O porezu na nekretnine… opet

O tome kako poluistina i dalje nije istina

 

Business.hr jučer prenosi sljedeće:

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas u Osijeku kako je komunalna naknada relikt socijalizma i stoga je treba zamjeniti porezom na nekretnine kako bi hrvatski porezni sustav bio transparentan i da bi svaki poduzetnik imao jasne naznake toga sustava.

 

Zanemarimo ove gluposti o koristima koje to donosi poduzetnicima i idemo direktno na boldani dio. Već sam pisao o porezu na nekretnine, a tamo sam linkao newsletter Instituta za javne financije br. 66/2012 u kojem piše i sljedeće:

U Hrvatskoj danas postoji porez na kuće za odmor kao jedini porez na vlasništvo nekretnina. No, valja podsjetiti da je tijekom 1980-ih u Hrvatskoj (tj. bivšoj Jugoslaviji), postojao mnogo sveobuhvatniji porez na vlasništvo nekretnina koji se nazivao porezom na imovinu, a kojim su se oporezivale stambene zgrade, poslovni objekti i kuće za odmor. Premda je riječ o porezu koji je funkcionirao u posve drugačijem gospodarskom i fiskalnom okruženju, na temelju rada prof. Šimovića, kratko se valja prisjetiti teorijskih dilema i praktičnih problema koji su pratili ovaj porez.7 Bez obzira što se radi o porezu koji se provodio prije tridesetak godina, slične dileme i problemi postoje i danas. Zato je korisno saznati s kojim su se teškoćama morali suočavati tadašnji porezni službenici kako bi današnji izbjegli njihove greške.

I konačno valja podsjetiti da prof. Šimović upozorava kako porez na imovinu tijekom 1980-ih nije polučio zacrtane ciljeve iz više razloga: prvo, nerealno je utvrđivana porezna osnovica, drugo, evidencije o imovini su bile nepotpune, i treće, zbog slabosti u radu Uprave društvenih prihoda (kako se tada nazivala Porezna uprava). Bez obzira što je prošlo mnogo vremena, čini se da slični problemi postoje i danas, pa valja dobro razmisliti treba li uopće uvoditi ovako skup i kompliciran porez koji državi donosi relativno malo novca.

 

Dakle da, može se reći da komunalna naknade je relikt socijalizma.

No isto tako se onda mora reći da je i porez na imovinu isto to.

Da je ukinut jer je bio grozna glupost koju je u praksi bilo nemoguće provoditi.

Da razlozi zbog kojega ga nije bilo moguće provoditi do danas nisu riješeni već su napravljeni samo minimalni pomaci.

Oglasi

4 misli o “O porezu na nekretnine… opet

 1. “No isto tako se onda mora reći da je i porez na imovinu isto to.”

  Ha ha, odlično primjećeno!

  Ali mislim da je ići protiv poreza argumentacijom da je teško provediv najgori mogući način za ići protiv njega. Prvo, činjenica je da tehnologija jest napredovala, činjenica je da mnoge zemlje imaju i provode porez na nekretnine, uključujući i naprednije i nazadnije države od nas (Srbija), te ono najgore, ako je problem tehničke prirode, onda se jako teško obraniti od tendencije da, suočeni sa nečim čiji ishod nije siguran, kažemo “ajmo probat pa ćemo vidit, ide ide, neide neide”.

  Treba ga tuć argumentima da je nemoralan, da predstavlja rast poreza (unatoč tome što ovaj notorni lažov priča), da smo i tako i tako preoporezovani i da država kojoj nije dosta 25% od svake transakcije plus 45% svake plaće treba staviti ključ u bravu.

  • dugoročno da, ali u kratkome roku je to najjači argument
   porez na imovinu je sve samo ne jednostavno naplaćivat, a kamoli uvest
   i tu imamo super primjer iz slovenije http://www.vecernji.hr/vijesti/porez-imovinu-odgada-se-2014-godinu-zbog-izbora-clanak-470001

   Nakon što je javno objavljen prijedlog teksta zakona, Slovenija se, na primjer, tri godine pripremala za oporezivanje imovine i nekretnina, uspostavila je javnu evidenciju svih nekretnina u svom geodetskom uredu još sredinom 2010., uvela programe uz čiju se pomoć može izračunati vrijednost svake nekretnine, dostavila te izračune svim građanima, uvažila njihove primjedbe i na kraju su ipak odustali od masovnog oporezivanja imovine.

   Slovenci su u rujnu objavili da će za početak – sljedeće dvije godine – porez plaćati samo tisuću najbogatijih Slovenaca, za koje su otkrili da su vlasnicu 45 tisuća nekretnina vrednijih od milijun eura. Na nekretnine od jednog do dva milijuna eura plaća se 0,5 posto poreza, iznad 2 milijuna eura jedan posto, s tim što će se nekretnine koje se koriste za poslovne svrhe osloboditi poreza. Ostalima se do daljnjeg zadržava komunalna naknada, koja se plaća i u Hrvatskoj i drugo je ime za imovinski porez.

   Sugovornici koji su upućeniji u pripremu zakona priznaju da je politička odluka kad će se uvesti imovinski porez tek manji dio problema. Jedina evidencija na koju se država može osloniti jest upravo baza podataka na osnovi koje se plaća komunalna naknada, a ni ona nije bez rupa. Vlasničke knjige tek treba uvezati, ali i odlučiti što će se uzeti kao početna vrijednost imovine i prema kojoj će se metodi ona procjenjivati. Zasad je tek riješeno da se kao pomoćni alat pri izračunu vrijednosti koristiti CAMA metoda, kompjutorski sustav masovne procjene vrijednosti nekretnina.

   Slično kao i Sloveniji, te bi stranice i izračuni bili javno dostupni, a računalo bi izbacilo neku prosječnu brojku nakon što se programu dostave odgovori na postavljena pitanja: od godine gradnje, kvadrature, visine, ulaganja, kata, lokacije i slično.

   —–
   i sada odmah iskoči prvo pitanje, kakve veze ima nekakva procjena koja u najboljem slučaju ako pretpostavimo da uopće radi može dat trošak gradnje – amortizaciju, sa samom vrijednošću nekretnine? malenu
   ———-
   a mi ne znamo još uopće ni kakav će točno biti zakon (ovo je ako se ne varam počelo kao nekakav opći porez na imovinu i pretvorilo se porez na nekretnine?), niti da li će uopće biti donesen (HNS Liniću valjda još uvijek ne daje potporu?), a već planiraju oporezivanje od 4. mjeseca

   ovo ima toliko potencijala za nepravde svih vrta i je….e ljudi u mozak da je to strava

  • …država kojoj nije dosta 25% od svake transakcije plus 45% svake plaće treba staviti ključ u bravu.

   Odlično rečeno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s