Državna televizija protiv državne televizije

tko o čemu

 

Oko sporta se vrti jako mnogo novca, a isto toliko novca i oko svega što je povezano sa sportom. Televizija je jedan od dobrih primjera. Vani je odavno tako da su sportski kanali ono što se prodaje, i da su sportski kanali glavni razlog tržišne penetracije kablovske televizije. U novije vrijeme, kako televizija kontinuirano gubi od interneta, a kablovska još i više, sportski kanali glavni su razlog zadržavanja klijenata. 

U novije vrijeme, recimo, tako je i u Hrvatskoj – pa imamo nogometnu MAXtv Prvu ligu, a utakmice su dostupne… na MAXtv-u. Znači, isti odnosi vrijede. Sport, a još manje nogomet, nisu nekakva javna dobra. Ako hoćeš gledati plati (inače ga zapravo nije ni isplativo prenosit – u Hrvatskoj uopće, a vani nije dovoljno isplativo). I ljudi koje zanima plaćaju. Masovno.  

Kada sam prije koje godine prvi puta ugledao zemaljski program Sportske televizije, pomislio sam… kul. No nije bilo. Naime, Sportska televizija ima apsolutno nezanimljiv program u kome je glavna atrakcija repriziranje najmanje zanimljivih utakmica domaćeg HNL-a, a ostatak je posvećen Svijetovima automoto nautike, Kasačkim utrkama i tome slično. 

Sljedeća stvar koju sam dakle pomislio je… Ovo proizvode dva lika u garaži tako što skupljaju uokolo besplatne snimke kojekakvih događaja koje nitko drugi ne bi htio prikazati i bilo kako bilo bankrotirat će u roku od godine dana. Nikada neće zaraditi nikakav novac. 

 

Bio sam naivan. 

Ispada sada da nikada nisu ni namjeravali zaraditi novac. Ispada da je Sportska televizija projekt Hrvatskog olimpijskog odbora koji “troši 12% svojega proračuna na financiranje Sportske televizije”. Također, i daje uokolo jamstva za poslovanje te televizije. Koja je zapravo pred bankrotom jer program nikoga ne zanima, a troškovi su očito mnogo veći no što sama produkcija implicira. Ispada dakle da je to još jedna državna televizija

Kako je tim Linić Jovanović napao HOO, budući da se kao razbacuju državnim novcem i lupaju ga u televiziju umjesto da… tim istim novcem sami organiziraju kasačke utrke ili nešto tako, HRT-u je to bilo dovoljno pa je pokrenuo “napad” na Sportsku televiziju. Pa tako napadaju financijske malverzacije u HOO-u (jer je poznato da istih nema na HTV-u), pa tako ističu to što HOO godišnje od države dobiva 100.000.000 kuna godišnje (jer nikome nije bitno to što HTV na temelju državnih propisa sam ubire poreza u vrijednosti većoj od 1.000.000.000 kuna). 

 

Dok me stvarno ne zanima stav, mišljenje i moralni sud državne televizije br. 1 o državnoj televiziji br. 3, kao ni sudbina državne televizije br. 3 (br. 2 bila bi Moja uprava, Državna uprava ili nešto tome slično pokrenuto i ukinuto prije koje godine…), oni pravi problemi kao i uvijek ostaju: 

 • zašto HTV dobiva 1.000.000.000 kuna godišnje od države;
 • zašto HOO dobiva 100.000.000 kuna godišnje od države;
 • zašto HTV i HOO uopće dobivaju kune od države? 

Također, zašto reakcija u vladi nakon što su dobili svoje detaljne izvještaje nije bila ukidanje ili smanjenje dotacija HOO-u? Eto elegantnog i učikovitog rješenja, dok će ovo provedeno u stvarnosti rezultirati jedino novim ljudima na čelu HOO-a koji će napraviti nešto svoje u rangu Sportske televizije ili će… po svim propisima, uredbama i pravilicima ogranizirati kasačke utrke. 

Oglasi

3 misli o “Državna televizija protiv državne televizije

 1. Povratni ping: Uz jutarnju kavu … | Quo Vadis Croatia | Na ovoj web stranici nastojimo pratiti najzanimljivije teme na katoličkoj blogosferi te ih prenijeti našim čitateljima uz neke naše komentare o zbivanjima u Lijepoj našoj.

 2. HOO je iznmno iritantna institucija koju treba uostalom ukinuti. Nije sportska televizija jedini njihov eksces… Na Jarunu u Zagrebu planiraju i golemi kompleks sve sa neboderom, ma sranje ogromno… Uvijek isti obrazac kod nas, negdje se otvori pipa i počnu curiti državne pare bez kontrole, i onda se prikrpa gomila parazita sa suludim idejama kako da opravdaju te novce. Zamislimo da HOO ne potroši cijeli godišnji budžet, hej, moglo bi nekome pasti na pamet da im smanji budžet, pa radije smišljajmo gluposti. Cijelu tu instituciju treba ukinuti i gotovo!

  • Složit ću se sa jednom ogradom.
   Za instituciju svejedno, mogu oni bit ono što bi ustvari i trebali bit, nekakva bezvezna turistička agencija za reprezentacije, i živjet na par milijuna kuna koje godišnje izvuku od sponzora.
   Ali da taj novac treba prestat ubacivat u “sport”, o da. Pod hitno. Jedina veća glupost od ove sada je da nekakvo ministarstvo troši isti taj novac na iste te gluposti. Možda će sada netko reći, ma ne bi ministarstvo, no recimo ta “Moja uprava” je isto bila tv kanal koji je pokrenulo jedno ministarstvo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s