Godišnja prijava poreza na dohodak 2012.

Ili, što je s dividendama?

 

Znači, u RH se dohodak u biti oporezuje na godišnjoj razini. Što to uopće znači? Država je prihvatila “da bi bilo nepošteno” oporezivat ljude na mjesečnoj razini, jer netko možda neki mjesec radi, a drugi ne, postoje različite vrste dohotka, utjecaj poreznih razreda i osobnih odbitaka bi uzrokovao neproporcionalnost i tako dalje. Pa se tako zbraja dohodak na godišnjoj razini i oporezuje se tako. Zašto na godišnjoj razini, a ne recimo na polugodišnjoj, ili dvogodišnjoj, ili ovisno o poslovnom ciklusu? Ne znam, valjda godina dobro zvuči.

No kako državi treba novca, dohodak se u biti oporezuje odmah kako se ostvaruje. To najčešće znači mjesečno, no recimo da se plaća isplaćuje dva puta mjesečno, onda neće ići mjesečno. 🙂 To se pak zove nekakvim “plaćanjem predujma poreza na dohodak”. Iako predujam u normalnim poslovnim odnosima implicira neke pogodnosti za onoga koji plaća, tipa niže cijene, to ovdje naravno nije slučaj. Tako da je to u biti krivo ime. No nije bed.

 

I. Oporezivi dohodak

Oporezivi dohodak nije dohodak kao takav nego one vrste dohotka koje država želi i smatra da može uspješno oporezovati. Prema zakonu to izgleda nekako ovako:

  1. dohodak od nesamostalnog rada – uglavnom plaće i mirovine,
  2. dohodak od samostalne djelatnosti – dobit iz biznisa, bilo kao privatna osoba ili obrt, koji je dovoljno malen da ga zakon ne prisiljava ući u sustav poreza na dobit,
  3. dohodak od imovine i imovinskih prava – iznajmljivanje nekretnina, dohodak od autorskih i patentnih prava, no uglavnom iznajmljivanje,
  4. dohodak od kapitala – kamate, tzv. “skrivene isplate dobiti”, dividende uz neke iznimke,
  5. dohodak od osiguranja – primici od dobrovoljne mirovinske štednje i životnog osiguranja, dosta dosadno,
  6. drugi dohodak – sve drugo što državi pada na pamet oporezovati, od naknada upravama trgovačkih društva do stipendija i zarada putem studentskih udruga iznad oslobođenog iznosa.

 

II. Godišnja prijava

Znači, da bi se izbjegla nepravda, podnose se godišnje prijave poreza na dohodak. Neki su obvezni (oni koji rade kod više poslodavaca istodobno, oni koji rade u inozemstvu itd.), dok neki nisu. Ako oni koji su obvezni podnijeti prijavu to ne naprave, država sama “procjenjuje” dohodak i lupa poreznu obvezu koliko joj se sviđa, tj. ako skuži. Ne znam doduše koliko su vješti u tome kuženju.

Godišnja prijava podnosi se zajedno s dokazima u područnu ispostavu Porezne uprave prema mjestu prebivališta ili uobičajenog boravišta, osobno (poštom). PU je naime još uvijek na tehnološkoj razini ranih 1990-ih.

 

III. Dividende

Osim što je porez na dividende  pristojan primjer zašto je dvostruko oporezivanje loše, još se tu ponešto može reći:

Predujam poreza na dohodak po osnovi primitaka od dividendi ili udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu iz članka tog i tog plaća se po odbitku, po stopi od 12%, bez priznavanja osobnog odbitka iz članka tog i tog i neoporezivog dijela primitka iz članka tog i tog.

Po odbitku znači da se smatra da je porezna obveza izvršena i nema obveze samo radi toga podnosit prijavu poreza na dohodak, ili to u prijavi uvrstit u ukupan dohodak. Ali se može, i ako se jedan porez po odbitku uvrsti, moraju se svi.

Dohodak od kapitala ne utvrđuje se po osnovi primitaka iz stavka 6. ovoga članka, ako su ti primici ostvareni u okviru ESOP programa, odnosno po osnovi radničkog dioničarstva, uz slijedeće uvjete:

  • fizičke osobe su te dionice temeljem kojih se isplaćuje dividenda, stekle prema posebnoj odluci uprave društva ili Vlade Republike Hrvatske putem Fonda za privatizaciju u procesu pretvorbe ili privatizacije, o prodaji ili dodjeli dionica radnicima,

  • dionice su radnicima prodane, odnosno dodijeljene mimo uređenih financijskih tržišta, prema posebnom programu i planu koji omogućuje svim radnicima da postanu imatelji dionica društva u kojem rade,

  • fizička osoba kojoj se isplaćuje dividenda (izravno od strane izdavatelja dionica ili posredstvom posebnog ESOP fonda ili društva koje drži dionice i upravlja njima u ime i za račun radnika društva izdavatelja) u radnom je odnosu sa isplatiteljem dividende.

Zašto ovo nije neustavno? Ili je?

Članak bla bla primjenjuje se na sve primitke od dividendi i udjela u dobiti, koji se isplaćuju od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, osim na dividende i udjele u dobiti na temelju udjela u kapitalu koji su ostvareni do 31. prosinca 2000. bez obzira kada se isplaćuju.

Ovo definitivno je neustavno.

 

No stvari tek postaju zanimljive:

Predujam dividendi i udjela dobiti na temelju udjela u kapitalu oporezuje se iznad 12.000,00 kuna godišnje. Umanjenje za neoporezivi dio primitka iz članka tog i tog priznaje se u godišnjem obračunu poreza na dohodak na temelju podnesene godišnje porezne prijave.

Pitanje na koje se nije znao odgovor kada je zakon donešen je bilo sljedeće:

Budući da će neki predujmovi dividendi biti isplaćeni u trenutku kada nema obveze naplate poreza na dohodak (prije 01/03/2012), hoće li takvi predujmovi biti naknadno oporezivi i na koji način će se onda taj porez prikupiti?

Ta da…:

Predujam poreza iz stavka tog i tog obračunava se iz ukupnog primitka, a porezni obveznik može pravo na neoporezivi iznos do 12.000,00 kuna godišnje i iskoristiti pri godišnjem obračunu poreza temeljem podnesene godišnje porezne prijave. U tom slučaju obvezan je sukladno članku tom i tom iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju.

Sada, ja bih rekao da to znači da se u slučaju podnošenja prijave i traženja olakšice to primjenjuje na sve isplaćene dividende, uključujući i one koje su HT, AD Plastik i drugi isplatili prije 01/03/2012. No da li je to točno? Možda sam samo nepovjerljiv do države, no bilo kako bilo, niti pravilnik niti brošura PU koju dolje citiram to ne razjašnjavaju.

update: čini se da sam što se ovoga tiče bio u krivu, ukupno ostvareni dohodak (što se dividenda tiče) za 2012. će biti onaj ostvaren nakon stupanja zakona na snagu

 

No to nije sve. U brošuri Porezne uprave Oporezivanje dohotka od kapitala od 13/09/2012 (prije svega str. 25. i 26.) pomalo mutno je objašnjeno sljedeće:

Onaj tko podnese tu poreznu prijavu i odluči se u njoj navesti i dohodak od dividendi (što nije obvezan), koristi neke pogodnosti, poput osobnog odbitka i odbitka od 12.000 kn za dohodak od kapitala, no to isto tako znači i da porezna stopa na taj dohodak više nije 12% + prirez, već ovisno o poreznim razredima 12% + prirez, 25% + prirez i 40% + prirez.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s