2014. godina u banani

kaže HNB

 

HNB je danas najavio porast BDP-a u 2014. godini. Vezano za to ostavio sam komentar na nedjeljnom koji želim malo proširiti.

 

Dakle.

HNB u idućoj godini predviđa BDP-u porast od 0,7% nakon što u ovoj padne za 1%. To je već samo po sebi problem iz sljedećeg razloga:
Čak i da se to ostvari, a nema nikakvih garancija, i iz iskustva znamo da HNB, a još više i Vlada, ili ne znaju prognozirat, ili lažu…

Znači, čak i da se to ostvari, BDP u 2014. godini će biti manji no u 2012. godini, a BDP u 2012. godini je bio manji nego onaj u 2011. godini.

Mislim da nam je svima skupa jasno zašto je to problem.

 

Dalje, na pamet, jer nemam točne brojke, u tome razdoblju isto imamo porast državne potrošnje. Realni pad privatnog outputa zapravo i veći od impliciranog od strane BDP brojki.

Mislim da nam je svima skupa jasno zašto je i to problem.

 

Što se tiče temelja HNB-ova optimizma za 2014. godinu:

U 2014. očitovat će se i pozitivni kratkoročni učinci pristupanja Europskoj uniji zbog pojednostavljenja postupka trgovinske razmjene,

Koji? Ali ozbiljno? Jedini kratkoročni učinci za koje ja znam je seljenje dijela domaće proizvodnje fokusirane na CEFTA tržište van RH. EU je uvijek bila dugoročna karta – pravna sigurnost koju sami ne želimo uvesti pa ćemo dat da nam je uvedu i nada u šlepanje na kreditno i inom rejtingu radi smanjenja troška financiranja domaćega gospodarstva. Koliko toliko slobodnu trgovinu s EU smo imali i do sada, a doista je neozbiljno očekivat od domaćih kompanija na nižoj ogranizacijskoj i svakoj drugoj razini u odnosu na ona u ostatku EU neke kratkoročne iskorake.

korištenja strukturnih i kohezijskih fondova,

Slučajno znam da je domaća državna uprava poslala požurnice nižim razinama da se potrude oko nekih projekata koji im mogu pasti na pamet, i slučajno znam da postoji kao nekakav plan obrazovanja djelova iste o tome kako koristiti te fondove. Osim što je to trebalo raditi… prije 10 godina, kakvi kratkoročni učinci su tu?

te jačanja povjerenja zbog fiskalne konsolidacije koja će putanju državnog duga staviti u dugoročno održive okvire.

Ovo je već nebulozno.

Ergo, banana.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s