Još jedan kraj svijeta izbjegnut

a niti jedna država nije zaslužna...

 

Priča vjerovali ili ne, ali poslovni.hr piše o tome kako su različite kompanije potaknute višim cijenama nafte počele masovno izvlačiti naftu iz škriljca. Iako je to u biti prekjučerašnja vijest, koja se jučer nalazila na recimo Business Insideru-u, citirajmo:

“Sjeverna Amerika prouzročila je šok u opskrbi koji se osjeti u cijelom svijetu”, naglasila je izvršna direktorica IEA Maria van der Hoeven prilikom predstavljanja petogodišnjih prognoza agencije za naftna tržišta nafte.

Bum proizvodnje nafte i plina iz škriljca postao je zlatna groznica 21. stoljeća, generirajući desetke milijardi dolara prihoda i stotine tisuća novih radnih mjesta u SAD-u.

“Zrelo gospodarstvo koje je prije nekih 150 godina bilo kolijevka naftne industrije suočilo se s naizgled nepovratnim padom proizvodnje da bi se odjednom našlo u samoj žiži novog naftnog buma”, objavila je IEA.

 

A što se tu dogodilo s peak oil-om koji je podrazumijevao kraj svijeta kakav znamo? Zapravo… ništa. Potrošeno je dosta papira na pisanje o njemu, posebno na vrhuncu “panike” tamo cca 2007. godine i to je otprilike to.

Ono što se je dogodilo s naznakama iscrpljivanja klasične nafte je… da je tržište djelovalo. Kompanije na tržištu su se vođene profitnim motivom prebacile na sljedeću najisplativiju i najkorisniju alternativu – naftu iz škriljca.

 

Ono što to (osim da ne treba slušat proroke kraja svijeta) dodatno ilustrira je koliko su besmislene državne akcije u svemu tome. Briga zbog nestanka nafte je uz prorokovani kraj svijeta zbog globalnog zagrijavanja u proteklome desetljeću bila razlog ogromnog državnog rasipanja novca (različitih država) na tzv. obnovljive izvore energije.

No stvar je u tome, da ti obnovljivi izvori energije očito nisu najisplativija i najkorisnija alternativa nafti iz bušotina. Tako da je sve to državno usmjereno trošenje ništa više od rasipanja resursa društva. Da je (bilo) isplativo i korisno, ne bi u toj priči bila potrebna država.

Oglasi

5 misli o “Još jedan kraj svijeta izbjegnut

 1. Znaci rast cijene naste je ipak (bio) produkt promjena relativnih cijena zbog srednjorocno neelasticne supply krivulje, na koje monetarna politika ne bi trebala djelovat? 😛

 2. Ova u 2007 ili kad već “peak oil” panika je samo zadnja u nizu… ponavljaju se ciklički od početka vađenja nafte. Ja imam doma knjižicu National Geographica iz sedamdesetih ili osamdesetih, ne mogu se sjetit, o tome kako nafte samo što nije nestalo… riječ do riječ isti tekstovi kao i trideset godina kasnije. Čak se spominju i moguće alternative, među njima tar sands u Kanadi i shale oil u SAD. Da ne spominjemo da je i ugljen moguće pretvarati u naftu ako bude trebalo, a ugljena ima koliko hoćeš.

  No iako nafte neće nestat nikad, geopolitičke promjene mogu biti značajne. Recimo Saudijska Arabija koja ima ogromno i brzo rastuće stanovništvo bi mogla kolabrirat ako cijene nafte previše padnu, kao što su niske cijene pomogle i raspad SSSR-a krajem osamdesetih. Venezuelu je bezveze i spominjat, oni se uspiju razletit po šavovima i kad su cijene nafte na povijesnom maksimumu 🙂

  • o shale oil su mene čak učili u srednjoj školi na predmetu zvanom “energetika”, pa čak i to da je eksploatacija isplativa kada je cijena nafte veća od 35USD po barelu
   sada, ja pretpostavljam da je to bilo u 70-ima, pa neka je tu inflacija, troškovi novih regulacija zaštite okoliša i tko zna čega sve ne, i tako dalje, i neka je onda eksploatacija isplativa uz duplo veću cijenu
   (sada će ispast da nešto jesam u školi naučio 😀 )
   ali jao
   možda neće bit dobro kao prava stvar, ali neće bit ni puno gore
   nema kraja svijeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s