I poslije Tita – Tito

O novom HDZ-ovom gospodarskom programu

 

Pošto je već sasvim očito da se SDP & co. zakopao, da rade groznu glupost na groznu glupost, da ide na gore iz dana u dan, i da uz to uspijevaju naljutit svoje klijente, i da će izgubiti iduće izbore (IMO pozitivno), pogledajmo što nudi konkurencija. HDZ je naime danas objavio nekakav gospodarski program zvan “Smjer 20”. I što ljudi kažu?:

1. HDZ jamči državnu stabilnost, sigurnost građanima, a slobodu poduzetništvu. HDZ će Hrvatsku voditi kao “pametnu državu” koja surađuje i podupire privatno poduzetništvo u stvaranju zaposlenosti i narodnog bogatstva. Provodit će tržišno-socijalno gospodarstvo.

2. Smanjiti porezni teret uz rješenje deficita proračuna.

3. Bolje upravljanje državnim dugom.

4. Bolja organizacija i menadžment u javnom sektoru. Valja ohrabriti javne službenike i menadžment javnih poduzeća da donose hrabre odluke. (Prekinuti paralizu donošenja odluka.)

6. Sve poduzeti da se iskoriste sve mogućnosti EU fondova za financiranje razvoja i infrastrukture.

15. Od Vlade tražimo da hitno pomogne jedinicama lokalne samouprave u pripremi projekata koji će se financirati iz EU fondova. Vlada će biti jedina odgovorna ako Hrvatska ne iskoristi novac iz EU fondova. (Ukupno do 11 milijardi eura.)

16. Kod inozemnih ulaganja prednost dajemo ulaganjima koja su izvozno usmjerena i donose nove tehnologije, a povećavaju zaposlenost.

18. Pozivamo hrvatske iseljenike na suradnju s domovinom, ulažite u Hrvatsku, kupujte zemlju i stanove, školujte djecu u Hrvatskoj, planirajte umirovljenje u Hrvatskoj. Pozivamo visokoobrazovane Hrvate iz dijaspore da se uključe u modernizaciju i razvoj domovine.

19. Ponovno ćemo utemeljiti ministarstvo za suradnju s iseljenom Hrvatskom i povratak. Iseljena Hrvatska je izvor znanja, iskustva, globalne konkurentnosti i kapitala. Povezat ćemo domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

To je sve lijepo (ili nije, tržišno-socijalno gospodarstvo WTF?), ali floskule, lijepe želje i nova ministarstva se ne računaju kao gospodarski program.

7. Protivimo se zakonima koji brzopleto i protivno Ustavu razvlašćuju lokalnu samoupravu od njezinih izvornih odgovornosti, a sve pod izgovorom brzine donošenja odluka. Nemamo razloga vjerovati da je Vlada pametnija u donošenju lokalnih odluka od lokalne samouprave.

OK. Kaj god. Evo vam samo zbog nemamo razloga vjerovati da je Vlada pametnija

+

5. Ohrabriti poduzetnike – umjesto nastavka aktualnog koncepta stvaranja od države poduzetnika, pomičemo sve prema konceptu država podupire poduzetnike.

Iako je pozitivno da država ne glumi nekakvoga poduzetnika što pokušava sada, ovo tako smrdi na nekakve fondove, poticaje i tko zna što sve ne.

+ – 

8. Smanjit ćemo postupno porezno opterećenje gospodarstva i obitelji – niži porezni teret i niži deficit proračuna. Sniziti najvišu stopu poreza na dohodak. Pojednostavniti porezni sustav, tako da ga svaki građanin razumije.

9. Protiv smo poreza na imovinu i poreza na kamate. (Neoporezivanje kamata je snažan poticaj štednji.)

Ajde konačno nešto konkretno.

+ +

Postupno?

10. Dat ćemo porezne poticaje za mirovinsku štednju i za dopunska zdravstvena osiguranja te za životna osiguranja i za kredite za školovanje djece.

11. Sačuvat ćemo stambene štedionice i dati poticaje na uštede do 10.000 kn godišnje umjesto sadašnjih 5000 kn.

12. Stambena štednja najveći je izvor dugoročne štednje (na pet i više godina) u Hrvatskoj. Štednja je temelj napretka države i obitelji.

13. Vratit ćemo program državnih potpora za stambene kredite za mlade obitelji, tako da krediti s niskim kamatama postanu dostupni svakoj mladoj obitelji u Hrvatskoj. To ćemo postići suradnjom s privatnim bankama, a na korist mladih obitelji, graditeljstva i zajednice.

14. Omogućit ćemo svim mladima kredite s vrlo niskom kamatom od 2 posto za plaćanje troškova studiranja i studentskog života. Kredite će početi vraćati do dvije godine po završetku studija, odnosno kad se zaposle.

Kaj da?

– – – – 

 

I koji je rezultat?

krivo 7 i pravo 4 =  -3

 

Znači, čak i da se sve navedeno što je pozitivno provede, a neće… Pitanje je samo količine štete koja se obećava napraviti.

Sada, ja bih zaključno rado rekao da HDZ laže, da nema muda, i da će kada jednom na prevaru dobije vlast početi se ponašati kao prava desna stranka, no na žalost, nemam na temelju čega. Ovo gore, prazno, besmisleno, socijalizam soft, to je to, to je sve, i nema unutra ničega više od toga.

Oglasi

8 misli o “I poslije Tita – Tito

 1. Zanimljiva je jedna stvar: Karamarko je još prije par tjedana prvi put proklamirao da se od sad HDZ zalaže za “socijalno-tržišno gospodarstvo”.

