Gorivo je prejeftino!

kako kome…

 

Nakon što je prošli tjedan Slavko Linić rekao da je voljan 5 puta godišnje mijenjati izvjestan zakon ako ga banke ne budu slušale, kaže danas i da bi on digao bankama porez na dobit na 50 posto, ali onda bih opet morao objašnjavati zašto nam je to srušio Ustavni sud

 

Da li je ikome još uvijek čudno zašto neke normalne investicije izbjegavaju Hrvatsku?

No da, to smo već apsolvirali. Mr. Linić je danas još jednu pametnu izbacio:

Hrvatska ima … najniže stope trošarina na cigarete i goriva – rekao je Linić najavivši da će se povećati trošarine na goriva te duhan i duhanske proizvode.

To su prihodi gdje imamo ogromnog prostora za povećanje – kazao je Linić.

 

Štogod. Poanta je ta znači, cijena goriva raste. No s koje razine raste? Evo s koje, izračunato za današnji dan:

Struktura cijena goriva na 26/09/2013 na primjeru INA Eurosuper BS 95

Struktura cijene goriva na 26/09/2013 na primjeru INA Eurosuper BS 95

 

Jeftino je gorivo. 4,96 kn za litru Eurosuper BS 95 nije uopće loše. Pa čak i da se na to doda 1,24 kn PDV, to je i dalje 6,20 kn. U odnosu na sadašnje stanje nije to uopće loše. Samo što… tu je tih 3,46 kn + 0,87 kn trošarina… 4,33 kn trošarina…

Sama cijena litre je 4,96 lipa, i iznosi 47% onoga što plaća kupac. 47%.

Ali to nije sve. U stavku cijena prodavača je ukalkulirano još mnogo toga.

Primjerice, ako želimo objektivni izračun, trebalo bi izračunat i u efekte poreza uključit trošak gluposti poput naknade za okoliš za nestavljanje biogoriva na tržište. Recimo, samo tom uredbom tjera se dilere goriva na plaćanje dodatnih poreza na gorivo, ili zakonskom prisilom prodavanja skupljeg i lošijeg goriva kupcu, a efekt toga je… Ne znam koji, no nije malen.

Ako želimo objektivni izračun, trebalo bi tu izračunat i ostale naknade koje država nameće dilerima goriva za… recimo benzinske pumpe, porez na dohodak koji plaćaju oni koji rade na tim pumpama, doprinose, poreze na dobit…

Vidite one crvene crte koje se spuštaju? E pa…

 

Kažem, jeftino je gorivo.

Oglasi

4 misli o “Gorivo je prejeftino!

 1. Ne zaboravimo i meni posebno mrsku Agenciju za naftne zalihe koja se takoder financira iz nekakvog nameta na veleprodaju nafte ili tako necega.

  Potpuna besmislica koja trajno poskupljuje zivot…

  Kao sto uvijek kazem, drzava / narod / drustvo koje se zeli osigurati od iznenadnih dogadjaja i poremecaja ce to najbolje uciniti tako da se pobrine da postane bogato drustvo. U slucaju nekih poremecaja s naftom nece te spasit mjesec dana zaliha, ali moglo bi te spasit imanje dovoljno novca da kupujes tu novoposkupjelu naftu.

  A ove politike koje nas “osiguravaju” od buducih problema uspjevaju jedino u tome da budemo sto siromasniji u trenutku ako/kad do problema jednom dode!

  • a imamo Agenciju za naftne zalihe?
   googlao sam Agenciju za naftne zalihe
   djeluje mi lame i beskorisno, a također se slažem da nema nikakve poante u njenom postojanju

   a ako sam dobro shvatio, isto tako nema nikakve šanse da se to ukine jer je ta glupost osnovana ne temelju nekoga EU propisa, jedna od 101 takve gluposti…

 2. Istu stvar sam komentirao na Jutarnjem prilikom posljednjeg dizanja trošarina na gorivo.Što se obveznih rezervi tiče, mislim da se to po novom ukida, pa je to bio razlog izjavama “trošarine rastu, ali cijena neće porasti”, posebno jer je Vlada donijela propis kojim određuju maksimalne cijene naftnih derivata.

  • Ne znam te za te rezerve, no ovaj propis je i otprije postojao, samo su sada zakonom smanjili visinu “premije energetskog subjekta”

   Koji šupci.
   Koliko je svaki sektor gospodarstva u kojem se vrti imalo love reguliran, prereguliran, posebno oporezovan, to je strava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s