Tjedan Slavka Linića

ili, čini mi se da nam je država pred bankrotom

 

Mjesec je počeo dosta mirno. Dobili smo značajnu nadogradnju sustava PDV-a radi usklađenja s EU, i iako je zakon donesen u zadnji čas, i iako nitko zapravo zbog toga ne zna što i kako, Ministrstvo financija će bar imat zbog čega propisivat kazne. Uvedene su trošarine na elekričnu energiju, doduše samo zlim kapitalistima, i malo tko je primijetio. Počeli smo plaćati veći PDV na kruh, i malo tko je primijetio. Uvedene su veće trošarine na cigarete, Slavko Linić je imao ispad gdje je verbalno napao proizvođače cigareta, i malo kome je bilo stalo. Prodavači na tržnicama su se pobunili protiv fiskalizacije, nitko ih nije doživo, a rulja se čak radovala uz poklike “kulaci” i “drž’te lopova”. Propaganda o odgovornosti pri plaćanju poreza se vrtjela na TV-u, i iako su se iz Ministarstva financija počele krijumčarit brojke o tome kakav je stvarno deficit proračuna, stvarno, nije se činilo da će ovo biti izniman mjesec.

 

A onda je došlo danas.

Što se dogodilo ovaj tjedan?

Mnogo toga. Uvedene su nove trošarine na benzin, čisto da ne bude da ovaj tjedan nije uveden niti jedan novi porez. Najavljeno je da će se legalizacijom iscijediti zadnja lipa koja se uspije, pa i pod cijenu da se za svaku tu lipu potroši deset lipa više u vidu plaćanja… novozaposlenih u državnoj upravi… Objašnjeno nam je da Vladu zapravo ne zanima što joj je retroaktivno oporezivanje dividendi na Ustavnom sudu, oni će i dalje oporezivat, štoviše, donose nove propise o tome da netko ne bi pomislio da neće… Više degutantnih press konferencija i ispada na teme predstečajnih nagodbi, sudstva, fiskalizacije, ispalte plaća, lista “srama”, i samoga ministra financija i njegovih sljedbenika u ministarstvu financija koji su, čini se vrlo odani. (Btw, jeste li znali da je u godinu i pol dana „Kukuriku koalicija“ promijenila, smijenila, razriješila, imenovala i postavila čak 6.230 ljudi u bezbrojnim državnim poduzećima, uredima, agencijama, povjerenstvima, zavodima, nadzornim odborima i upravnim vijećima, komisijama i delegacijama… Na čak 88 zatvorenih sjednica Vlade na kojima su se donosile kadrovske odluke, ministri su morali šest tisuća puta dići ruku za nečiju smjenu ili postavljanje… )

 

Također, u jednoj jedva primijećenoj vijesti priopćeno nam je Vlada kroz Ministarstvo financija mijenja kriterije o svojoj fiskalnoj odgovornosti. Sada ispada da umjesto da su oni fiskalno neodgovorni, mogu zapravo raditi što god hoće i bit će fiskalno odgovorni.

 

Također, otkriveno nam je članstvo u EU više ne osigurava ni smanjene premije rizika na financijskim tržištima. Onda ispada da više ne omogućava ni visoke razine zaduženosti prije bankrota. Nitko naime više ne vjeruje ni EU, a kamoli državama članicama. Čini se da je ulazak u EU ipak bio besmislen, no dobro…

 

A danas, danas je izišla vijest da je, uz to što je zaplijenjeno 3.000 kilograma mesa, krumpira i inih potrepština na jednoj tržnici, danas je izišla vijest da je:

 1. fiskalizacija podbacila (go figure…),
 2. državni deficit u prvoj polovici godine 11,4 milijarde kuna uz planiranih 10,25 milijardi kuna za cijelu godinu.

 

U istoj objavi, Ministarstvo financija priznalo je da je lagalo pri sastavljanju državnog proračuna:

Naime, viši deficit na kraju prvog polugodišta prvenstveno je rezultat otplate 3,3 milijarde kuna starih obveza u zdravstvu, ali i viših subvencija poljoprivrednicima (povećanje za 764 milijuna kuna), brodogradnji (za 77 milijuna kuna), HŽ-u (32 milijuna kuna), HBOR-u (25 milijuna kuna), i dr.