  Međutim, znam da je nedugo zatim optužio ovu vladu za “neoliberalizam”.

  Ono što on ne zna je da je izvorni termin za “socijalno tržišno gospodarstvo” krajem 40tih u SRNJ bio – neoliberalizam.

  Kasnije su ga autori prekrstili u Ordoliberalizam ili “socijalno – tržišno gospodarstvo”, a dolazak SPD-a na vlast sa W.Brandtom krajem 60tih ga je de facto uništio natovarivši na njega puno veću količinu socijale nego je izvorno zamišljeno. Tada je sadašnji naziv nekako i preovladao.

  Uglavnom, neoliberalizam 10-tak godina prije samog M.Friedmana i institucionalna ekonomija prije samog J.Buchanana.

  Zanimljivo, autor je Đuro Njavro sa ZŠEM-a.
  Nedavno sam kupio knjigu “Antikapitalistički mentalitet” od Misesa u ZŠEM-ovom izdanju sa Njavrinim genijem u predgovoru o “Austrijskoj školi političke ekonomije”(vjerojatno je napisao “marksistička škola političke ekonomije”, pa kad se sjetio, stvar je već išla u tiskaru. Morao je u dva ujutro telefonirati u tiskaru i vrištati u slušalicu “druže, zaustavite rotaciju!”, pa se sa šefom smjene nekako izpregovarao da zbog tehničkih smetnji ostave sve, samo da pridjev “marksistička” mijenjaju sa “austrijska”; mračna tajna mora ostati iza zatvorenih vrata prošlosti.)

  Uglavnom, Autor HDZ-ova gospodarskog programa upozorava čitatelja da je stvar zanimljiva – ali, u osnovi – prevladano sranje, a danas ” U laissez-faire vjeruju još samo američki libertinci”. Pa je tu nadrobio svega: od monopola, nelojalne konkurencije sve do patetike “ni jedan čovjek nije otok”, a Mises brani “kapitalizam od samog sebe”. Rješenje su “određeni kontrolni mehanizmi države” koji će spriječiti navedene i druge strahote.

  Nevjerojatno – ZŠEM je izdao knjigu koju je njegov šef u uvodu posrao. I prodaje ju. Čudna tržišna strategija. Hm. Vjerojatno se radi o najmodernijim znanstvenim spoznajama na polju ekonomije, koje smrtnici ne mogu spoznati.

  Zasigurno će Njavrin gospodarski program biti na istom tragu.

  p.s. Za pogovor je autor HDZ-ovog gospodarskog programa “socijalno-tržišnog gospodarstva” angažirao neku dvojicu mag.filozofije sa FFZG. Oni su pak na osam stranica optužili Misesa da je kriv za globalno zatopljenje.

  • ma iskreno mislim da karamarko nema blage veze o ičemu, niti da mu je stalo do ičega vezano za samo gospodarstvo i novac osim da sam dobiva plaću
   to je moralo izgledat nekako, treba nam pozicija, nemamo je, nađi poziciju, nemamo je, ajde pitaj tamo nekoga koji kao zna nešto o tome, a gle evo ovoga pročitao u novinama neki dan “socijalno-tržišno gospodarstvo”
   e, to zvuči kao pozicija

   inače, bilo mi je poznato ovo s njavrom pa sam googlao (i našao :D)
   http://nreakcija.wordpress.com/2012/01/06/citajte-engleski/

  • Čudo jedno kolikima se taj predgovor urezao u um…
   Kad sam ga ja čitao malo je falilo da se iskalim na jadnoj nevinoj knjizi zbog njega… 🙂
   Tako nešto očito amatersko se ne viđa često, a nije da je konkurencija mala. Meni čak ni pogovor likova (vjerojatno komunjara) s filozofskog nije toliko problematičan, od njih nešto slično i očekuješ. Koliko me sjećanje služi oni su si bar dali nekog truda i malo detaljnije ušli u Misesov značaj. Đurin isprdak ne bi smio proć ni kao srednjoškolska zadaća.

   • jep, baš je ono…
    kako se je čak i blockbuster poput onog sa Steven Segalom (koji btw čak i nije blockbuster nego loš b film) uspio nać u istim koricama kao von Mises -.-

 2. 18. Pozivamo hrvatske iseljenike na suradnju s domovinom, ulažite u Hrvatsku, kupujte zemlju i stanove, školujte djecu u Hrvatskoj, planirajte umirovljenje u Hrvatskoj. Pozivamo visokoobrazovane Hrvate iz dijaspore da se uključe u modernizaciju i razvoj domovine.
  NEMOGU VJEROVAT!!! (Kupujte zemlju i stanove!)

  • IMO, bilo bi super da se dogodi masovan povratak iz dijaspore kako ja smatram da van prvi bježe najbrži, najsposobniji i najpametniji
   samo, to se može dogodit samo uz pomoć prilika, uz pomoć budućnosti
   znači niski porezi i slobodno tržište –> gospodarski razvoj –> prilike –> povratak
   ovo je (uključujući i novo ministarstvo) samo… glupo

 3. Ne očekujem okretanje HDZ-a tržištu, ali očekujem u nekoj budućnosti, možda već na sljedećim izborima, barem jednog protržišnog saborskog zastupnika. Za ući u Sabor treba 15-ak tisuća glasova u jednoj izbornoj jedinici. Nije to nedostižno puno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s