Što je pošteno?

odnosno, da li je pošteno ako oni s (visokom) imovinom primaju socijalnu pomoć?

 

Zamislimo jedan teoretski primjer. Imamo tvornicu… tekstila… koja će uskoro bankrotirat, imamo unutra radnike. Tvornica bankrotira, a radnici ostvaruju prava na naknadu za nezaposlenost, socijalnu i inu drugu pomoć.

Između radnika izvlačimo dva istovjetna radnika, oboje pedesetih godina i relativno niskog životnog standarda.

Radnik A radi u danoj tvornici 32 godine, cijeloga života ima izuzetno nizak životni standard, i kao takav, tijekom svojega radnoga vijeka trošio je sav dohodak. Nema nikakve imovine i živu u unajmljenom dvosobnom stanu.

Radnik A radi u danoj tvornici 32 godine, cijeloga života ima izuzetno nizak životni standard, no ipak je, odričući se od potrošnje dijela svojega ionako malenog dohotka stekao određenu imovinu. Posjeduje dvosobnu kuću u širem centru grada i ušteđevinu od 200.000,00 kuna za koju nitko ne zna.

 

Moje pitanja su sljedeća:

 1. da li je pošteno da država isplaćuje socijalnu pomoć nekome tko ima kuću u širem centru grada i ušteđevinu od 200.000,00 kuna i zbog ograničenosti poračunskih sredstava onda nižim socijalnim naknadama zakida ljude koji stvarno trebaju pomoć?
 2. da li je pošteno da država isplaćuje socijalnu pomoć samo onome radniku koji tijekom svoje 32 godine rada nije uložio minimalni trud u brigu za sebe i vlastito postojanje?
 3. koliki je pošten porez na imovinu? 😀

 

Hint: kategorija poštenja nema veze ni sa socijalnom pomoći ni sa porezima. Odgovora nema. Međutim, ako čitatelj pokuša odgovoriti na pitanje kakve poticaje i kakvom ponašanju daje jedno ili drugo, odgovora ima i nije ono što bi čovjek očekivao.   

Oglasi

4 misli o “Što je pošteno?

 1. Nitko danas u Hrvatskoj ne bi smio biti gladan i nitko ne bi trebao primati socijalnu pomoć u novcu.
  Država treba omogućiti svakom zdravom radniku – socijalnom slučaju da svojim radom zaradi za hranu, javnim radom za ručak u javnoj kuhinji.
  Ako netko zbog bolesti ili starosti ne može raditi država mu treba osigurati hranu i sklonište, ali ne i novac.
  Ako ima imovinu treba ju prodati ili prepustiti državi, nema smisla da netko živi na trošak poreznih obveznika, a imovinu čuva nasljednicima.

  • Ako država već mora davati socijalnu pomoć onda bi ona trebala biti upravo u novcu. Naime onaj koji je zakinut zna najbolje sam za što je zakinut, a tim novcem mogao bi rješiti svoj problem. Njegov problem razlikuje se od problema nekog drugog zakinutog pojedinca pa im pomagati na jednak način nekim nenovčanim oblikom pomoći zapravo pogoršava rasap već ionako rasipanih i oskudnih resursa koji su bili uloženi u proizvodnju i distribuciju tog oblika pomoći koja nije optimalna iz navedenog razloga.
   Siromahu je bolje dati 5 kuna nego hlijeb kruha iste vrijednosti i vjerujem da možeš i sam naći barem jedan razlog zašto je to bolje. Razloga za to može biti bezbroj.

 2. Ja sam zapravo išao na to da je u prvome sustavu (kontrola imovine za socijalu) dosta ljudi zapravo nereacionalno uopće se pokušavat pobrinut za sebe – posljedica je ili odsustvo štednje ili pak skrivanje štednje.
  Ovisi sada naravno o tome koliko su ti poticaji aktivni, no teoretski nije nemoguće da slučaj kada nema kontrole dugoročno rezultira nižim socijalnim davanjima. A u pak svakome slučaju skreće se preferencija prosječnog potrošača prema potrošnji, odricanje od potrošnje se smanjuje, akumulirani kapital, produktivnost i društveno blagostanje su niži.

  Što se tiče primanja socijalne pomoći u naturi…
  IMO, efektivnije ju je ne davat u naturi ako se ta natura svodi na nešto što imaju u SAD-u s onim karticama za hranu. ALI, ako bi to značilo da je jedini način da dobiješ socijalnu pomoć prethodna likvidacija sve imovine i preseljenje u izbjeglički kamp u… Lici… Malo tko bi se javio za primanje socijalne pomoći.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s