Podravku treba privatizirati

a evo i zašto…

 

Business.hr jučer prenosi da Podravka smanjuje temeljni kapital za 542 milijuna kuna:

Dioničari Podravke na glavnoj će skupštini, koja je sazvana za 20. lipnja, odlučivati o prijedlogu da se gubitak te kompanije, dijelom iz prošle i većim dijelom iz prijašnjih godina, pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala za 542 milijuna kuna, a što bi se provelo smanjenjem nominalne vrijednosti dionica sa 300 na 200 kuna.

 

Sada, puno se toga može izvući iz toga članka, a ono što je najmanje bitno je da Podravka smanjuje svoj nominalni kapital.

A što je bitno?

Priča ide tako da je zbog kojekakvih spletki politički stavljenih uprava i političara (evo odmah razloga za privatizaciju), Podravka prije koju godinu stvorila goleme gubitke. Postavljene su nove političke uprave (upravo druga) koje sada dovode stvari na svoje mjesto. Samo što…

Ako napravimo kratki uvid u FI Podravke vidimo sljedeće:

Podravka je kompanija kontinuirano koja trati kapital koji ima, i to ne samo zbog tih velikih gubitaka koje je imala. Koeficijent obrtaja imovine je nizak, znači promet je malen, a istodobno su i marže niske. Kombinirano to znači, da ta kompanija jednostavno nema strategije stvaranja dobiti.

Ono što se je dogodilo kada je kompaniju preuzeo Ljubo Jurčić, a onda i politički imenovani nakon njega, je… ništa. Odrezani su ti ogromni gubici i ništa se nije promijenilo.  Podravka je i dalje tu, stoji na mjestu, nije povećan obrtaj, nisu povećane marže, ne se ni trudi biti profitabilna, a kapital koji je uložen u nju nominalno ostaje tu negdje, a u realnim terminima čak i kopni zbog inflacije.

Ako se Podravka ne privatizira, ako ne dobije (po mogućnosti stranog…) vlasnika koji će znati što napraviti s tom kompanijom (osim održavanja postojećeg stanja radi očuvanja radnih mjesta), uloženi kapital će i dalje stajati na mjestu neproduktivan.

Onda će jednoga dana nova politička uprava napraviti nove ogromne gubitke na nekoj novoj igrački, a nominalna vrijednost dionica će biti smanjena na 100 kuna.

Onda će jednoga dana nova politička uprava napraviti nove ogromne gubitke na nekoj novoj igrački, a Podravka će biti uništena ili će tražiti državne subvencije za preživljavanje.

Oglasi

Jedna misao o “Podravku treba privatizirati

  1. Povratni ping: Država će dokapitalizirati Podravku |

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s