HRT treba ukinuti

trebalo je, odavno

 

Jeste li čuli da je HRT napokon prešao na 16:9 format? Pa i nije baš, evo išao sam upravo upalit TV i provjerit, i nije baš.

A jeste li čuli da je TV kalendar opet skoro ukinut? Kao previše je desničarski, i previše je zanimljiv, i previše ga ljudi hoće gledati, pa što ne… Nije na kraju ukinut, ali je skraćeno vrijeme trajanja i prebačen je u još bezvezniji termin, tamo gdje ga više ne mogu pratiti ni školska djeca, i ostaju jedino umirovljenici.

 

HRT treba ukinuti.

Kao dokaz ovoga puta prilažem dio izvješća državne revizije iz 2010. godine:

Informacijski sustav

Ustrojen je samostalni odjel informatike, prema Pravilniku o unutrašnjem ustroju HRT. Prema izvješću odjela informatike, HRT nema integralni poslovni informacijski sustav. Sustav se sastoji od više povezanih komponenti koje su dograđivane na različitim tehnološkim platformama. Jezgru čine najstariji integralni računovodstveni sustav izgrađen 1972. oko kojeg je izgrađen niz aplikacija i aplikacijskih sustava koji datiraju od 1993. Spomenuti sustav ne zadovoljava potrebe poslovanja, jer ne pruža podršku za kontroling funkcije. Zbog slabosti u funkcioniranju postojećeg informacijskog sustava u tijeku je uvođenje novog integralnog poslovnog sustava. Ciljevi uvođenja novog informacijskog sustava su organizacija radnih i poslovnih procesa u skladu s prihvaćenim aktivnostima i njihovim ciljevima, optimalizacija organizacijskog ustrojstva usklađenog s procesom rada, te informacijska podrška novim poslovnim procesima i ustrojstvu.
U 2002. ravnateljstvo je donijelo odluku o pokretanju nabave novog integralnog poslovnog informacijskog sustava. Studija opravdanaosti projekta i pripravnosti HRT za provođenje projekta izradilo je konzultantsko društvo u ožujku 2004.

U studiji je navedeno kako postoje znatne mogućnosti poboljšanja poslovanja koje se mogu ostvariti poboljšanjem poslovnih procesa, organizacije i uvođenjem novog informacijskog sustava, te su predložene tri etape projekta. Upravni odbor projekta, koji je imenovan u srpnju 2003., prihvatio je studiju konzultantskog društva u travnju 2004., te je odlučio o nastavku projekta prema utvrđenim etapama.

U prvoj etapi izrađena je studija za pripremu nabave, kojom su utvrđeni metodologija rada, opseg i ciljevi projekta, zajednički ciljevi 16 glavnih poslovnih procesa, plan implementacije novog informacijskog sustava, te prijedlog sljedećih etapa projekta. Upravni odbor projekta prihvatio je studiju u srpnju 2004. Navedeno je da ne postoje jasne, dokumentirane i dostupne pslovne strategije i programsko usmjerenje, kašnjenje u izradi drugih planskih dokumenata, nedostaci sustava poslovnog izvješćivanja, nekoordiniranost, nejasno utvrđene razine odgovornosti, nedostatak prijenosa odgovornosti na niže razine menadžmenta, neprovođenje odluka, te nepravodobni i nepouzdani podaci.

Predložene su preporuke koje se odnose na razvoj poslovne strategije, donošenje odluke od dugoročnom planiranju prelaska na organizaciju produkcijskih timova, donošenje odluke o načinu raspodjele prihoda od pristojbe između podružnica, utvrđivanje jasne strukture delegiranja odgovornosti i poštivanja kompetencija, strukture poslovnog izvješćivanja, postavljanja i praćenja ostvarenja ciljeva, te sustava nagrađivanja ravnateljstva i višeg menadžmenta.
U siječnju 2005., na temelju odluke ravnateljstvo pokrenuta je druga etape projekta. Ciljevi druge etape bili su detaljno analizirati stanje i utvrditi uzroke problema postojećeg stanja poslovnih procesa, utvrditi nove procese i potrebnu informatičku i organizacijsku podršku, educirati zaposlenike o primijenjenoj metodologiji, upoznati ih s pronađenim rješenjima i uključiti u pronalaženje rješenja, te izraditi plan implementacije. Rezultati druge etape (predloženi razvoj organizacije, dokumentacija o novim procesima, specifikacija novog informacijskog sustava, plan implementcije) predočeni su Upravnom odboru projekta u srpnju 2006., a do vremena obavljanja revizije (prosinac 2009.) nisu usvojeni. Prema Izvještaju, druga etapa projekta se smatra završenom, iako nije ostvarila ukupan rezultat, odnosno nije utvrdila novu organizaciju, nego samo dokumentirala buduće procese, sprecifikaciju informatičkog sustava i grubi plan implementacije. U vrijeme obavljanja revizije (prosinac 2009.) nije izrađena poslovna strategija, te nisu utvrđeni strateški ciljevi kao polazište za provedbu uvođenja integralnog poslovnog informacijskog sustava.

Iz programa rada HRT-a za 2013. godinu:

Početkom 2012. godine uveden je SAP sustav u računovodstvo, financije, ljudske resurse i honorare kao i sustavni kontroling. SAP osim ažurnih i točnih izvještaja omogućuje i prilagodbu cjelokupnog sustava izvještavanja sukladno odredbama Zakona o HRT-u vezanih za diobu na javne i komercijalne prihode.

Oglasi

3 misli o “HRT treba ukinuti

  1. SAP je strašno, strašno skup… s njim se ne radi o milijunima, nego o desecima milijuna (jel bitno koje valute? Svejedno) i šteta je i sramota što jedan rasadnik ljevičarstva i političke korektnosti, čemu HRT teži postati ako već nije, a koji treba ugasiti, troši milijune oporezivanih novaca na skup kompjuterski sustav koji neće riješiti niti jedan bitan problem. HRT će i dalje biti rupa bez dna, kao i do sada.

    • Ne znam tko je o tome pisao, mislim da je možda Monopolizam, ali HRT ima neku nenormalnu brojku zaposlenih, nešto tipa 7000, stvarno bizarno, s toliko ljudstva moš zauzet Kandahar, to je armija a ne firma, što rade svi ti ljudi…

    • Ja im ne zamjeram SAP, jer SAP je jednostavno toliko zakon da ih razumijem. Ali pazi, 10 godina, plaćene stručne studije, deset godina plaćanja odbora koji razmišljaju o tome koji sustav uzeti, deset godina sastanaka i nedonošenja odluka, i onda uzmu glavno rješenje za velike sustave koje postoji na tržištu…
      Em deset godina bacanja novca, em očito ne ni planiraju smanjenje…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s