Može li Francuska dotući EURO?

nitko ne zna…

 

Sjećate se ono kako su Francuzi voljeli tiskat svoju valutu zbog čega nisu mogli održavat tečaj prema njemačkoj marki? I to im je kao vrijeđalo nacionalni ponos, a zapravo ograničavalo sposobnost financiranja državnog duga inflacijom?  Pa su onda došli na genijalnu šemu kako će uvođenjem eura moć tiskat/trošit ko i do tada, plaće će se povećavat kao i do tada, ali oni će onda plaćat njemačke kamate na državni dug i imat njemačku inflaciju?

E pa…

 

Business Insider je danas izbacio jedan zanimljiv članak naslovljen France Is Heading For The Biggest Economic Train Wreck In Europe. O čemu se radi? Francuzima je njihova shema zapravo i upalila, recimo. Plaćaju 0,5% veću kamatu na državni dug od Njemačke, a istodobno su prema svim pokazateljima jednaki Italiji i Španjolskoj ili gori. K tome su valjda svjetski rekorderi u kreativnom računovodstvu s neiskazanim budućim obvezama poračuna od 362.2% BDP-a, isto radno vrijeme se u Francuskoj plaća skuplje no u Njemačkoj, a kada rade, Francuzi proizvode manje… Ima toga.

I dok to za sada nekako ide, što ide na vodu jednom se i razbije…

Autor članka tako kaže da je moguće da će negdje u idućoj godini uz divljanje francuskoga deficita pod Hollandeom i istovremenim porastom porezne i ine presije tržište skužit da da Francuska nije nerizična.

I onda je EU u problemima, jer Francuska nije bilo koja zemlja. Francuska je dio osovine Berlin – Pariz. Francuska je također dom ponosnih (nacional) socijalista, a stavovi jednoga od njih su predstavljeni u danom članku.

 

Ukratko:

  • pustit eurozonu da se raspadne nakon (rekao bih izvjesnoga) francuskog kolapsa je preskupo (u odnosu na što?),
  • Francuzi bi moguće izazvali III. svjetski rat da im netko dođe i kaže da moraju štedit.

 

I što onda?

Prema autoru, čini mi se da je glavni scenarij “širenje fiskalnih odgovornosti EU”, odnosno EU država postaje više država. I onda se razbacuje novcem u Francuskoj, valjda.

Meni vjerojatnije od toga izgleda da će ECB počet dijelit šakom i kapom, i kupovat i 100% novoizdanih obveznica svih zemalja kojima se to sprdne. Formalno se može postaviti nekakav limit oko kojega nitko neće brinuti…

A moguće je, samo je to na granici mogućega, da i EURO padne, a nakon njega i dobar dio EU ovlasti u okršajima koji slijede 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s