Novi Zakon o državnim potporama

jej

 

Business.hr nam prenosi da Vlada.hr donosi novi Zakon o državnim potporama. O čemu se radi? Vlada se u biti odriče prava da sama bira koju će rupu kopat i zatrpavat, i sada to prepušta Europskoj komisiji. A Europska komisija je navodno informirana i zna sve i svašta o rupama, pa će se sada… bolje? rupe kopat i zatrpavat.

Izvjesni Boris Lalovac, koji je nekakav zamjenik ministra financija pri tome slavodobitno izjavljuje:

Glavni problem s potporama, kaže zamjenik ministra financija, bila je njihova nepovoljna struktura – prevladavale su sektorske (za metalurgiju, željeznicu, brodogradnju i promet), a ne horizontalne potpore koje manje narušavaju tržišno natjecanje (dodjeljivane malom i srednjem poduzetništvu, istraživanju, razvoju).

Manji postotak potpora odnosio se na regionalne i potpore jedinica lokalne i područne samouprave i to bi se u budućnosti trebalo promijeniti, kaže Lalovac.

Što reći (osim da izvjesni nema pojma)?

Kao prvo, svaka državna potpora je po definiciji misalokacija resursa jer dovodi do alokacije resursa koja se ne bi dogodila na tržištu. Ceteris paribus, dakle, da se potpore ne dodjeljuju i da se novac koji se baca na potpore ne oporezuje, ekonomija bi bila veća i brže bi rasla. Glavni problem s državnim potporama je onda –> postojanje državnih potpora.

Kao drugo, nema nikakve osnove za zaključak, niti je jasno iz čega bi to bilo bolje, da se potpore dodjeljuju nekakvom istraživanju, razvoju, lokalnim projektima i inim pi.darijama. Štoviše, kako potpore u biti više manje dugoročno osakaćuju svaku djelatnost kojoj se dodjeljuju, moguće je čak da je bolje, da se potpore ako se već dodjeljuju, da se dodjeljuju koncentriranim industrijama poput brodogradnje i da ostatak gospodarstva posluje van te perverzne destimulativne gluposti. Ne znam, nemam dokaza, nemam statistike, ali moguće je. I znate što, niti zna, niti ima dokaza, niti ima točnih statistika, ni sam izvjesni.

 

Jedan komad (andegdotalnog) dokaza koji se igrom slučaja pojavio gotovo istodobno u medijima:

Nakon godina i desetljeća stimuliranja proizvodnje solarnih ploča, R&D-a kompanija koje proizvode solarne ploče, od strane EU i od strane država članica, proizvodnja solarnih ploča u EU postala je toliko konkurentna… da EU u uvodi “antidampinške” carine na kineske solarne ploče.

To je to.

Oglasi

Jedna misao o “Novi Zakon o državnim potporama

  1. Glavni problem s državnim potporama je što su one čista pljačka poreznih obveznika, što pogodovanjem primateljima potpora narušavaju tržišnu utakmicu, što uvode nejednakost i nered na tržište, što su protuustavne, što slabe konkurentsku sposobnost i onih koji primaju i onih koji ne primaju potpore i što na kraju ja kao porezni obveznik moram sve to skupa platiti, kako potporu putem poreza tako i skuplju cijenu uz moju (državnu) potporu proizvedenih dobara i usluga.
    Europska regulativa je za nijansu tržišnija (pravednija), ali u konačnici je potpora uvijek otimanje jednima da bi se pogodovalo drugima, a na kraju svi gube.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s