Stagflacija

Definicija (uglavnom točna definicija) preuzeta s limun.hr:

Stagflacija (engl. stagflation, njem. Stagflation) je privredna stagnacija kombinirana s inflacijom, tj. privredno stanje u kojem istovremeno vladaju stagnacija i inflacija. Stagflacija podrazumijeva izrazit porast cijena i visoku, sve veću nezaposlenost. Pojava je to novijeg vremena i jasan pokazatelj bitno promijenjenih prilika u kojima klasični mehanizmi privređivanja i reguliranja ekonomskih procesa nisu više dovoljni za osiguranje normalne društvene reprodukcije.

Takva situacija je postojala u Njemačkoj poslije prvog svjetskog rata, a danas postoji u zemljama koje nisu uspjele postići stabilnost svog ekonomskog i političkog razvoja. Stagflacija je po mnogim ekonomistima vrlo opasna pojava u suvremenom životu, jer u svojem sadašnjem obliku predstavlja u velikoj mjeri neistraženu zakonitost kod koje su se neefikasnima pokazali svi uobičajeni instrumenti ekonomske politike. Stagflacija je postala svjetska pojava, iako su stope inflacije i stope privrednog razvoja, odnosno stagnacije različite po pojedinim zemljama.

Opasnost od dugotrajne stagflacije je ta što lako dovodi do opasne slampflacije. Švedski ekonomist E. Lundberg smatra da stanje stagflacije obilježavaju: niske ili čak nulte stope rasta privrede i produktivnosti, visoka i rastuća nezaposlenost; nedovoljno korištenje privrednih kapaciteta; stope inflacije pretjerano visoke; ugrađenost inflacije u sistem; smanjenje profitnih stopa; pesimistička očekivanja profitabilnosti; niska razina investicija u industriji i stambenoj izgradnji; visoke minimalne i realne kamatne stope; veliki vladin budžetski deficit; znatan deficit u tekućim platnim bilancama; strukturalna kriza u proizvodnji; strukturalni debalansi proizvodne, opće i zajedničke potrošnje.

Definicija je preuzeta iz Rječnika marketinga u izdanju Masmedia.

 

U povezanim vijestima: 

Nezaposlenost najviša u 10 godina! – a kakva je tek zaposlenost 

Inflacija iznad pet posto? – a kakva je tek stvarna

Vlada konačno priznala da će i 2013. godini BDP pasti – e to još nisu, ali nije bed, hoće

Oglasi

2 misli o “Stagflacija

    • ah znam, ali tražio sam definiciju na netu, a ovo mi je prvo izbacio google (zato ono uglavnom točno)
      nekako je poanta posta (ako uopće postoji) da je RH već godinama u stagflaciji, da se to u mainstream ekonomiji smatra najgorim problemom uopće, a nitko od mainstream ekonomista to uglavnom ne ni primjećuje, a kamoli da zagovara rješenje
      jer samo je jedno poznato rješenje, ono Reaganovo, veliko smanjenje poreza i veliko podizanje kamatnih stopa od strane centralne banke

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s