Recesija u SAD-u 1907. godine

maleni kvazi prirodni eksperiment  

 

Jedna domaća tiskovina jučer je prepisala da su neki ameri koji rade za FED dokazali da je FED zakon – tako što su zaključili da bi SAD u recesiji iz 1907. godine prošao bolje da je imao FED (= manji pad BDP-a, manja nezaposlenost). Ali nije imao FED, pa je posljedično na tu recesiju osnovan FED. I na to se naravno nadovezuje da bi sadašnja recesija bila gora da nije bilo FED-a. Na žalost ne mogu naći link, pa dajem vjerojatni izvor za prepisivanje.

Što reći?

 

Prilažem sljedeća dva grafikona:

SAD: "realni" BDP 1900. - 1912.

SAD: realni BDP 1900. – 1912.

SAD: "realni" BDP 2000. - 2012.

SAD: realni BDP 2000. – 2012.

U isto vrijeme 1907. godine nezaposlenost u SAD-u je s recesijom porasla s 3% na 8%. Iako tome vjerojatno nije tako, kako mi se neda u metodologiju, uzmimo jednostavnosti i lijenosti radi da su te stope nezaposlenosti korigirane na današnju anketnu metodologiju mjerenja nezaposlenosti.

U isto vrijeme 2012. godine postavlja se i pitanje strukture samoga toga BDP-a – kako je udio državne potrošnje značajno veći u BDP-u u odnosu na početak prošlog stoljeća, a ogroman dio državne potrošnje nije nikakvo blagostanje, kada bismo mjerili sam pad blagostanja on bi u drugom slučaju vjerojatno bio dosta oštriji u odnosu na priloženi graf. Jednostavnosti i lijenosti radi uzmimo da je BDP = BDP.

 

Anegdotalni dokaz da je dvoje amera zaposlenika FED-a u krivu:

recesija 1907. godine bila je oštrija, no istodobno je i završila jako brzo. U slučaju s FED-om recesija je istina (bila) plića, no to je došlo pod cijenu toga da je trajala/traje duže. Do dna se, što se BDP-a tiče došlo u dvostruko duže vremena. A za razliku od slučaja 1907. godine (kada je SAD uz to na svoju tadašnju dosta manju populaciju primao cca 1 milijun imigranata godišnje), povratak punoj zaposlenosti nije uslijedio niti danas, 5 godina od početka recesije.

 

Još jedna minorna zanimljivost je da se u prvom promatranom periodu (malena država, odsustvo centralne banke) uz dvije oštre recesije realni BDP povećao malo manje od 40%. U drugom promatranom periodu (velika država, prisustvo centralne banke) uz jednu “plitku” recesiju realni BDP povećao se malo manje od 20%.

Oglasi

2 misli o “Recesija u SAD-u 1907. godine

  • ovaj mi se citat sviđa:
   …Klein‘s finding that, while the rate of inflation has tended to become more
   predictable as inflation has become more persistent, forecasting future price levels
   has generally become more difficult, with the degree of difficulty increasing with the
   forecast horizon…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s