Bezalkoholna pića, država

Nešto je… dobro… u državi Danskoj

 

I tako je izašla vijest da Danska ukida porez na bezalkoholna pića uveden još 1930. uz očekivanje da će time vratiti najmanje 5000 radnih mjesta i poduprijeti gospodarski rast. OK, nešto je čudno u Danskoj, najprije su odustali od oporezivanja masti, “nezdrave hrane” ili nečega takvoga,  a sada još i ovo. Ne znam, niti ću se potruditi saznati, tko je tamo na vlasti, no respekt, ima nešto pameti.

 

S druge stane, kao što je poslovni.hr povukao tu paralelu, nema toga u Hrvatskoj. Ne, ovaj “porez na žigice” i dalje ostaje aktivan i atraktivan domaćoj vlasti. Iako je i njima samima jasno da to više tako ne ide, da će te budale koje proizvode bezalkoholna pića propast zbog nekonkurentnosti, iako su i sami planirali smanjiti taj porez za 25% (nedaj bože ukinut porez, to bi bilo svetogrđe), dogodilo se naime to da su shvatili da im je važnije par desetaka milijuna kuna u proračunu od tamo neke industrije koja može propasti, pa su u zadnji trenutak odustali od najavljenog smanjenja poreza.

 

OK…

Prvo, jednostavno je pogrešno i štetno vodit ekonomsku politiku kao što je vodi ova vlada. To se tako ne može i ne smije raditi. Iako nije zbog svega ostaloga, zamislimo da je netko zbog najavljenog smanjenja poreza krenuo s izgradnjom nove tvornice. Ili bar počeo to proučavat. Da li bi se taj netko, nakon ovakvoga nečega, ikada vratio razmotriti gradnju nekoga pogona u Hrvatskoj? Ne znam, možda, ima i ljudi s ozbiljnim sklonostima mazohizmu, ali vrlo je vrlo vjerojatno da ne bi.

Drugo, i još strašnije, iz članka:

Hrvatska je jedina zemlja u regiji i jedna od malobrojnih u Europskoj uniji u kojoj se plaća poseban porez na bezalkoholna pića, iznosi čak 60 lipa u maloprodajnoj cijeni 1,5 litre soka. Istodobno na ukupne državne namete otpada oko 50 posto iz maloprodajne cijene 1,5 litre…

A tih 60 lipa na stranu za poseban porez i polako shvaćamo da ni kod ničega drugoga ta brojka zapravo nije puno manja…

Oglasi

2 misli o “Bezalkoholna pića, država

  1. Najavili su bili i ukidanje ili barem smanjenje cijene po kojoj država kupuje prazne boce, pa su odustali. Ne možemo spriječiti višemilijunski kriminal ako to znači da će par nevinih baba stradat kao kolateralne žrtve! (Jer su skupile po pet plastičnih boca svaka.)

    S druge strane ONAJ TKO IMA VIŠE MORA DATI VIŠE kako voli reći ministar financija i od poreza na nekretnine ne odustaje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s