Čemu služi GONG? (2)

o tome kako se ne protiviti Zakonu o strateškim ulaganjima

 

U Zagrebu je danas navodno održan nekakav prosvjed aktivista GONG-a, Udruženja hrvatskih arhitekata, Prava na grad i Zelene akcije protiv prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima.

 

I dok ja najmanje sumnjam da je Zakon o strateškim investicijskim projektima loš, držim da je loš iz razloga poput ovih. Ne i gore navedeni likovi.

Čemu se to protivi, konkretno, GONG?

Prema tom članku, potencijalni investitor morao je dostaviti potvrdu o nekažnjavanju, a trebao je biti čist i u vezi kaznenih djela protiv okoliša ili zloporabe položaja i primanja ili davanja mita. Međutim, prema našim saznanjima, na intervenciju saborskog zastupnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića taj je članak izbačen iz zakona, uz obrazloženje da nećemo valjda šeike tražiti raznorazne potvrde o nekažnjavanju. Time je Hrvatska dovedena u apsurdnu situaciju jer se, primjerice, potvrde o nekažnjavanju traže kod zapošljavanja u državnoj službi ili kod prijave projekta Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u vrijednosti od samo 20.000 kuna, poručila je Leljak Gracin.

 

Kul, ne?

Problem sa Zakonom o strateškim investicijama dakle nije to što se time pogoduje određenim investitorima na štetu drugih i tako se u biti dugoročno odbijaju investicije, već je problem to što potencijalni investitor neće morati dostaviti famoznu potvrdu da se protiv njega ne vodi postupak.

Problem sa Zakonom o strateškim investicijama dakle nije to što se time mutnim individuima protiv kojeg se vode ili ne vode postupci daje prilika da ih država subvencionira i “subvencionira”, problem je u tome što im županijski sud neće morati izdavati apsolutno beskorisnu potvrdu da se protiv njih ne vodi postupak.

 

A koji su još problemi?

„Ovo je Zakon o divljanju kapitala u prostoru i ovime ukazujemo upravo na one koji će divljati u prostoru jer će jedino takvi kao investitori iz Hrvatske ili izvan nje ovdje biti dobrodošli i poželjni. Jer jedino takvi i žele investirati tako da se isključuje lokalnu upravu i utjecaj predstavničkih tijela na bilo koji način“, dodao je Celakoski te zaključio:

„Ovaj je Zakon suprotan svemu onome što se čuje s različitih strana vlasti i nekih drugih političkih stranaka da je riječ o skraćivanju procesa provedbe strateških investicijskih projekata. Ne, riječ je o zaobilaženju i preskakanju ključnih razina donošenja odluke što je i u skladu s ključnim odrednicama koje u svojem općeprisutnom djelovanju prakticira ova „socijaldemokratska“ Vlada, a to su: deregulacija, liberalizacija i privatizacija“.

 

Problem sa Zakonom o strateškim investicijama dakle nije to što država pogoduje određenim investitorima na uštrb drugih, problem je u tome što se pri tome pogodovanju preskaču djelatnici stručnih udruženja (koji žele svoj dio), urbanisti (koji žele svoj dio) , zeleni i ine moralne veličine (koji moraju dati svoje moralno odobrenje inače je investicija zlo) i lokalne uprave (kojima bi isto dobro došao dio).

Problem nije specifično kršenje prava na privatno vlasništvo i nacionalizacije privatne zemlje u “nacionalnom interesu” koji zakon implicira, problem je u tome što se gore navedene pri tome neće pitati za mišljenje.

 

No dakle, GONG.

GONG je politička stranka koja se ne kandidira na izborima. Svako malo iskaču po medijima i iznose da bi trebalo ovo, da bi bilo poželjno ono, i tako dalje, i tako dalje. Demokracija, kakva god je, po prirodi bi trebala biti vrijednosno neutralna – odnosno, ako se ti zalažeš za demokraciju, dok to radiš, jedini tvoj stav trebao bi biti pravo izbora i uredan izborni proces. GONG je sve samo ne to.

 

Svojim novcem ovaj prosvjed financirali ste upravo vi.

Oglasi

6 misli o “Čemu služi GONG? (2)

  1. NGO stands for “Non Government Organization”. The butcher and the baker do not call themselves non government organizations, because they actually are non government organizations. Any organization that calls itself a non government organization turns out in practice to be largely a government organization. It follows therefore, that an NGO is a government doing something evil.

    Npr. pogledaj ovaj link: http://www.mmh.hr/hr/sto-radimo/novo-doba-ljudskih-prava-i-demokracije-u-hrvatskim-skolama-1

    NGO iza kojeg stoje Vlade EU, SADa, Hrvatske i Nizozemske. S vrlo vrlo zlim programom kojeg se ne boje javno izložiti.

  2. Ja ovaj prosvjed podržavam, iako sa prosvjednicima imam malo zajedničkog. Želim da taj zakon padne i ako ga oni mogu srušit, samo naprijed!

  3. Povratni ping: UZ JUTARNJU KAVU … | Quo Vadis Croatia | Na ovoj web stranici nastojimo pratiti najzanimljivije teme na katoličkoj blogosferi te ih prenijeti našim čitateljima uz neke naše komentare o zbivanjima u Lijepoj našoj.

  4. Povratni ping: Ništa novo: Država financira socijalističku propagandu | Tko je John Galt?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s