Dežurni Pedro opet nagrabusio

o doktore Ivo

 

Dočekala me malo prije vijest da je… Ivo Sanader optužen da je oštetio HEP za 650 milijuna kuna. Kažu tako da je doktor Ivo donosio odluke Vlade kojima je prodavao struju TLM-u i Aluminiju iz Mostara ispod cijene i tako pogodovao tim kompanijama. Također, i Diokiju.

 

Prva stvar koju sam pomislio kada sam pročitao naslov je… vi to ozbiljno? Jer, čak iako odmah nisam znao da je i Dioki ispod toga naslova, samo jučer je izišla vijest da će država ispljunuti 150 milijuna kuna za… tako je, Dioki, odnosno njegovo zemljište… i tako oštetiti one iste navodne vlasnike HEP-a (nas) i (navodno) naših 650 milijuna kuna za novih 150 milijuna kuna.

Jeste da 150 milijuna nije 650 milijuna (puno milijuna), no treba uzeti u obzir da je to bacanje novca rezultat rada ministra gospodarstva od par dana. Nimalo ne sumnjam u njegovu sposobnost bacanja novca i ne želim ga omalovažavati, dajte mu koji tjedan i premašit će on to.

 

No dakle, vi to ozbiljno? Vi to ozbiljno cijenjeno zagrebačko Županijskog državnog odvjetništva (u planu relokacija na novu adresu tijekom koje se namjerava s ortacima oštetiti svoje navodne vlasnike za 563 milijuna EUR-a)? Vi to ozbiljno?

 

Nimalo ovdje ne sumnjam da je dr. Ivo kriv, samo… U samo zadnjih nekoliko mjeseci, godinu dana…

Ne želi tužbe pa briše odlomak s nabrojanih 20-tak istih, sličnih ili gorih prijestupa bivših i sadašnjih članova vlade i bivšega i sadašnjega predsjednika države.

 

Hoću reći prvo, vi to ozbiljno?

 

Hoću reći drugo, dr. Ivo, po mojemu dubokom uvjerenju pretenciozni se…ja i pi…ca, uza sve to, taj dr. Ivo:

 1. ukinuo je dvostruko oprorezivanje dobiti, a onda je opet uvedeno,
 2. ukinuo je POS, a onda je opet uveden,
 3. podnio je ostavku kada je izišlo na vidjelo, a neki (svi) drugi su nedavno postupili suprotno.

Taj dr. Ivo je dakle intelektualna, ljudska i moralna vertikala u odnosu na… većinu hrvatske politike. Ali, za razliku od svih, ima šest optužnica.

 

Treće.

Neda mi se, a i zapravo bi bilo užasno naivno plakat zbog svega ovoga (ne)legalnog kriminala. Osim što iskače jednom dnevno…

Očekivat da se političar neće ponašat kao dr. Ivo, ubaci ime prethodnog člana vlade, ubaci ime sadašnjeg člana vlade… Bilo bi to jednako naivno kao vjerovanje u rađanje novoga socijalističkog čovjeka. Nema novoga poštenog političara, a i pitanje je što bi s tom budalom da naiđe.

Gore navedeno ponašanje razumno je, logično je, smisleno je. Očekivano je. Što drugo očekivati od ovoga strašnoga neoliberalnog kapitalizma, a pod čime se podrazumjeva socijalizam koji u nekim aspektima ni države koje su nosile socijalistička u nazivu nisu nadmašile?

I bit će tako dok ovce budu ovce, a država bude velika.

 

Pouka slučaja dr. Ivo:

Neracionalno je odreć se fotelje. Idiote.

Oglasi

5 misli o “Dežurni Pedro opet nagrabusio

 1. Sto se tice ovoga sa HEP-om i Aluminijem, Nedjeljni Komentar je par puta pisao o tome, a ja sam komentirao ispod clanaka, ali ne da mi se sada traziti…

  Uglavnom, pazi ovo. Ova je vlast prije cca godinu dana ako me sjecanje ne vara napravila sljedece, donijela je Uredbu, ili progurala zakon u Saboru, nisam siguran, kojim sebe ovlascuje da mostarskom Aluminiju prodaje struju jeftinije nego bi trebalo. U uredbi pise nesto u stilu “specijalni drzavni interes” i slicno.

  I onda je nastavila raditi to sto je Sanader radio.

  Dakle, nije sija nego vrat. Za vrijeme Sanadera Vlada je donosila odluke o prodavanju struje Aluminiju ispod cijene, dok za vrijeme Milanovica, Vlada je prvo donijela propis kojim se ovlascuje da to radi, pa je onda nastavila raditi isto.

  Odnosno, sude Sanaderu sto je radio isto sto i oni, ali s nesto manje papirologije. Licemjerno do kraja.

  A s obzirom na to da je hrvatski sustav sustav “jake Vlade”, ezekutive koja u praksi ima pola ovlasti parlamenta i pola ovlasti sudstva, nisam uopce siguran da je to sto je Sanaderova Vlada radila bilo ilegalno, samo zato jer nije postojao taj zakon kojim se ovlastila da to radi. No. ne znam detalje optuznice pa se necu upustati u analizu.

  • Pratim ponešto, znam 😀
   Je.o lud zbunjenog, isto kao i kod INE za koju je Sanader osuđen (ako dobro čitam, zato što nije ugovorio takav deal u kojem država može prodat INU, ali i dalje radit s njom što želi, nadzorni odbori i tako to). I možda primio nešto ispod stola za to. OK?

   Mislim, nije ni meni Sanader drag, i sigurno mu je politika u njegovo vrijeme bila profitabilna kao što je svima drugima, ali u usporedbi…
   Štogod…
   Rulji za zabavu…

   • Baš smo Libzard i ja diskutirali o tome kako će ovaj kinez milijarder, koji bi investirao u Hrvatsku, pobjeći glavom bez obzira kad mu predstave isti model upravljajna. Naravno, onda će pričati kako nam takav investitor nije ni trebao, kako nas je došao iskoristiti i uništiti naše javno dobro, ali eto zahvaljujući pronicljivosti vlastodržaca njegove namjere su otkrivene na vrijeme – bilježimo se sa štovanjem za slijedeće izbore…

   • Želimo ovdje izvoziti palmino ulje za proizvodnju biodizela – kaže Sumadi Kusuma, vlasnik Global Putra International Grupe.

    Ovaj? Je li uopće sigurno da nije došao na odmor i podvalit koju foru ovima iz ministarstva gospodarstva? 😀

    No za slučaj da ovo nije njegov cijeli poslovni plan, ni ja ne sumnjam da će nas zaštit… Hej, zračna luka u Osjeku, pa to je na pola puta između Zagreba, Beograda, Sarajeva i Pešte. Potencijali, nacionalni interesi, nema što.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s