BICRO treba ukinuti

odnosno, nije ga trebalo ni osnovati

 

Moj najdraži političar Ronald Raegan slavan je i po tome što je jednom prilikom izjavio:

Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.

Nažalost, bojim se da je iz današnje (hrvatske) perspektive Ronald Raegan bio suviše optimističan i davao je prevelike zasluge državi. Bilo bi naime točnije da je izjavio nešto poput:

Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: Tax it. Regulate it. Subsidize it.

 

Jer doista, odavno je prestalo važiti da moraš biti neprofitabilan i gubiti novce da bi dobio subvencije. Subvencije danas možeš dobiti na temelju svega, ali doslovce svega. Radiš ili ne radiš, radiš nešto neprofitabilno ili profitabilno, planiraš dobiveni novac baciti ili uložiti, živiš negdje ili ne živiš negdje, živ si ili si mrtav. Nije čak potrebno ni osobito suvislo objašnjenje zašto trebaš dobiti subvencije, bitno je samo to da se daju.

 

Tako je danas izišla vijest da je BICRO – što znači Poslovno-informacijska agencija Republike Hrvatske (WTF?) (BICRO – kratak pregled njihovih internetskih stranica otkriva nam da im se akšuli ne zamara sa objavom svojih financijskih izvještaja, no da na uredske troškove i konzultante u 2013. godini namjeravaju potrošiti 1,73 milijuna kuna, od čega na materijal za higijenske potrebe otpada 62,5 tisuća kuna – mora da se u BICRO-vim uredima mnogo sere…)

Tako je danas izišla vijest da je BICRO “u posljednjih 5 godina kroz programe PoC, Razum i IRCRO investiralo u gospodarstvo 18,3 milijuna eura”.

Koji su rezultati, na stranu očekivane misalokacije reusrsa, pitate se?

143 nova radna mjesta

Tako je. Da je država podijelila taj novac tim “novozaposlenima”, svaki od njih dobio bi 127.972,03 eura (+ ono što BICRO troši na konzultante, toaletni papir te gaziranu vodu i čajeve) i više nikada u životu ne bi morao raditi.

 

U povezanim vijestima, HAKOM koji svojim parafiskalnim nametom zvanim naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra harači toliko novca da ne zna kuda bi s njime, razbacuje se uokolo s novcem. Podijelili su za sada 29 od planiranih 50 milijuna kuna HT-u, VIP-u i H1 telekomu za projekte koje bi ovi vjerojatno ionako izveli.

Možda te subvencije djeluju retardirano, što bez sumnje i jesu, no alternativa je zapravo još i gora. HAKOM je naime još i “nezadovoljan”, htjeli su taj novac dijeliti isključivo “alternativnim operaterima” (nisu se javili jer su u postupku bankrota…) i lokalnim samoupravama (koje su suprotno HAKOM-u zaključile da nema smisla graditi vlastite (kvazi) telekome…)

 

I HAKOM treba ukinuti…

Oglasi

7 misli o “BICRO treba ukinuti

  1. Meni je također BICRO trn u oku, pomalo iz profesionalnih razloga, naime ta je agencija alat kojim država “pokreće” i “pomaže” baš sektor u kojem ja radim — informatički — što me neizmjerno nervira.

  2. Ne valja ako od niotkud nema para za poticanje inovacija, ne valja ako ima…ovo “bolje da su im podijelili novce” (od kojih mogu živjeti nekoliko godina, a ne cijeli život) će nam sigurno jačati konkuretnost i jamčiti svijetlu budućnost.

    Glavno je sve pustiti “tržištu” koje će čudesno riješiti sve probleme…a to što “tržište” u najagresivnijim tržišnim ekonomijama (koje ne bih nikome poželio, kakvo je npr. ona SAD-a) dobija masne injekcije od države u vidu npr, vojne industrije, povlaštenih uvjeta nabave i sl., to valjda nema veze…

    • Zašto ne zajebeš to tržište i počneš vraćat recimo… pola svoje plaće svojem poslodavcu?

      Složit ćeš se da će on tako bit konkurentniji i jamčiti ti svjetlu budućnost, nadam se.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s