Joseph Stiglitz je idiot

posebna vrsta idiota

 

Jeste li čuli da je Sudac Kolakušić odbio prijedlog predstečajne nagodbe Dalekovoda? 🙂

A jeste li svjesni da je sada u trenutku pisanja ovoga posta 18:04, a još uvijek nismo dobili bijesnu izjavu Ministra financija u kojoj prijeti navedenom sucu? Tja, bit će da ima drugih drugih stvari na umu ovih dana

No bilo kako bilo, iako zapravo užasno slična, ovo nije priča o ministru financija, ovo je priča o jednome sasvim drugome socijalistu pa da skratim…

 

Joseph E. Stiglitz je američki ekonomist. Nobelovac. Jedan “od 100 najutjecajnih ljudi na svijetu.” Mrzi Svjetsku banku, no bio je njen senior vice president i chief economist. Obamin ekonomski savjetnik. Čovjek koji ima 40 doktorata (btw. još jedan dokaz kontra modernog visokog obrazovanja). To je dakle Joseph E. Stiglitz.

Kako poslovni.hr iz kojeg god razloga prenosi članke iz WSJ-a, prenio je i njegovo mudrovanje naslovljeno Sud omogućio lešinarskim fondovima da ugroze buduća restrukturiranja duga. O čemu se radi? Neka Joseph E. Stiglitz objasni:

Argentina je vrlo inovativno stari dug zamijenila novim – za 30 ili nešto više centa po dolaru – uz obveznicu indeksiranu prema BDP-u.

No nekoliko “lešinarskih” fondova – među kojima je napoznatiji zloglasni hedge fond Elliott Management pod vodstvom milijardera Paula Singera – u argentinskoj su muci vidjeli priliku za strahovitu zaradu na teret argentinskog naroda.

Stare su obveznice otkupili za vrlo malen udio nominalne vrijednosti, a potom sudskim putem pokušali prisiliti Argentinu da plati 100 centa po dolaru.

Njihova je sudska strategija iskoristila standardnu ugovornu klauzulu zvanu pari passu, kojoj je cilj da svi potražitelji prava uživaju jednak status. No na opću nevjericu, američki je drugostupanjski prizivni sud New Yorka odlučio da to znači da, ako Argentina u cijelosti isplati dug onima koji su prihvatili restrukturiranje duga, mora lešinarima u cijelosti isplatiti ono što duguje.

Ili ne. Koji socijalistički šupak. Biram najmanje nebulozne rečenice, a on se ne može se suzdržati toliko da objektivno iznese cijeli slučaj, a da ne vrijeđa i prosipa ideologiju.

 

No dakle, situacija je ova:

Argentina se zaduži preko glave, izda obveznice u kojima piše da će sve imatelje tretirat jednako i onda ih prestane plaćat.

Nudi restrukturiranje duga imateljima obveznica, vratit će trećinu, odnosno vraćat će kamatu na trećinu.

Neki prihvate, neki ne. Ovi koji ne, tzv. lešinari, nadaju se naplatit više od trećine, ali do daljnjega im Argentina pokazuje srednji prst i ne isplaćuje ništa.

Kako sve isplate idu preko američkih banaka, nakon desetljeća pravne bitke tzv. lešinari dobe presudu kojom se naređuje bankama koje vode isplatu da ne smiju sudjelovat u kriminalnim radnjama, tj. smiju vršit isplate jedino ako se sve imatelje tretira jednako.

Ako oni koji su se nagodili dobivaju trećinu, svi moraju dobit bar trećinu. Ali, ali, oni koji nisu pristali otpisat dug Argentini, i dalje imaju svoje potraživanje, i mogu u teoriji tražit isplate dok se ne naplati sve 😀

 

Efektivne posljedice:

Nema dobrovoljne prisilnosti, ni “dobrovoljne prisilnosti”. Argentina će se morat ili nagodit sa svima, ili isplatit sve imatelje obveznica, ili efektivno nema pristupa financijskim tržištima.

Argentina prije ili kasnije mora vratit svoj dug.

Argentina može ne plaćat svoje obveze, ali Argentina se onda ne može ni dalje zaduživat.

Kul ne 😀

 

I što to onda naljuti čiku Stiglitza:

U tom je postupku pobijen temeljni princip modernog kapitalizma, taj da je potreban novi početak kad dužnici ne mogu platiti vjerovnicima.

Fu.k you.

 

Nije, sljedeće je:

Nedavno donesena odluka američkog prizivnog suda mogla bi poremetiti tržišta javnog duga, a moglo bi se dogoditi i da SAD izgubi status dobrog izdavača državnih obveznica.

Heh, pitam se zašto… Fu.k you.

 

No ozbiljno. Evo posljedice/”problema”:

Na kraju krajeva, koja će zemlja u razvoju koja skrbi o dugoročni interesima svojih stanovnika biti spremna izdati obveznice kroz američki financijski sustav kad američki sudovi – i mnogi drugi ogranci američkog političkog sustava – dopuštaju financijskim interesima da nadjačaju javni interes?

Evo problema. Retoriku na stranu, vraćamo se na efektivne posljedice.

Ovakav razvoj situacije u kojima se “onemogućuje” (jako slabo i neefektivno, no ipak onemogućuje) državama da svojevoljno otpisuju dugove, ovakav razvoj situacije u kojemu postoji minimum minimuma kontrole nad zaduživanjem države dovodi to toga…

Da će se mnoge zemlje, posebice zemlje u razvoju, prestat (neracionalno) zaduživat. Da će biti prisiljene trošit u okviru svojih mogućnosti.

