CapitalismTube (5)

 

Burt Rutan, rijedak je čovjek i genijalac. Pošto sam baš upravo pogledao jednu za iznimku zanimljivu emisiju Na rubu znanosti o budućnosti svemirskoga leta, sjetio sam se njegovoga nešto starijega divnoga divnoga govora na inače često bezveznom TED-u.

 

O čemu se radi? U govoru naslovljenom Poduzetnici su budućnost leta u svemir Burt Rutan objašnjava kako će kapitalizam pokoriti svemir. I kako države za to jednostavno nisu sposobne. Mnogo se dogodilo od toga govora, no ono što je najbitnije izrečeno aktualno je i danas.

 

Da bude jasno da čovjek nije samo neki prodavač magle, evo ukratko i njegovoga mišljenja o globalnom zagrijavanju citirano iz njegovoga članka na Wikipediji:

“I put myself in the (Those who fear expansion of Government control) group, and do not hide the fact that I have a clear bias on [ Anthropogenic global warming (AGW)]. My bias is based on fear of Government expansion and the observation of AGW data presentation fraud – not based on financial or any other personal benefit. I merely have found that the closer you look at the data and alarmists’ presentations, the more fraud you find and the less you think there is an AGW problem… For decades, as a professional experimental test engineer, I have analyzed experimental data and watched others massage and present data. I became a cynic; My conclusion – “if someone is aggressively selling a technical product whose merits are dependent on complex experimental data, he is likely lying”. That is true whether the product is an airplane or a Carbon Credit.”

Oglasi

7 misli o “CapitalismTube (5)

 1. Ja ozbiljno diskontiram mišljenje svakoga tko uopće spomene “mjerenja su pokazala” ili “istraživanja su pokazala”. To mi spada zajedno sa “održivi razvoj”, “uključivost”… u riječi koje signaliziraju da je onaj tko ih koristi — budala. Osim ako ih koristi s podsmijehom kao ja sad 😉

 2. Obama declares war on reality:
  “We will respond to the threat of climate change, knowing that the failure to do so would betray our children and future generations. Some may still deny the overwhelming judgment of science, but none can avoid the devastating impact of raging fires, and crippling drought, and more powerful storms.”

  James Delingpole:
  If you want to expand the size of government as much as he obviously does, there’s really no better way than to declare war on reality. Reality is a slippery foe; it has many heads – and no sooner have you cut off one than a thousand more grow in its place; it’s everywhere, at all times, and there’s no escaping it, meaning you have to mobilise unimaginably large resources if you are to have a hope of defeating it. Which, of course, you never will. Obama’s glorious war on reality will be a war without end. Bad luck, America.

  Ili jedan od komentara ispod Delingpoleovog bloga:
  “….poziv na “očuvanje našeg planeta za budiće generacije,” je šifra za: “više regulacije” i “viši porezi.”

  U biti ovo je Obamin pokušaj da mrtvog mrtvog konja šibanjem vrati u život jer i je samo Vrelo Istine potiho diglo ruke od svega:
  http://jamesdelingpole.com/wordpress/wordpress/blog/now-even-pravda-admits-the-global-warming-jig-is-up-2203/

  Kad se gleda povijest lubeničarske (izvana zelene iznutra crvene) podsvjesne neutažive gladi za religijom ona ide ovako:
  1)70te – klasično maltuzijanstvo – prevladava strah od koćenja ljudi,tj “virusa” geometrijskom progresijom koji ždere sve pred sobom, pomiješano sa 68 new age gledištem na planet kao svjesno biće “Gaia”, a sve skupa sponzorirano od dokone i moći gledne elitističke bagre iz Rimskog kluba.

  2) 80te-desetljeće Live Aida. Boomtown Rats se raspao pa je Geldof ostao s radnom knjižicom u ruci; Police se isto raspao pa Sting mora spasiti karijeru od zaborava. Od planeta svjesnog bića, sad se govori o dijelovima, organima. Pa tako opsesija postaju “pluća planeta” tj. Amazona. Nju se kao, krči pa, budući ona štanca 90% kisika – svi ćemo se podaviti (a što je opravdana kazna za eko – grijehe).