Naime, svjesno su izostavili obveze u zdravstvu i još ponešto kako bi zadovoljili staro fiskalno pravilo. No čini se da to više nije problem, pa štogod…

 

Kako se čini da je Ministarstvo financija prestalo objavljivat podatke o državnom dugu tamo negdje s odlaskom obožavatelja dobroga obroka Ivana Šukeraizvlačim odavde relativno upitnu informaciju da je “javni dug” = dug države krajem 2012. godine iznosio fascinantnih 177,3 milijardi kuna. A zašto to izvlačim?

 

Čini mi se mogućim da ovi najnoviji ispadi ministra Linića, te njegove epopeje o trudu, osjećajima i žrtvi koje on ulaže… u štogod, možda nisu samo… Slavko Linić. Sasvim je moguće da nam je država korak pred bankrotom i da su ovo potezi očajnika.

 

I čini mi se, da samo upravo prešli točku bez povratka.

 

Oglasi

9 misli o “Tjedan Slavka Linića

 1. Nisam siguran da će odlučna vlada poput ove ikada obznaniti bankrot. Pitanje je prije kakve prirode će biti daljnji mehanizmi poricanja te činjenice.

 2. Glasao sam 18 mjeseci ili više… države ne bankrotiraju od danas do sutra, ima tu recimo još i međukorak dovođenja MMF-a i onda mrcvarenja s njim… negdje prije godinu ili nešto više sam procjenio dolazak MMF-a udrugoj polovici 2013 nakon što se shvati da EU neće imati nikakvoga pozitivnoga efekta na ekonomiju (a neće), mislim da ću ispasti u pravu… ovi na vlasti ne mogu smanjiti i izdatke nikako, trebat će nam Mr.Alibi tj. MMF.

 3. kaj nije MMF rekao nešto u stilu da se neće petljat s članicama EU više?
  ah, tko će se sjećat

  ja sam išao nekako na to da neće uspjet prodat ovo što misle (CO, HPB i sl.) za ni blizu novca koliko bi željeli, neće se uspjet zadužit vani nakon ovih brojki i onda će se financirat na tržištu novca Zagreb
  negdje u ovo vrijeme iduće godine deficit opet ovakav, a HNB ohrabren time što smo u EU ne otpušta više kuna
  i onda krah

 4. sjajan recap. ne zaboravimo da s povecanim deficitom upadamo u nesto europsko deficit procedure…tako da ce brisel imat vise za reci za nas proracun. inace bi se tome veselio, ali iz dosadasnjeg iskustva socijalisti eurokrati znaju samo poreze dizat.

  Pozz

  • meni depresivno…

   inače:
   No, potpredsjednik Vlade Branko Grčić nedavno je govorio o efektu od čak dvije milijarde kuna. Kako bilo, takve procjene nisu ugrađene u proračun ni za travanjskog rebalansa, a kamoli u inicijalnom proračunu za 2013., u kojemu, prema nekim spekulacijama, taj efekt čak uopće nije bio ucrtan (?).

   vidim da više nisam jedini koji se igra jesu li samo nesposobni ili namjerno lažu 🙂

   • Always Look on the Bright Side of Life
    Deficit ima jednu pozitivnu stranu, morat će se privatizirat imovina da ga se namiri. Rekao bih čak (s obzirom što je politički moguće, a što nije) da je to jedini način da se kod nas stvari privatiziraju,… kad već neće milom…

   • ma ja se kao nadam privatizaciji nakon bankrota i gubljenja mogućnosti zaduživanja kada bi se njome moglo otplatit dio toga duga i nakon toga počet živjet normalnije
    ovako je prodaja CO, što, dva mjeseca deficita sadašnjim tempom

    no zapravo sam samo naivan, da bi se dogodilo ono što ja mislim da bi bilo najbolje trebalo bi se poklopit 13 planeta i mjesec sa siriusom u nečemu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s