Otkriven novi izvor novca

sram…

 

U RH postoje “poslodavci”, uglavnom državne kompanije i kompanije usko povezane s državom, formalno privatizirane, na putu do bankrota, suočene s tolikim problemima s likvidnošću i istodobno solventnošću da su odavno trebale u stečaj…

I tužna je to priča i sa strane tih “poslodavaca”, odnosno menadžmenta tih subjekata koji izbjegava proglasiti stečaj i formalno posluje, a ne podmiruje svoje obveze i sa strane radnika koji nemaju, ili misle da nemaju druge opcije u životu, i onda i dalje dolaze na ta formalno postojeća radna mjesta i gutaju nadu u bolje sutra…

 

Ima li boljega mjesta za skupiti par populističkih bodova? Nema. Naravno da nema.

Nastavno na to, ministar Slavko Linić i Porezna uprava u ime vlade.hr predlažu dopunu… Zakona o porezu na dohodak (točno piše, Zakona o porezu na dohodak). Sada će naime “poslodavci” koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa kada plaća nije isplaćena, na listu srama.

Jer poznato je naime, i svi znaju, da su te uglavnom državne ili od relativno nedavno ex državne kompanije pune novca koji drže na računima, uprava đon obraza svako dana šeta pored svojih (napola) gladnih radnika, uglavnom neobrazovanih, uglavnom starijih ljudi, i u sebi se misli kako im ga lijepo gura.

Ali sada, sada će na listu srama, pa će brže bolje isplaćivat plaće. Ili će stvorit taj novac, da ne bi došli na listu srama. Eto kako je jednostavno, i kako se svi problemi mogu riješiti.

 

No ono što mene zapravo muči u cijeloj toj priči je sljedeće. Zakon o porezu na dohodak (a tu je i pravilnik o porezu na dohodak) izuzetno su dugi i komplicirani tekstovi koje nije nimalo jednostavno poštovani sa svim nebulozama koje pišu u njima. Zar je stvarno potrebno u njih gurati i te gluposti? Zar se za jeftino skupljanje političkih bodova i ekonomsku logiku partijskih komesara ne može donijeti odvojeni zakon koji se onda u nekim normalnijim vremenima može jednostavnije i ukinuti?

Oglasi

2 misli o “Otkriven novi izvor novca

  1. Bas sam kod Kapitalca na blogu ostavio komentar o ovome. Da, obicna je iluzija da se tu radi o kombinaciji zla, pohlepe, muljanja i cega vec… 90% slucajeva su to firme na izdisaju i radnici koji su svjesni da se doprinosi ne uplacuju ali nemaju boljeg izbora pa uzmu to sto mogu. Ako drzava natjera poslodavce da placaju doprinose ovim jadnicima koji tamo rade ce neto place ici sa neke mizerije od 2000 kn na 1600 kn i sve u tom stilu… nije bas neka pobjeda pravde nad imperijalizmom, rekao bih.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s