Krah ekološke poljoprivrede

Hah

 

Dobro, nije baš krah, no piše business.hr:

Institut Thünen iz Braunschweiga bavio se posljednjih godina istraživanjima zašto sve veći broj njemačkih bio imanja prelazi na stari, klasični način proizvodnje. Hiltrud Nieberg, jedna od autorica posljednje studije na ovu temu, tvrdi kako u međuvremenu godišnje oko 600 seoskih imanja prelazi na stari način proizvodnje. Prema rezultatima istraživanja, razlozi leže prvenstveno u manjku razvojnih perspektiva, u problemima vezanim za zakonske obveze i naravno, niska dobit.

U međuvremenu svaki lanac živežnim namirnicama u Njemačkoj raspolaže i prodaje “svoje” bio proizvode koji najčešće dolaze iz prekooceanskih zemalja, gdje su jeftiniji. A to naravno snižava cijene domaćih proizvođača.

Bilo je za očekivati…

Jednostavno logički, poljoprivrednik koji će se suzdržavati od upotrebe dobroga dijela tehnologije tj. kapitala, znači bit će manje produktivan, sebe izjednačava sa nadničarem iz trećega svijeta u kojem ionako postoji nestašica kapitala. I dok će u teoriji možda funkcionirat marketing zeleno + domaće + pošteno… čini se da onima koji kupuju hranu taj marketing ipak nije toliko bitan kada vade novac iz novčanika.

 

No postaje još i bolje:

Zemlja u Wendlandu nije bogata mineralima, no usprkos tome kao bio zemljoradnik, nisam smio upotrebljavati mnogo umjetnog gnojiva. S oko 40 kilograma gnojiva koliko sam smio koristiti, nisam mogao dobiti pošten uzgoj…

Zamisli… Možda stvarno postoji razlog zašto sva poljoprivreda nije “zelena”.

 

I što nam ostaje? Subvencije naravno. I anegdota o tome što pranje mozga radi ljudima:

Svaki put kad moram koristiti neko umjetno, kemijsko gnojivo, ne osjećam se dobro“, kaže on.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s