  3) Početak 90tih – Stingova karijera je uspješno revitalizirana, napravio je dobar povratnički album, geldof je postao sekularni svetac NY Timesa i Guardiana, a Amazona je još uvijek tu i nismo se podavili.Ali tu je nova pošast.Ni Gaia ni pluća nego – Freon. 80te su bile u znaku jež-frizura za koje treba tona spreja za kosu, a on je zao. Kad se ćube sprejaju, ozonske rupe se stvaraju;UV zrake prodiru kroz njih i kolju sve živo. Hajka na freon prerasta u globalnu histeriju, otkriva ga se svuda – u klima uređajima, frižiderima,industriji – u svemu što ljudski život čini podnošljivim.

  Pa je uslijedio ocean regulative, proizvođače i kupce se maltretiralo naveliko. Oni prvi, koji nisu mogli zadovoljiti sumanute zahtjeve, stvili su ključ u bravu i pobacali radnike na cestu. Prosječni kupci širom svijeta još cijelo desetljeće su morali čekati da klima uređaji postanu dostupni i njima a ne samo CEO diskografskih kuća u neboderima i osviještenim zvijezdama u vilama na Bahamima.

  5) prijelaz 90tih u 2000te. Ozonske rupe se šire/smanjuju/ UV djeluje/ne djeluje – nije ni važno, sad je tu nova “sigurna smrt” – globalno zatopljenje.Vizija paklenog ognja updated. Manipuliranje sa podacima od strane političara, dokonih celebova i znanstvenika željnih promocije i brzog napredovanja na valu moralne panike i TV kamera, a koji još i uspješno demoniziraju svaku skepsu su in iako sada im popularnost kopni. Kriza je, ljudima nije do gluposti, a revolucija “frackinga” je pred vratima US-a. Obama može još malo petljati, ali SAD će 2017-2020 prestići Saudijsku Arabiju po proizvodnji nafte. I to će biti to.

  Jedva čekam što će izmisliti sljedeće.

  • pa… ja mislim da se ono što je sljedeće već polako nazire
   gledao sam jučer nakon što sam postavio ovaj post burt rutana o globalnom zagrijavanju i kako on to sve baca u vodu:

   i ima jedan divan dio pri kaju videa kada počne o tome kako je cijela stvar glupa i kako nitko ne pamti fobije iz prošlosti (prije toga ozonske rupe, a prije toga… novo ledeno doba – makar su to samo od nekih fobija)
   i onda ponovi nešto što je prije govorio u smislu da je planet kada se gleda dugoročno u zadnjih 11.000 godina zapravo u neobičnom periodu ne jakog, ali ustrajnog toplog vremena, i iduće masivno ledeno doba (u smislu cijela Europa i Sjeverna Amerika su pod ledom) je zapravo trebalo već počet
   i onda se nekako zaustavi, a ja nekako imam dojam da im samo ne želi davat ideje

   IMO, nije slučajno što je nastala transformacija “global warming” —> “climate change”
   lako moguće da će, ako se ovaj kratkotrajni i sam po sebi sasvim normalan i beznačajni trend globalne stagnacije temperatura produži koje desetljeće (što opet, ne znači ništa dugoročno) neki novi (minority) president u SAD-u za 20-tak godina držat govore o smaku svijeta u obliku novoga ledenoga doba, i kako je potrebno expandirat državu da se to zaustavi

   sada, to je malo realističnije, ali akcija će bez sumnje biti jednako glupa i štetna kao ona za zaustavljanje globalnog zagrijavanja

 3. Cijelo vrijeme u 2000tim kad se vrtila histerija oko “AGW-a” usput se provalačilo u pozadini i mogućnost da se zapravo, naravno ljudskom krivicom, zemlja hladi i da se novo ledeno doba sprema. Čak se sjećam kako je neki znanstvenik predlagao postavljanje nekakvih pumpi, po cijelom scijetu (ili samo po polovimam zaboravio sam točno) koje bi radile…nešto…da se, je li, zaustavi ledeno doba… :facepalm: Kad su ga pitali za trošak (Gazilionska cifra, narafski), odmah je počelo u stilu što je tih par (početnih, bez sumnje) stotina milijardi za spas planeta itd,itd….

