospođica koja je diplomirala na filozofskom fakultetu preko skypa se javlja iz Belgije (?) i objašnjava kako sjajna je ta stvar zapravo. Sve je plaćeno, ponavlja ona. Sve je plaćeno, SVE JE PLAĆENO. Stan, hrana, džeparac. SVE SVE SVE JE PLAĆENO. A što gospođica radi u Belgiji? Ako sam dobro shvatio, brine se o nekakvim životinjama. Odnosno, “volontira” u nekakvoj štenari.

Prvo pitanje koje se postavlja je jasno, zašto dana gospođica nije nakon završenog Filozofskog fakulteta u Zagrebu pronašla neki posao prikladan njenome obrazovanju, vještinama i radnom iskustvu, posao poput čišćenja javnih WC-a?

Kako na to pitanje ne mogu odgovoriti, idemo na ono sljedeće? Tko, zašto i kako plaća tako nešto nekome tko se predstavlja kao volonter? Zar nije definicija volontera besplatan rad? Ja naravno, ciničan kakav jesam, odmah zaključujem da je u pitanju nekakva piz.arija kojom EU pokušava stvoriti nove (i bolje) Europljane koji će onda odbaciti svoje stare primitivne nacionalizme i postati dobri europski (nadnacional)socijalisti.

 

Sve moje sumnje odmah bivaju potvrđene.

U pitanju je nešto što se zove Youth in Action programme, Mobilising the potential of young Europeans, piz.arija Europske unije s ukupnim budžetom za period 2007.-2013. od 885 milijuna eura. To je ljudi moji više od 6 milijardi kuna. 6.650.000.000,00 kuna. EU godišnje više troši na omladince u akciji no što joj dobra petina zemalja članica godišnje uplaćuje, uključujući tu i Hrvatsku.

6.650.000.000,00 kuna.

 

Poanta toga je:

Godina dana provedenih u Španjolskoj…ili mjesec dana u Londonu…novi prijatelji…nova kultura…novo iskustvo…a pritom se aktivno uključiš u aktivnosti na području koje te zanima (eventi, okoliš, edukacija) Zvuči zanimljivo?? Ma naravno da da!

 

Garant. Poanta toga je:

Učiniti mlade svjesnima njihovog europskog građanstva je prioritet programa Mladi na djelu. Cilj je potaknuti mlade na razmišljanje o europskim temama i uključiti ih u raspravu o izgradnji i budućnosti Europske unije. Prema tome, projekti trebaju imati naglašenu „europsku dimenziju” i poticati na razmatranje o europskom društvu u izgradnji te vrijednostima tog društva.
Europska dimenzija je širok konceptualni pojam. U skladu s tim, projekt unutar programa Mladi na djelu mora pružiti priliku mladima da, usprkos kulturnim razlikama, identificiraju zajedničke vrijednosti koje dijele s mladima iz drugih zemalja.
Projekti također trebaju potaknuti mlade na razmatranje osnovnih značajki europskog društva i, povrh svega, potaknuti mlade da imaju aktivnu ulogu u svojim zajednicama. Da bi se osjećali kao Europljani, mladi moraju postati svjesni činjenice da su oni ti koji igraju ulogu u izgradnji sadašnje i buduće Europe. Stoga projekt s jasno europskom dimenzijom ne treba samo „otkriti” Europu, nego imati kao cilj izgradnju Europe.

 

A imamo li posebnu državnu agenciju zaduženu za mlade “volontere”?

Jep. Agencija za mobilnost i programe EU. Godišnji proračun? Cigli ukupni rashodi u 2012.g. od 70.857.325,78 kuna, financirano od strane vaše države i EU same.

 

Da bi shvatili što je u cijeloj toj priči zapravo strašno moramo znati dvije stvari:

Prva je da ovo djeluje. Svijest o Europi, demokracija, ovo ono. Ako daješ ljudima novce oni su zahvalni i podržavat će te.

Druga je da ovo djeluje jako loše. Pretpostavljeni povrat na investiciju gradnje svijesti o Europskoj uniji kod bivše studentice filozofskog fakulteta koja ide “volontirati” u štenaru u Belgiji? Otprilike -97,34%.

Ali projekt se i dalje financira. I dalje se financira jer nije zapravo bitno, tim ljudima nije stalo. To plaćate vi, a ne ovi. Gornji projekt nije platio i neće platiti nekakav Martin Schulz, plaćate ga vi kada kupujete kruh i mlijeko, benzin, cigarete ili colu. Jednostavno nije bitno.

 

Hoćemo napravit downgrade cijelokupnog sustava višeg obrazovanja u trideset + zemalja na srednjoškolsku razinu samo radi teoretske mogućnosti da netko ode u drugu zemlju i odsluša semestar na drugome jeziku i pri tome ništa ne shvati, ali postane malo “bolji i tolerantniji Europljan”? Pa zašto ne…

Hoćemo bacat 200.000.000,00 eura godišnje na ekskurzije ekipe koja se još traži nakon što se nije našla nakon godina državno financiranog visokog obrazovanja? Stvarno ne vidim zašto ne…

Oglasi

Jedna misao o “Europsko volontersko iskustvo

  1. Povratni ping: Uz juturnju kavu … | Quo Vadis Croatia | Na ovoj web stranici nastojimo pratiti najzanimljivije teme na katoličkoj blogosferi te ih prenijeti našim čitateljima uz neke naše komentare o zbivanjima u Lijepoj našoj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s