Kako izgleda izvoz demokracije

ili, što je u imenu

 

Zamislimo jednu zemlju, i zamislimo da se zove Negdjezemska. Negdjezemska je zemlja bogata resursima i ima ogromnu prirodnu baštinu. Svi uvjeti za bogatstvo i mir su tamo, no ipak ga nema – siromaštvo je glavna furka. Negdjezemskom vlada pohlepni diktator kojega zaboli za išta nego da obogaćuje sebe.

Negdjezemska je dom Arijevaca, pomalo poremećene fukare koja je siromašna, ima mnogo djece, mrzi sve oko sebe i smatra da može bolje u životu.

Negdjezemska je isto tako dom Židova. Židovi su isto uglavnom siromašni, no pod vlašću pohlepnog diktatora su prosperirali i dio njih se obogatio kako nisu bili toliko ovisni o državi već su ostavljeni sami sebi i pokrenuli su se. Da budemo jasni, diktatoru isto tako nisu dragi Židovi, no praktičan je čovjek i shvaća da i on sam i Negdjezemska kao takva prosperira od tih Židova.

 

Jednoga dana arijevska fukara zaključi da joj je dosta. Umreži se na facebooku i pokrene facebook revoluciju. CNN izvještava o arijevskom proljeću kao novoj nadi za demokraciju u Negdjezemskoj. Obama drži ohrabrujuće govore za arijevsku fukaru. Prijeti se vojnom intervencijom. Diktator suočen s time, iako bi realno mogao tenkovima zgaziti svoju fukaru, abdicira i uspostavlja se… demokracija.

Dok se diktatora ruši prosvjedima, rulja istodobno pljačka, ubija, napada i progoni Židove. Jer Židovi su, iako isto uglavnom siromašni, malo bili podigli glavu i sami svojim rukama stekli malo malo malo malo više od arijevske fukare.

Na prvim slobodnim izborima s 52% glasova pobjeđuje kandidat Arijevskog bratstva, zvan Mali Hitler. Demokracija je uspostavljena, čestite stižu, dio facebook revolucionara se još nešto buni, ali bivaju zgaženi. Obećana sloboda govora ionako je Arijevskom bratstvu nepraktična te je se polako rješava. Polako postaje očito da će Židovi biti opljačkani i istrijebljeni do zadnjega, ili će, dok još imaju vremena, dok se Arijevsko bratstvo ne učvrsti i uspostavi svoju diktaturu, pobjeći u inozemstvo. Nakon 34 godine uspostavlja se komercijalni avionski promet između Negdjezemske i Trećeg Reicha. Zapadni turisti koji bi dolazili gledati Negdjezemsku kulturnu baštinu i time donosili devize, postaje uskoro jasno, neće biti poželjni. Fukara će i dalje biti fukara, ali što je, tu je.

 

S time da ne moramo zamišljati. Dovoljno je da napravimo izmjene po tekstu popisane dolje, da bi shvatili da se to zapravo dogodilo.

Negdjezemska = Egipat

Arijevci = Egipćani

Arijevsko bratstvo = Muslimansko bratstvo

Židovi = Kopti, kršćani

Mali Hitler = Mohamed Mursi

Obama = Obama

CNN = CNN

Oglasi

Jedna misao o “Kako izgleda izvoz demokracije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s