O lokalnim izborima

negativno

 

Znate li kako je organizirana lokalna i područna (regionalna) samouprava? Znate li uopće da je službeni naziv za županije u zakonu: područna (regionalna) samouprava, sa zagradom? No da, kako je organizirana? I čime se bave ti općinski načelnici, gradonačelnici i župani?

 

Ide ovako, imamo skupštinu. Skupština donosi opće akte (svake prijestupne valjda jedan…), statut (jednom…), proračun (jednom godišnje…), i odlučuje koja će upravna tijela imat (kako će organizirat svoju birokraciju (svake prijestupne…)), i bavi se… zaštitom potrošača… Ukratko, ne rade ništa.

Načelnici (općinski, gradski, županijski) su izvršno tijelo koje… predlaže opće akte, predlaže proračun, zapošljava i ima diskrecijsko pravo potrošit godišnje određeni iznos – koji na godišnjoj razini u golemoj većini slučajeva iznosi 70.000 kn godišnje. Ukratko, ne radi ništa, ili bar ništa korisno. No zato može obavljat dužnost “profesionalno” i primat punu plaću, zajedno sa svoja dva zamjenika + još jednoga za svaku nacionalnu manjinu koja postoji u jedinici.

Sveukupne ovlasti samouprave u Hrvatskoj sastoje se u održavanju i razvoju lokalnih prometnica, maltretiranju svojega stanovništva urbanizmom i dozvolama za podizanje zgrada, kao i razvojem i podržavanjem zdravstva, kulture, obrazovanja, športa i inih pizdarija, pri čemu:

 1. pitanje je treba li se time država uopće ičim od toga baviti (ne…),
 2. što uopće može raditi, i što radi, samouprava, kada se svime time ionako bavi i središnja država?

 

To sve budi rečeno, ono što mene zanima je, zašto se danas organiziraju drugi lokalni izbori u dva tjedna? Ni načelnici skupština ne rade ništa. Ni načelnici samih jedinica ne rade ništa (korisno). Zašto su to dvije funkcije? Zašto ne postoji samo jedna u kojoj je načelnik skupštine nositelj titule općinski načelnik/gradonačelnik/župan? I zašto svoj posao ne bi obavljao džabe. Kao i njegova dva + jedan sa svaku nacionalnu manjinu zamjenika?

Nisam, dakle, izišao na lokalne izbore. Osim što sam lijen, treba reći i da je glas za bilo koga, glas za veće poreze, davanje legitimiteta ljudima koji ga nemaju i ne zaslužuju, i nema im ga smisla davati.

Oglasi

6 misli o “O lokalnim izborima

 1. Lokalna samouprava treba se baviti sa svim pitanjima zajedničkog života na nekom prostoru koja su bitna isključivo za lokalno stanovništvo.
  Središnja država se u to ne treba niti smije miješati, a što je najvažnije ne bi smjela ni financirati.
  Hoće li lokalni načelnik imati malu, veliku ili nikakvu plaću neka odluče oni koji ga biraju.
  Hoće li riješavati kakve lokalne probleme ili neće ništa raditi to nek ovisi o njegovim biračima koji trebaju financirati njegove akcije.
  Logično bi bilo da je takav (grado)načelnik ujedno i predsjedavajući skupštine građana koja odlučuje kako će i koliko novaca prikupiti za lokalne potrebe od lokalnog stanovništva.
  Najgluplja i za stanovništvo najskuplja i tragikomična situacija je ona u kojoj gradonačelnik nema podršku u skupštini.

   • Evo dobrog referendumskog pitanja za sve lokalne samouprave!
    Ali ima jedna kvaka
    Središnja država, dakle ja kao porezni obveznik, daje pomoć (za plaću) siromašnim načelnicima.
    Propade mi referendum!

   • hm
    prema zakonu, načelnici sami biraju da li će bit “profesionalci” ili volonteri
    možda čak i nije nemoguće da neka određena jedinica na referendumu odluči da moraju bit volonteri?
    no ne znam toliko o upravnom pravu…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s