Ekonomska teorija iza posebnih poreza

ili, svaka rupa nađe svoju zakrpu

 

Imaju li posebni porezi (tj. trošarine) svoje opravdanje u ekonomskoj teoriji?

A zašto ne…

 

Počinjemo s nečim što se zove elastičnost potražnje i (loše na) crtamo dva grafa.

Ružno nacrtan graf I.: Elastična krivulja potražnje

Ružno nacrtan graf I.: Elastična krivulja potražnje

Na prvom imamo dobro za kojim je potražnja elastična. Tj. imamo ravnotežu ponude i potražnje u točki 5 x 5 (po cijeni 5 kupuje se 5 komada). Ako se iz nekoga razloga (poreza) dogodi pomak krivulje ponude, krivulja potražnje stoji na mjestu. Uspostavlja se nova ravnoteža u točki 9 x 1 (po cijeni 9 kupuje se 1 komad). Porez je rezultirao manjom ekonomskom aktivnošću.

Ružno nacrtan graf II.: Manje elastična krivulja potražnje

Ružno nacrtan graf II.: Manje elastična krivulja potražnje

Na drugom imamo dobro za kojim je potražnja neelastična. Tj. Imamo ravnotežu ponude i potražnje u točki 5 x 5 (po cijeni 5 kupuje se 5 komada). Ako se iz nekoga razloga (poreza) dogodi pomak krivulje ponude, krivulja potražnje stoji na mjestu. Uspostavlja se nova ravnoteža u točki 9 x 4 (po cijeni 9 kupuju se 4 komada).

 

Q je isto manji no što je bio prije, no razlika je očita. Ako smo porez natovarili na dobro s elastičnijom potražnjom, potražnja je više pala. Ako smo porez natovarili na dobro s manje elastičnom potražnjom, potražnja je isto pala, ali to je daleko manji pad. I tako smo bez daljnjega razmišljanja dokazali da su posebni porezi dobra stvar…

 

Osim što nismo, i što je cijela stvar glupa.
Kao prvo, potrošač raspolaže s određenim dohotkom koji troši na različita dobra. Ne može se jedno dobro promatrat izolirano. Sve poreze na kraju plaćaju pojedinci iz svojega dohotka. Ako sam ja ovisnik o cigaretama, možda ću kada se cijena udupla kupovat istu količinu cigareta i tu neće bit razlike, ali onda ću svega drugoga kupovat manje. Rezultat (naplaćena količina poreza) je zapravo jednak kao da se sva dobra oporezuju po jednakoj (većoj u odnosu na prije) stopi.

Kao drugo, rezultat zapravo i nije jednak kao da se sva dobra oporezuju po jednakoj stopi, jer ima i ljudi koji nisu pušači. Oni će proći bolje, ja ću proći gore. Ja imam veće porezno opterećenje. Glavna je posljedica da se mene kažnjava, društvo, odnosno nepušači su izglasali zakon kojim su mene s.ebali jer su mogli.

Kao treće, različite porezne stope možda će mene suprotno mojoj preferenciji natjerat da prestanem pušit. Kako ja volim pušit, zbog poreza sam promijenio svoje ponašanje, i iako uz dane poreze prestankom pušenja dobivam veću količinu dobara, nije fora. Ja bih bio sretniji da uz danu (ciljanu manju) plaćenu količinu poreza (koju mogu postići promjenom navika) sam slažem košaricu dobara koju trošim. Ako nas ima takvih više, već imamo značajnu misalokaciju resursa na tržištu.

Stoga, zaključimo:

Pušenje je zdravije od fašizma!

Pušenje je zdravije od fašizma!

Oglasi

3 misli o “Ekonomska teorija iza posebnih poreza

 1. Nisam siguran da ikoji porez ima opravdanje u ekonomskoj teoriji jer dolazi do tzv jalovine, ili deadweight loss.To otprilike ovako izgleda http://www.econport.org/images/modules_taxes_fig5new.gif
  Relativno, prema nekoj drugoj formi poreza, uvijek ce se naci razna “opravdanja”.
  To sto je potraznja elasticna (tj relativno elasticnija na grafu 1. u odnosu na 2) ne mijenja tu cinjenicu. Stvar je da se trosarine obicno lupaju bas na stvari koje imaju nisku elasticnost. Na 2. godini sam pisao seminar o vezi inflacije i povecanja trosarina na benzin od 2008-2011, pritom sam nasao zanimljiv citat u jednom radu:

  1755. godine akcize (trošarine) su definirane u jednom engleskom riječniku kao “mrzilački porez nametnut na dobra, koji ne određuje društvo, već nesretnici zaposleni od onoga kome se plaća porez (Anderson et al, 2001).

  Nazalost ne zivimo vise u takvom dobu.
  Pozz!

 2. u dobu u kojem se tako više ne radi ili u kojem nema tako iskrenih definicija?
  jer i danas većina trošarina ima bar na deklarativnoj razini temelje u osjećajima (mržnji): “okoliš” i benzin, “zdravlje” i cigarete, “dobro ponašanje” i alkohol itd.

  ps
  nije opravdanje čisto u smislu razloga uvođenja poreza, već više u onom smislu da je taj porez bolji od drugih
  a nije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s