HAKOM – što dalje?

Nismo mi, kriv je… hm… a koga bi bilo opće prihvatljivo okrivit?

 

Jučer su se pojavile vijesti da Optima Telekom neće isplatiti kamate na svoje obveznice. Iako to nije šok, pa baš nikome, jednako kao što nije šok da HAKOM administrativnim odlukama neće u slučaju potrebe dopustiti obustavu poslovanja, jednako kao što to nije dopustio u vezi H1 telekoma, ima tu još nekoliko zanimljivih detalja. Kako piše poslovni.hr:

Nakon toga, u poslijepodnevnim satim operater je objavio i da mu je račun u blokadi. Pojašnjenja nisu davali, pravdajući se obvezama prema burzi. Službeno su nam samo rekali da predstojeći postupak neće imati utjecaja na njihovih 243.000 korisnika.”Svrha predstečajne nagodbe je uspješno financijsko restrukturiranje dugova tvrtke te u tom smislu neće biti negativnog utjecaja na korisnike”, kažu u Optimi.

Oprostite, ali s vašom bilancom (ima na http://www.zse.hr), zar niste bili obvezni po zakonu podnijeti taj zahtjev još davno prošle godine. Jeste da je zakon glup, ali ipak je zakon. Zar ne?

Inače, najveći vlasnici Optimine obveznice su Zagrebačka banka (17,61 posto), RBA (10,48 posto) i HPB s HPB Globalom (8,87 posto).

Ozbiljno? Nakon što su de facto vlasnici H1 telekoma, morali su biti i jedan od najvećih kreditora drugog “alternativnog operatera”, i sada će… ući i u njegovu vlasničku strukturu?

 

No dobro.

Čačić kriv za trzavice?

Sve je više indicija da su problemi u kojima su se našli najveći alternativni fiksni operateri poput Optima telekoma i H1 izravna posljedica lanjskog pritiska Radimira Čačića, tadašnjeg potporedsjednika Vlade, na Hakom. Čačić je u travnju optužio Hakom da neopravdano koči investicije HT-a u optiku. Iako taj pritisak nije uspio, jer bi bio suprotan regulativi EU, kako doznajemo, oslabio je agilnost Hakoma. Situacije je eskalirala u rujnu izazvavši unutarnje sukobe u regulatoru. Nedavno je imenovano novo ravnateljstvo, a sad se očekuje i novo Vijeće agencije.

O. To ima smisla. Samo što nema baš nikakvog smisla.

Oglasi

4 misli o “HAKOM – što dalje?

  1. Eto i nek onda neko kaže da strane banke ne pomažu domaće poduzetništvo… kako ne kad gube već desetke milijuna eura na njemu 🙂

    • pravo je pitanje koliko je ZABA od tih svojih (pola milijarde kn?) uopće rezervirala do sada
      jer prilično sam siguran da ako do sada nisu, da će sada morat, i to u izvješće za 2012. godinu 😀

  2. Povratni ping: Popis popularnih ekonomskih ideja | Usporedbe

  3. Povratni ping: Koliko je regulacije dovoljno? |

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s