Svemirski Dalekovod

nema drugoga razumnoga objašnjenja

 

Zamislimo jednu privatnu kompaniju koja, kada država donese nekakav bezvezan zakon o financijskom poslovanju kojima sili “sve” da “plaćaju” obveze u određenim rokovima, uz “rok primjene odmah”, tu kompaniju koja odmah nakon toga traži i dobiva sastanak u Ministarstvu financija na kojem s Ministarstvom financija raspravlja i izrađuje strategiju kako postić da se taj zakon ne primjenjuje na tu kompaniju.

Pričamo dakako o Dalekovodu.

 

Zamislimo jednu privatnu kompaniju koja kao jedna od mnogih, kada uvidi da može iskoristit kriminalne predstečajne nagodbe, krene izvršit prevaru svojih vjerovnika, otpisat svoje dugove i povećat vlasnički udio većinskoga vlasnika jednim postupkom. No kada joj se na tome putu postavi prepreka… u vidu zakona, ustavnosti, poštenja i zdravog razuma… Pola državnoga vrha digne se na noge zajedno s javnim i inim medijima i pokreće prostačku medijsku i inu ofenzivu kojom će omogućiti toj privatnoj kompaniji dani postupak. I uspije.

Pričamo dakako o Dalekovodu.

 

Zamislimo jednu privatnu kompaniju koja se upravo sprema izvršiti dani postupak. Što dalje? Pa dabome, kakvo glupo pitanje, država će vašim novcima i dokapitalizirati Dalekovod:

“Ono što bih htio je da mi provedemo ono što smo kroz fondove gospodarske suradnje, odnosno kroz Nexus fond odlučili, a to je da dokapitaliziramo Dalekovod. Znači tu i država sudjeluje, uz privatne partnere jer ocjenjujemo da je ogromna šteta da propadne 1800 radnih mjesta, potencijalni poslovi vrijedni milijarde kuna izvoza koje Dalekovod već ima ugovorene i mogućnost da se ta tvrtka restrukturira i ostane brend na tržištu Hrvatske, ali naravno i na europskom i svjetskom tržištu”, istaknuo je Maras i zaključio:

“Ako Dalekovod ode u stečaj, u likvidaciju, ta tvrtka nestane, više nikad nećemo imati takvu tvrtku. To je nešto što ocjenjujem da je vrijedno truda i pokušaja i zbog toga smo i ušli u dokapitalizaciju kao partneri unutra. Naravno, vjerujemo u uspjeh tog projekta i mogućnost da ta tvrtka nakon pet godina kada bi fondovi gospodarske suradnje izašli iz nje, ostvarili i zaradu na to ulaganje”, poručio je Maras.

 

I jasno je da tih 700, 1.500, 1.600 ili čak 1.800 radnih mjesta (čini se je broj radnika koje zapošljava Dalekovod ovisan o tome kako je… suludo ono što se mora progurati), jasno je da ta radna mjesta ne znače ništa nikome u Vladi, jer vidimo svaki dan ukidanje radnih mjesta zbog par kuna viška u blagajni i sl.

Pa što je onda u pitanju? Osvrnuo bih se na boldano gore u citatu, i ako ćemo pretpostaviti da državni vrh nije skupina kriminalaca, a to ne smijemo, jasno je da je Dalekovod nešto posebno. Čime bi inače zaslužio takvu državnu potporu, ako već to jednoga dana neće vratiti? I to u vidu gospodarstva, razvoja i radnih mjesta.

Razmislio sam o tome, i vjerujem da sam dopro do istine koja se ne može iznijeti u medije zbog osjetljivog položaja Dalekovoda.

Naime, očito je da je Dalekovod prethodnih godina u tajnosti razvijao neprocjenjivo vrijednu i najbolju na svijetu tehnologiju leta u svemir. Nakon što mu država učini uslugu i spasi ga, odužit će se državi tako što će od nje otkupiti jednu zračnu luku i prenamijeniti je u svemirsku luku. Sasvim je moguće da će već za godinu do dvije svemirski turisti letjeti u svemir iz Hrvatske pri tome svaki plaćajući cijene karata u rangu pola milijuna USD. Da ne spominjemo da su tu i prihodi po osnovi lansiranja satelita u svemir i sl.

Takav razvoj događaja može pridonositi rastu domaćega BDP-a s čak 75% rasta tijekom idućega desetljeća te donijeti 50.000 novih radnih mjesta, od čega 40.000 za visokoobrazovane.

Vojni aerodrom Udbina, vjerojatna lokacija buduće Gospodarsko-ekološke svemirske luke Vladimir Bakarić

Vojni aerodrom Udbina, vjerojatna lokacija buduće Gospodarsko-ekološke svemirske luke Vladimir Bakarić

Jesam li u pravu ili sam u pravu?

