Regulacija tržišta u apsurd

HT (možda) preuzima Optima Telekom

 

Da nije smiješno, bilo bi tužno. Samo što zapravo ni nije smiješno, isključivo je tužno.

Znači, Optima Telekom je de facto bankrotirala, de jure je u nekakvoj predstečajnoj nagodbi. O svim apsurdima postojanja i poslovanja toga telekoma već sam iznio više no detaljno mišljenje u postu HAKOM – fiksna telefonija. Da se ne ponavljam u detalje, taj telekom je špekulativna investicija, ako se uopće može nazvati investicijom, osnovana radi brzoga bogaćenja prodajom bogatom stranom investitoru kakvi će pohrliti u HR s ulaskom u EU, što se jasno nije dogodilo. Da se ne ponavljam u detalje, jedini razlog zašto je taj telekom (zajedno sa svim drugim alternativnim operaterijam, Optima je paravilo, a ne iznimka) opstao do danas je državna prisila koja se manifestirala kroz HAKOM. HAKOM je, između svega ostaloga, prisiljavao HT da pruža Optimi usluge veleprodaje iako je bilo jasno da Optima nema mogućnost podmiriti nastale obveze, i prisiljavao je HT da radi protiv svojega vlastitoga interesa.

 

No vrag je došao po svoje, i Optima Telekom je de facto bankrotirala, de jure je u nekakvoj predstečajnoj nagodbi. Rješenje?

Ne, neće se dopustiti da Optima bankrotira i njeni korisnici odu drugim telekomima. Radi… sprečavanja monopola i… radi sprečavanja HT-a u postizanju većeg tržišnog udjela… Optima ulazi u strateško parterstvo s HT-om. Planira se i prodaja HT-u, ali jasno, ne odmah. Ideja je ta da u sklopu HT-a Optima poboljša svoje poslovanje i da onda HT isplati njene vlasnike… OK? I da HT postigne veći tržišni udio. OK?

 

No nije problem. Plan je da regulatira to odobri na sljedećoj, i u stvari istinitoj osnovi:

Drugi je preduvjet da Martićev plan bude prihvatljiv Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, obzirom na to da bi se radilo o strateškom partnerstvu između vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga na hrvatskom tržištu te drugog alternativnog telekom operatera. Ako će AZTN gledati samo kvantitativne pokazatelje takve koncentracije, tu bi mogao nastati problem, jer bi strateško partnerstvo s Optima telekomom HT-u svakako donijelo jačanje njegove prevladavajuće pozicije na tržištu. No, ukoliko će AZTN svoju procjenu dozvoljenosti takve koncentracije temeljiti na širem pristupu tržištu, uz neka ograničenja i uvjete, mogao bi je i dozvoliti.

A što je to točno širi pristup.  Širi pristup je ono što sam ja napisao u prethodnom postu na ovu temu:

Stvar je u tome, da iako HAKOM ruši brda i preorava doline da bi na fiksnome tržištu isfurao strukturu u % koja odgovara nekim blesavim % zahtjevima, sve to uopće nije bitno. HAKOM naime, uopće ne shvaća konkurenciju. Glavni konkurent HT-u nisu alternativni fiksni operateri, nego je to… HT sam. Odnosno njegova mobilna mreža. I VIP također. U određenoj mjeri i TELE2. Tehnologija je otišla dalje.

Mobilna telefonija je danas cjenovno povoljnija, ima za korisnika niže troškove uvođenja i praktičnija je korisniku. Fiksna telefonija ionako umire.

Ako podijelimo korisnike interneta u 2 skupine, one koji jedva povremeno koriste internet i one koji prže flat, zbog HAKOM-ovoga pritiska na održavanje visokih fiksnih cijena u većem dijelu RH, svi fiksni operateri su kod prve skupine nekonkurentni.

Mobilni internet je danas cjenovno povoljniji, ima za korisnika niže troškove uvođenja i praktičniji je korisniku.

A da stvar bude još bolja, iako je danas fiksna linija nužna za brzi flat internet, za cca pet godina s uvođenjem mobilnih mreža nove generacije imat ćemo brzi mobilni internet s pravim flat paketima na području većeg ili cijelog dijela RH. Možda neće biti jednako brz, ili jednako pouzdan kao internet pružen preko optike, ali bit će koju kunu jeftiniji i to je otprilike to.

Jedina dugoročna posljedica intervencija HAKOM-a na tržištu bit će da će rasprostranjenost optičkih veza i usluga pruženih putem njih biti nešto manja u odnosu na tržišnu preferenciju.

A u međuvremenu, mi ćemo imati desetljeće u kojem će Hrvati internet koji koriste plaćati više i/ili imati sporiji internet. I/ili znači: neki plaćaju skuplji internet, neki imaju sporiji internet, a neki oboje. A svi smo mi u jednoj od tih skupina, znali to ili ne.

 

Širi pristup je taj, ako se kužimo, da je sama regulacija koju je provodio i provodi HAKOM glupa i besmislena i ne znači ništa.

Ali, očiti, jednostavniji, pametniji, i pristup koji nije (legalan) kriminal onda bi bio… pustiti OT da bankrotira. Naposljetku, u citiranom članku je između ostaloga navedeno i:

Drugo, u slučaju stečaja Optima telekoma njegovih bi oko 230 tisuća korisnika bilo prisiljeno promijeniti operatera, što znači da bi se većina njih ionako priklonila Hrvatskom telekomu.

I gdje smo mi to točno onda?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s