Žene šefovi

loše za nas sve

 

LinedIn inzistira na tome da mi šalje spam (neće dugo, sic), pa mi je danas tako uredno dostavio link na članak Women in Leadership: Good for Us All. Tj. Žene šefovi: Dobro za nas sve. Što s time? Da, još jedan kvazi šovinistički post na tapeti.

Izvjesna Ms Kellie McElhaney tako započinje svoj navedeni članak (čini se izazvan nekakvim kvotama za žene u upravnim odborima u Kanadi) hvaljenjem sličnim politika po zemljama Europske Unije koje su navodno imale strašno pozitivne posljedice. Predvodnik je Norveška, a mislim da sam čak ja linkao negdje cijelu studiju o tome kako je propis o obaveznom članstvu 50% žena u upravnim odborima izlistanih komapnija uzrokovao bijeg kompanija s burze i slične divne posljedice.

No, koje su to onda pozitivne posljedice?

has made boards and companies more professional and more global, as they had to search outside of the borders of Norway for women to serve

Jep. Uz bijeg s burze, Norveške komapnije su pribjegle… uvozu članica upravnih odbora. Kako je divno i krasno to što je neka Norveška kompanija platila samo radi dolaska u Norvešku premiju nekoj… Šveđanki koja je vjerojatno bila sposobna nać isti posao u Švedskoj (a sada će ga radit muškarac?), ne vidim, no dobro.

 

Dalje Ms Kellie McElhaney prepričava neku svoju studiju kako bi dokazala da su žene bolji šefovi od muškaraca, i stoga je dobro zakonom im davat šefovske pozicije. Pa tako kaže:

Most statistically significant was environmental performance: reduction in packaging, increased investment in alternative energy, reduced CO2 emissions, and reduced water waste.

Second most statistically correlated was social performance: investment in healthcare access for workers throughout the supply chain, improved health and nutrition profiles of product offerings, and better talent management.

And finally, there proved to be a correlation as well with governance: less fraud, corruption and misreporting of numbers. In short, fewer CEOs being carted off in handcuffs, period.

Ukratko, ako ćemo vjerovati Ms Kellie McElhaney (ne znam da li možemo, mogućnosti kvantificiranja ovakvih podataka i metodologija su mi sumnjivi…), žene šefovi su nešto iskrenije u dostavi kompanijinih podataka državi (što je moralno pohvalno, valjda, no ne mora biti dobro za kompaniju). Takođe, žene po njoj vole trošiti kompanijin novac na… redukcije CO2 emisija… OK? Na zdravstvenu skrb i prehranu radnika? OK?

Ukratko, žene trate kompanijine resurse.

 

Stvar je u tome, kompanija postoji s točno određenim razlogom, a taj razlog je jedino novac. Investitora zanima novac. Ali bogme, i radnika zanima novac. Kompanija nije društveno okupljanje, nije ekološka udruga, nije klub, nije dječji vrtić, nije zdravstveno osiguranje. Čovjek ima mnogo potreba u životu, no ona koju zadovoljava u kompaniji je stjecanje novca. Tim novcem onda može zadovoljavati svoje druge potrebe kako mu to već odgovara.

I dok će, štojaznam… dječji vrtić na poslu biti super i baš ono što treba jednome radniku, mene zanima samo novac. 90% ljudi zanima samo novac. Da je i onaj tko treba dječji vrtić dobio novac, mogao je tim novcem odvesti dijete u vrtić pola kilometra dalje kada je išao na posao.

Istina je zapravo da su ove moderne sheme, ona (ili on ako je društveno angažiran momak) nije pohlepna i ne maksimizira profit, suprotno možda čak i svojoj nakani, štetne. I to ne štetne samo za vlasnika kapitala kome se ne maksimalizira profit, već i za radnika kome se ne maksimalizira njegova plaća.

 

Nakon svega ovoga, da sam žena, bio bih uvrijeđen jer me Ms Kellie McElhaney proglašava nesposobnom i štetočinom.

Uvrijeđen sam doduše ionako jer Ms Kellie McElhaney prosipa nebuloze.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s