Oglasi

4 misli o “Svemirski Dalekovod

 1. LOL!

  Očito je da si u pravu. Međutim, za dioničare je vrijedna još i informacija da je BICRO uveo program poticanja svemirskog poduzetništva, pod imenom “Pogurak 2013” i motom “We have power to reach space”. Poduzetnicima te mladima do 40 godina koji se prijave za potporu, osigurava se nepovratna potpora u iznosu od 115% iznosa projekta, te kredit HBOR od milijun eura uz kamatnu stopu od 2% s rokom počeka od 69 godina. Dalekovod je prijavio inovativni projekt kodnog imena “Kardelj”, gdje bi se na mjesec zakačio kolutur, te bi se onda provukao od Udbine do mjeseca i natrag dugački specijalni kabel koji bi Dalekovod proizveo, te bi se onda zaposlilo stotinjak tisuća ljudi da potežu taj kabel i tako podižu terete u svemir. Recenzenti BICROa su projektu dali izvrsne ocjene te se očekuje veliki komercijalni uspjeh, a očekuje se i uključivanje mirovinskih fondova, jer bi svemirski lift dobro nadopunio njihov portfelj hrvatskih autocesta, na kojima bi zasigurno zbog istog skočio promet.

  • isuse, ubo si sada
   ne mogu vjerovati da sam to propustio, sada sve zapravo ima smisla

   čak i samo ime kaže
   dalekovod = daleki vod = kabel do mjeseca
   dalekovod je zapravo kada je osnovan bio tajni projekt jugoslavenskog svemirskog programa, jer se nije smjelo dopustit da ameri otkriju tajne!
   tito
   i nije slučajno što su građevinari 80-ih krenuli u inozemstvo diktatorima s naftnim poljima u pustinjama – jer kao što je poznato pustinje su slične mjesecu – dalekovod je morao testirat opremu koju će postavit na mjesec!
   kardelj
   slavko linić je osamdesetih radio na naftnim terminalima u rijeci – a kuda će pitam ja oprema na testiranje u pustinju nego preko rijeke!
   slavko podržava dalekovod najviše ne zato jer je najviše korumpiran i najmanje zna, nego zato što je vidio opremu koja će ić na mjesec!
   đilas
   i ta priča o norveškoj
   norveška = sjever = gore
   siguran sam ja da oni nešto rade u norveškoj, ali siguran sam da pola vremena kada pričaju o norveškoj pričaju o mjesecu
   to je kodno ime
   norveška je mjesec!

   ne mogu vjerovat što sam prije pisao o dalekovodu 😦
   ali eto, tako je to, kada se radi po planu i financijski promućurno, napravi se kabel do mjeseca sto godina prije amerikanaca i kineza!

 2. Vidim da istina o Dalekovodu lagano izbija na vidjelo, pa ću evo i ja, bez obzira na osobni rizik, izaći u javnost s podacima koji su mi poznati.

  Malo je, naime, poznata činjenica, a koju sam saznao na razgovoru s neimenovanim izvorom iz Europske komisije, da nije Hrvatska ta koja je tražila priključenje EU, već je zapravo bilo obrnuto. Javnosti je bila prezentirana priča o tome kako se RH prilagođava pravnim stečevinama EU, međutim realnost je bila ta da je EU morala pripremiti velika financijska sredstva kako bi je Hrvatska prihvatila u svoje članstvo. Nije nikakva slučajnost da je Eurozona polako tonula gospodarski i financijski kako se približavao sam trenutak priključenja EU Hrvatskoj, što se posebno osjetilo na jugu Europe.

  Zbog čega je EU toliko inzistirala da se priključi Hrvatskoj i zbog čega je ugrozila vlastiti gospodarski napredak da bi prikupila silna financijska sredstva, dio kojih je vidljiv danas kroz ogromne financijske inekcije iz EU fondova u RH?

  Mislim da danas možemo sa sigurnošću reći da je to zbog Dalekovoda i želje da se priključe njegovom svemirskom programu.

  Inače, s tim ciljem je EU i sama osnovala Europsku svemirsku agenciju (ESA), kako bi bila u stanju surađivati s Dalekovodom, a brojni stručnjaci iz Hrvatske (od kojih su mnogi i iz samog Dalekovoda) otišli su u zemlje EU kako bi pomogli u razvoju te i takve svemirske agencije.

  Onima koji ne vjeruju da je ovo istina, ako ih nisu uvjerile činjenice o Slavku i opremi za Mjesec, preporučam da pogledaju napise iz britanskih medija o velikim planovima ESA-e o postavljanju mjesečevih baza, a koji su se pojavili netom prije priključenja EU Hrvatskoj (već u veljači 2013), kad su mogli biti sigurni da će se moći priključiti RH i neka sami sebi postave pitanje: može li biti riječ o slučajnosti?

  Link:
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2272028/European-Space-Agency-unveils-plans-mankinds-habitable-MOON-BASE.html

  Naravno, ovo nije cijela priča o svjetskoj ulozi Dalekovoda danas, pa molim ostale koji znaju nešto više o drugim aspektima da se jave, jer javnost ima pravo znati!

  • ja nažalost nemam nikakvih novijih saznanja, no volio bih podignuti svoju procjenu na 250.000 radnih mjesta, od čega 220.000 visokoobrazovanih!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s