A doista, ima li veće noćne more za jednoga socijalista koji sanja simultane deficite na svjetskoj skali i ekspanzije duga koji nikada neće biti vraćen na svjetskoj skali?

 

Priznajem, iz svega ovoga može se prije svega zaključiti da je Joseph E. Stiglitz teški socijalist, da je zao čovjek, štošta toga.

No u obranu naslova svojega posta prilažem sljedeće činjenice:

1) teški je socijalist,

2) pokušava mi prodat pljuvačinu i uvredu zdravoga razuma koju je napisao u svome članku kao nešto ozbiljno.

Oglasi

11 misli o “Joseph Stiglitz je idiot

 1. Fenomenalna mu je formulacija “lešinarima mora isplatiti dug”.
  Jedini lešinar kojeg bih mogao povezati s frazom “dug” jest država koja pod normalno i u svako doba dana, bila noć ili dan, lešinari građane.

  • A svaka druga rečenica mu je takva.
   Ono što je mene lupilo u glavu je kada se čudi tome što “američki sudovi – i mnogi drugi ogranci američkog političkog sustava – dopuštaju financijskim interesima da nadjačaju javni interes”… javni interes? deficiti? inflacija? bankrot? Nedaj bože da bi vladavina prava bila na tome popisu.

   No to ipak je čovjek čiji je suma teoretskog rada ta da su tržišta uvijek defektivna, nezaposlenost uvijek veća od prirodne, a država ne samo da može, nego i mora upravljat gospodarstvom. I za to je dobio Nobela.

 2. Pohvale za to što pišeš “efektivno” a ne “učinkovito” ili “djelotvorno” kako je sad moda 🙂

  Popio sam par (vrhunskih) piva večeras, pa nisam pametan za smisleniji komentar. I meni je taj Stiglitz uvijek bio antipatičan, on i Onaj Sachs (Jeffrey?) što bi se bavio globalnom redistribucijom, oba su sindicirani kolumnisti pa ih nemožeš promašit, i oba su naporni…

 3. Sudac Kolakušić je zaslužio da mu se digne spomenik, ja bih sudačku akademiju nazvao njegovim imenom i dao bih mu mjesto šefa katedre sudačke etike.
  Nije lako biti stručan, pošten i dosljedan u obrani načela pravne države, posebno uz ovakve gumifleks nedorečene propise i vladu koja mrzi privatno vlasništvo, tržišnu ekonomiju i ljudska prava

  • Ja se slažem, ali oni koji odlučuju ne. Mr. Linić je neki dan izjavio kako će neustavni Zakon (o potrošačkom) kreditiranju mjenjat s novim neustavnim verzijama 5 puta godišnje ako treba, sve dok ne bude po njegovom.

 4. Rogoff ga je prigazija ode
  “Let’s look at Stiglitzian prescriptions for helping a distressed emerging market debtor, the ideas you put forth as superior to existing practice. Governments typically come to the IMF for financial assistance when they are having trouble finding buyers for their debt and when the value of their money is falling. The Stiglitzian prescription is to raise the profile of fiscal deficits, that is, to issue more debt and to print more money. You seem to believe that if a distressed government issues more currency, its citizens will suddenly think it more valuable. You seem to believe that when investors are no longer willing to hold a government’s debt, all that needs to be done is to increase the supply and it will sell like hot cakes. We at the IMF—no, make that we on the Planet Earth—have considerable experience suggesting otherwise. We earthlings have found that when a country in fiscal distress tries to escape by printing more money, inflation rises, often uncontrollably. Uncontrolled inflation strangles growth, hurting the entire populace but, especially the indigent. The laws of economics may be different in your part of the gamma quadrant, but around here we find that when an almost bankrupt government fails to credibly constrain the time profile of its fiscal deficits, things generally get worse instead of better.”


  I haven’t had time, Joe, to check all the facts in your book, but I do have some doubts. On page 112, you have Larry Summers (then Deputy U.S. Treasury Secretary) giving a “verbal” tongue lashing to former World Bank Vice-President Jean-Michel Severino. But, Joe, these two have never met. How many conversations do you report that never happened?

  http://www.imf.org/external/np/vc/2002/070202.HTM

  Pozz

  • i to malo jače
   1) ne navodi izvore za svoje tvrdnje i manipulira
   2) na nekoliko mjesta izravno laže
   3) njegovi ekonomski recepti, ako ćemo ih gledat kao dobronamjerne, bar su naivni

 5. još jedna sjajnost
  Retardirana Kirchnerica se uvatila u mrežu laži, tako da s jedne strane oce dobit izbore pa namista brojke (GDP vjerojatno na 50% rasta koji je prijavljen, a mjere na razlici tecaja na crnom i sluzbenom trzistu pokazuju da je inflacija 100% sta je vise od 20% kolika je sluzbena), a s druge strane sama pretvara i one bondholdere koji su pristali nekad na haircut u lesinare (kako je Stiglitz nazva one koji su dobili presudu) jer poboljsan rast, makar i lazni, okida klauzulu o dodatnim placanjima
  http://www.bloomberg.com/news/2013-09-23/believing-data-not-required-with-gdp-warrants-argentina-credit.html

  • ubit će me ti južnoamerikanci danas, najprije Venezuela i tp, a onda i
   which in February became the first member of the International Monetary Fund to be censured for reporting inaccurate data
   😀

   Eto da je nekome gore od nas.
   A što je fora, pratim površno što se događa u Argentini (kada vidim neku vijest uglavnom kliknem), no ovo nisam ni skužio.

 6. Povratni ping: Joseph Stiglitz je idiot (2) |

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s