  Uglavnom, prevladala je pričica o zatopljenju, po meni samo zato, jer je nekako spektakularnija, impozantnija u mašti prosječnog čovjeka, more vatre koje proždire sve pred sobom nekako je moćnija slika nego li globalni frižider.

  Pa se na to načokotili karijeristički znanstvenici koji su nanjušili da ako uzjašu val moralne panike morat će svoje “projekcije” minimalno opravdavati, a brzo naporedovati, te da im se nitko neće smjeti suprostaviti; pa im se onda priključio friški izborni gubitnik Al Gore, kojeg su pratili tupavo-plitko-mahom “lijevo-liberalno” ideologizirani mediji i naravno holivdsko pjevačka gomila.

  Rutan je potpuno u pravu da če se svi oni izvući i nije slučajna promjena terminologije koju spominješ; to doista jeste izlazna strategija u narednim godinama.

  No neće se svi moći spasiti – izuzetak će biti barem neki “veliki i ugledni” znanstvenici tj oni koji su to postali praveći ovu “pitu od govana”. Bolje bi im bilo da na vrijeme se maknu ispod radara da izbjegnu podsmjeh i prijezir. Ili još nešto gore – naprimjer nešto u ovom stilu:
  A disaster that science brought upon itself
  http://www.spiked-online.com/site/article/13016/
  Ovo jeste katastrofa, no nije da mi je previše žao, budući je prošlo desetljeće do krajnosti jahalo na tom scijentističkom Novo-ateističkom konceptu sakralizacije Znanosti s velikim Z i lažnoj dihotomiji Znanost-vjera.

  Na koncu gospodarske štete koje so ove ludosti prouzoročile čovječanstvu u vidu loših investicija, regulacija i milijuna neotvorenih/zatvorenih radnih mjesta i upropaštenih egzistencija su nemjerljivo veće od bilo kakvih zatopljavanja,hlađenja,ozona,UV zračenja i koječega.

  Ali dok će neki nadrljati, neki od kolovođa zmijskog kulta će se pak, jednostavno praviti blesavi: “Global warming? What global warming? – says high priest of Gaia religion”

  “I say unto you, there is joy in the presence of the angels of God over one sinner that repenteth”, saith the Bible.” 😉 (Bible by Delingpole 🙂 )

  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100152774/global-warming-what-global-warming-says-high-priest-of-gaia-religion/

  A najslađe od svega :obliz,obliz: što je čin pokajanja izvršen na MSNBC-u, tom “progresivističkom Foxu”

  Naravno, nakon pokajanja slijedi pokora:
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100165783/lovelock-goes-mad-for-shale-gas/

  Lovelock goes mad for shale gas
  “In Guardian, the inventor of Gaia theory and godfather of modern environmentalism declares that:
  1)wind farms are hideous,
  2)renewables are a waste of space,
  3)nuclear power is good,
  4)sea level rises aren’t a worry,
  5)environmentalism has replaced Christianity as the global religion and
  6)that we should all be “going mad on” shale gas, which he considers our best energy hope for the immediate future.”

  Konačno, otkrivena je i pozadina spoznaje Istine:
  “Could he really not see where green energy policies (inspired partly by his doomsday predictions in books like The Revenge of Gaia) were leading until he was socked with his first whacking great £6,000 heating bill?
  High energy bills, after all, are no accident. They are result of a very deliberate strategy by environmental pressure groups to make energy bills more expensive in order to force everyone to reduce their energy usage. Of course, the people this hits hardest are the ones for whom reducing energy usage is not really a viable option: the old and inform, many of whom have been driven into “fuel poverty” by the greens’ well-meaning attempts to save the world.”

  O, kako se uvjerenja tope kad politike, koje implementiraš na raju – na koncu se vrate kao
  bumerang u glavu autorima.

  E, i drago mi je da Rutanov koncept civilnog, kapitalističkog osvajanja svemira sve više prevladava. Evo danas čitam da kreće sa projektom rudarenja na asteroidima. (bilo je o tome govora još prije par mjeseci)

 4. Povratni ping: Let u svemir

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s